Sistemul punctelor de penalizare este o modalitate de a determina posesorii de permise de conducere sa dea dovada de un comportament responsabil in trafic. Astfel, la acumularea a 15 puncte de penalizare, soferul ramane fara permisul de conducere pe o anumita perioada, de 30, de 60 sau de 90 de zile, gradual in functie de gravitatea faptei si de pozita faptuitorului.

Stiai ca:

  • Acest sistem de penalizare a conducatorilor de vehicule este folosit in peste 20 de state membre UE, Australia, S.U.A si unele state asiatice.
  • In Romania, sistemul a fost introdus incepand cu 1 decembrie 2006, odata cu intrarea in vigoare a O.U.G. nr. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice.
  • Punctele de penalizare acumulate se sterg automat dupa trecerea a 6 luni in care conducatorul auto nu a mai savarsit nicio abatere, iar suspendarea exercitarii dreptului de a conduce anuleaza toate punctele de penalizare acumulate pana in acel moment.
  • Punctele de penalizare (intre 2 si 6 la numar), se aplica pe langa sanctiunea principala a avertismentului sau a amenzii.
  • Cand ai acumulat cele 15 puncte vei fi instiintat de catre Politie ca trebuie sa depui permisul. Daca nu faci acest lucru, in termen de 5 zile de la instiintare, suspendarea va creste cu inca 30 de zile.

Cu toate acestea, multe persoane confunda punctele de penalizare cu punctele-amenda. Diferenta este ca punctele de penalizare reprezinta o sanctiune complementara, in timp ce punctele-amenda reprezinta unitatea de calcul pentru determinarea cuantumului amenzilor contraventionale la regimul circulatiei.

Retine ca lipsa unei asigurari obligatorii RCA inseamna sanctiuni destul de grave, amenda de la 1000 la 2000 de lei, retinerea certificatului de inmatriculare si retragerea placutelor de inmatriculare a vehiculului pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii.

La Otto Broker, ai libertatea sa comanzi online polita RCA, de oriunde si oricand. Completezi formularul online aici si plasezi comanda, in doar cateva minute. Poti incheia asigurarea pe o luna sau atat cat ai nevoie. Multi dintre clientii nostri au ales aceasta modalitate de incheiere a politei RCA.

Ce nu stiai despre sistemul punctelor de penalizare