Daca locuiesti cu chirie sau ai inchiriat un spatiu cu scop comercial, este firesc sa fii responsabil cu imobilul inchiriat si cu bunurile proprietarului, pe toata perioada contractului. Din pacate, momentele de neatentie pot produce avarii sau distrugeri asupra locuintei sau bunurilor proprietarului, pe care trebuie sa le platesti tu, in calitate de chirias.

De aceea, tocmai pentru a isi proteja imobilul, proprietarii impun anumite conditii, cum ar fi lipsa animalelor de companie, un numar limitat de chiriasi, prefera nefumatorii sau chiriasii fara copii. Nu renunta la ceea ce iti doresti. Cel mai bine este sa ai siguranta si linistea de care ai nevoie, atat tu, cat si propietarul.

Pentru ca de cele mai multe ori, aceste reparatii presupun cheltuieli mari si totodata sunt neprevazute, e bine sa ai o asigurare de raspundere civila fata de proprietar pentru ca asa vei putea beneficia de protectia financiara care va acoperi pagubele produse, in mod accidental. Asigura-te ca, in cazul in care ceva neprevazut se intampla, nu vei avea cheltuieli suplimentare, iar imobilul va fi exact ca la inceput, la finalul contactului de inchiriere.

Poti fi asigurat daca ai un contract de inchiriere incheiat in mod valabil, intre tine si proprietar si este inregistrat la organul fiscal teritorial. Unii asiguratori pot conditiona incheierea asigurarii de raspundere civila a chiriasului fata de proprietar impreuna cu asigurarea bunurilor din locuinta.

Asigurarea de raspundere civila a chiriasului fata de propietar iti ofera despagubiri pentru:

  • Cheltuielile de reparatii sau inlocuire a bunurilor avariate pe care esti obligat sa le platesti cu titlu de dauna.
  • Cheltuielile de judecata pe care esti obligat sa le platesti, in cazul in care pentru solutionarea cererii de despagubire s-a apelat la instantele de judecata.
  • Cheltuielile medicale, cheltuielile in caz de deces in cazul producerii de vatamari corporale, din culpa, asupra proprietarului.

Nu sunt acordate despegubiri pentru:

  • Prejudicii cauzate de nerespectarea termenelor de predare-primire a imobilului inchiriat;
  • Pretentii de despagubire pentru subinchirierea imobilului;
  • Prejudicii produse ca urmare a efectuarii de modificari la sau in imobilul inchiriat care nu au fost aprobate de catre propietar;
  • Pretentii de despagubire pentru prejudicii datorate vechimii/uzuri/deteriorarii normale in timp sau din cauza factorilor atmosferici, inclusiv pretentiile datorate unui eveniment de forta majora;
  • Prejudicii cauzate ca urmare a exercitarii de catre chirias, cu rea-credinta, a dreptului de preemtiune;
  • Prejudicii cauzate dupa incetarea contractului de locatiune, chiar daca a fost prelungit in mod tacit;
  • Prejudicii datorate neplatii totale sau partiale a chiriei.

Noi, la Otto Broker, te consiliem in alegerea produsului potrivit nevoilor tale si iti prezentam corect produsele de asigurare, pentru a intelege exact toate clauzele pe care le poate acoperi polita de asigurare. Te asteptam sa ne scrii pe [email protected]  sau sa vii intr-unul dintre birourile noastre de vanzare, beneficiind gratuit de consultanta din partea specialistilor Otto Broker.

Asigurarea de Raspundere Civila legala a chiriasului fata de proprietar