1. Familia Morar din Vatra Moldovitei

Un loc care ne-a impresionat si in care ne dorim tare mult sa ne intoarcem este Pensiunea Crizantema din Vatra Moldovitei. Autentici, gospodari si primitori sunt primele calitati ale familiei Morar, calitati pe care le-am simtit imediat ce am intrat pe poarta lor.  Aceasta familie de bucovineni gospodari isi onoreaza cu cinste reputatia de ospitalitate a Bucovinei si blazonul de agroturism de calitate.

Asa ca puneti pe harta voastra de drumeti o oprire la Pensiunea Crizantema si promitem ca nu o sa regretati.

2. Alex si Meggy de la TinyC

In Pasul Mestecanis am intalnit un cuplu de tineri unde am facut un popas bine meritat. A fost ca o oaza in desert pentru ca pe langa povestile lor minunate, cei doi ne-au servit si cu o limonada si bere de casa. Tot grupul nostru s-a indragostit de energia lor pentru ca sunt niste oameni cu adevarat speciali iar povestea lor frumoasa de redescoperire a locurilor faine ne-a inspirat si ne-a dat putere sa mergem mai departe pe traseu.

3. Casa Lena – Dorna Candrenilor

In frumoasa Bucovina, departe de zgomot si agitatie ne-a intampinat doamna Lenuta, o femeie tanara si ambitioasa care a lucrat in HoReCa, atat in tara cat si peste hotare. S-a intors in tara si nu vrea sa mai plece vreodata din Romania pentru ca vrea sa-si construiasca aici visul si o face atat de bine. Traseul Via Transilvanica trece prin fata curtii ei si cu siguranta acest proiect ii va schimba viata in bine.

Ne bucuram atat de mult pentru ca i-am trecut pragul si ii multumim pentru experienta pe care ne-a oferit-o.

In Dorna Candrenilor, la 5-6 km de Vatra Dornei, veti gasi o gazda foarte primitoare, cu o curte imensa unde puteti campa dar si o casa curata unde va puteti odihni asa cum trebuie.

4. Doamna Mariuta (VIDEO),  Poiana Negri

Un alt loc unde ne-am simtit foarte bine primiti ca si cum am fi vizitat o matusa, a fost la doamna Mariuta, in Poiana Negrii – Lunca Ilvei.

Dupa ce urcusul ne-a obosit si drumul lung ne-a scurs de puteri, a fost tot ce ne-a trebuit sa ne incarcam bateriile. Bucate traditionale gatite cu dragoste si un loc unde sa dormim neintorsi.

In spatele casei veti gasi apa minerala de unde va veti putea reface rezerva de apa pentru drum, direct de la sursa.

Am plecat mai departe mai bogati si va indrumam si pe voi sa treceti pe la doamna Mariuta (Mariuca in ghidul Via Transilvanica) si sa va bucurati de ospitalitatea ei autentica.

5. Familia Galan (VIDEO), Dealu Frau

Aproape de jumatatea traseului nostru pe Via Transilvanica, a 9-a zi,  am ajuns in Poiana lui Galan, pe Dealu Frau, unde familia Galan ne-a asteptat pentru un scurt popas inainte de a ne continua drumul catre Sediul Tasuleasa din Piatra Fantanele. 

Locul unde se afla gospodaria de vara familiei Galan parea desprinsa din povesti cand te uitai la peisajele dimprejur. Ce ni s-a parut si mai frumos este ca acolo am intalnit 4 generatii la un loc – copii, parinti, bunici si strabunici, care munceau si traiau impreuna, toate la fel de primitoare si ospitaliere.  Erau recunoscatori ca acest proiect i-a conectat cu lumea de „peste deal” peste care nu trec prea des fiindca le est egreu dar si fiindca inteleg ce frumoase sunt locurile unde stau si  pretuiesc acest lucru.

Noi am promis ca ne vom intoarce intr-o zi, dar nici voi nu trebuie sa ratati o vizita la familia Galan. Este important de retinut faptul ca pentru a fi asteptati cu bucatele traditionale pe masa, trebuie sa va anuntati sosirea cu cel putin o zi inainte

6. Sediul Asociatiei Tasuleasa Social – Piatra Fantanele

Sediul Tasuleasa Social e un loc cu atat de multe fatete. E locul unde am suprapus chipuri peste vocile celor cu care am pus la cale acest proiect. E varful de deal cu o panorama superba la 360 de grade. E locul unde pragmatismul necesar derularii unui astfel de proiect se imbina cu visarea care il face posibil. E locul unde toate bornele pe care le vezi pe traseu iau nastere din mana unor sculptori artisti ce modeleaza blocuri de andezit de 270kg.

E si locul unde afli istoria Tasuleasa Social si ramai impresionat de cat de multe si diverse proiecte a fscut aceasta asociatie de-alungul celor peste 20 de ani de activitate. Si atunci iti dai seama ca drumul Via Transilvanica a fost posibil datorita experientei si rezilientei unei asociatii care s-a incapatanat “Sa faca!”.

7. Doamna Ana – sat Dealu – Judetul Harghita

Doamna Ana, o femeie modesta, cu zambetul pe buze ne-a iesit in cale poate in cea mai grea zi de traseu cand vantul si ploaia ne-a ingreunat traseul si a insistat sa intram sa ne dea o cafea si sa ne uscam hainele de ploaie. Sotul ei lucrase la mina din Petrosani si si-a pierdut slujba cand s-a inchis mina. Apoi a lucrat la o companie care a dat faliment din cauza pandemiei. Acum abia isi gasise o slujba, prost platita, la un atelier de tamplarie.

Dar oamenii acestia simpli au pus pe masa tot ce aveau, pentru niste straini. Incercau sa-si termine casa de ani de zile, dar au amanat din lipsa banilor. Problemele nu i-au facut sa-si piarda nici increderea, nici speranta, nici omenia. „Vom termina casa la anul, daca da bunul Dumnezeu.”, ne-a spus cu zambetul pe buze, doamna Ana.

Timpul petrecut langa soba si cafeaua fierbinte ne-a dat energia de care aveam nevoie pentru a duce la bun sfarsit si acea zi de traseu, o zi lunga dar cu multe amintiri frumoase.

8. Mult Idok Haza in Bukkfalva (Martinis)

La finalul rutei Odorheiu Secuiesc – Martinis, noaptea  si dimineata petrecute la Mult Idok Haza in Bukkfalva (Martinis) ne-au ramas in minte in special datorita pasiunii si entuziasmului lui Arpad si Ildiko  Laszlo de a trasmite generatiilor viitoare istorii despre trecut. Ei  ne-au pimit cu mare incantare si sincera bucurie. Parca ne cunosteam din totdeauna si ne-am revazut ca intre prieteni. Abia asteptau sa ne arate casa si gospodaria lor in care au expuse obiecte vechi si de demult, gasite cu greu, si sa ne povesteasca  istoria familiei. Nu ratati intalnirea cu ei daca sunteti in zona!

9. Anca din Saschiz – Casa de pe deal

In Saschiz, am cunoscut-o pe doamna Anca, de la Casa de pe deal. Pe Anca o caracterizeaza disponibilitatea pe care ti-o ofera si zambetul de pe buze cu care o face. Gaseste solutii la orice si este o gazda care te face serios sa te gandesti daca vrei sa pleci mai departe a doua zi sau sa mai lenevesti in curtea ei la o poveste interesanta.

Este parinte de drum (adica are o anumita portiune din traseul Via Transilvanica in intretinere) si voluntar Tasuleasa Social. A gazduit toata echipa Tasuleasa la ea in curte cand s-au facut lucrarile de marcare in aceasta zona. Avand doar 2 camere ne-a facilitat cazarea pentru restul grupului la alte 4 familii si ne-a facut impreuna cu sotul ei (un francez simpatic, tamplar de baza in sat) un ceaun fabulos.

10. Radu de la Sapartoc – Romanian Traditional Village

Apoi i-am cunoscut pe Radu si sotia lui Andreea, doi tineri care au trait la oras pana la 20 de ani si care acum 5 ani au cumprat o casa veche de mai bine de 100 de ani si s-au  mutat la tara, intr-un sat cu doar 22 de locuitori. 

Radu povesteste ca desi este orasean a „visat” de  copil sa traiasca la tara, sa revina la radacini. Un  alt vis  pe care vor sa il implineasca, este sa refaca un sat traditional romanesc in Sapartoc unde drumetii sa poata sa se bucure de atmosfera si prodese traditionale preparate chiar de ei doi. Daca ii veti vizita veti gusta din cea mai buna dulceata de ardei iute preparata dupa o reteta unica si de care va veti indragosti.

Radu si Andreea spun ca “Sapartocul este locul unde iti hranesti cu adevarat sufletul” iar noi am simtit asta.

Afla mai multe despre traseul nostru pe Via Transilvanica și cele 21 de etape parcurse la pas prin care am descoperit splenodarea drumului care uneste. Impreuna putem sprijini dezvoltarea comunitatilor pe care le traverseaza Via Transilvanica si turismul din Romania. Contribuie si tu printr-o donatie pentru a ne ajuta sa amenajam 20 de km de traseu sau mai mult.

10 locuri si oameni care ne-au impresionat pe Via Transilvanica
Tagged on: