Drumurile și aglomerația nu sunt deloc favorabile șoferilor, oricât de experimentat ești în tainele condusului, traficul implică un număr foarte mare de persoane și situații imprevizibile. Astfel, ai toate șansele să treci printr-o astfel de experiență mai puțin plăcută.

Fie că se întâmplă într-o parcare, fie că este vorba despre un accident ușor în trafic, orice șofer trebuie să cunoască pașii pe care trebuie să îi urmeze în astfel de situații.

Legislația spune că în cazul accidentelor ușoare trebuie să fie îndeplinite două condiții esențiale. Cea mai importantă dintre acestea este ca paguba rezultată în urma accidentului să fie doar de natură materială. Iar cea de-a doua presupune ca măcar unul din vehiculele implicate să se fi aflat în mișcare în momentul producerii accidentului.

Părțile implicate sunt obligate să declare accidentul în maxim 24 de ore de la producere, prin semnarea constatării amiabile sau la poliție în cazul în care există mari neînțelegeri.

Indiferent de situație, nu trebuie să fugi de la locul accidentului. Dacă ești vinovat de producerea unui accident cu pagube exclusiv materiale, este în avantajul tău să completezi formularul de constatare amiabilă.

Atunci când completați formularul de constatare amiabilă, primele cinci puncte pot fi scrise de oricare dintre cei doi șoferi implicați în evenimentul rutier. Pentru următoarele puncte însă fiecare va scrie astfel: autorul accidentului în partea albastră, iar șoferul păgubit în partea galbenă.

În plus, este important de știut că după semnarea constatării amiabile de ambele părți implicate, nu vă mai puteți adresa Poliției.

  • Astfel că trebuie să ai întotdeauna la îndemână copii după actul de identitate, talon și RCA. Acestea vor fi utile pentru șoferul care va solicita despăgubirea la compania de asigurări în cazul unei tamponări.
  • Dacă ți se întâmplă, discută cu celalalt șofer și negociază semnarea constatării amiabile.
  • Dacă nu se poate ajunge la o înțelegere, trebuie să ajungi la un sediu de poliție în maxim 24 de ore unde trebuie să oferi cât mai multe detalii despre împrejurările în care s-a produs accidentul: oră, ordinea evenimentelor sau numărul de înmatriculare al celuilalt autovehicul. Informații pe baza cărora Poliția va demara o anchetă pentru a stabili vinovatul și pentru a aplica măsurile care se impun.

Concluzia este că situația poate fi rezolvată în două moduri, în funcție de circumstanțe și de comunicarea cu celălalt șofer implicat. Cu toate acestea, e de preferat să ajungeți la constatare amiabilă pentru a economisi timp și a evita alte penalizări. În orice caz, păstrează-ți calmul, cu toții greșim!

La Otto Broker, ai libertatea să comanzi online polița RCA, de oriunde și oricând. Completezi formularul online AICI și plasezi comanda, în doar câteva minute. Mulți dintre clienții Otto Broker au ales această modalitate de încheiere a poliței RCA.

Ce faci dacă ai lovit o mașină în parcare?
Tagged on: