Adevarul este ca nimeni nu poate sa previna sau sa prevada un cutremur. Tocmai de accea este important sa stii ce sa faci in cazul in care te afli in aceasta situatie, astfel incat sa diminuezi sansele de a fi ranit. Ti-am pregatit cateva sfaturi utile pe care sa le iei in considerare in caz de cutremur.

Potrivit Fundatiei Pentru Pompieri, pericolele asociate cutremurelor sunt:

  • Constructiile, exploziile si incendiile
  • Panica oamenilor care poate provoca mai multe dezastre, de aceea este important sa iti pastrezi calmul
  • Cele mai multe victime provin din caderea unor obiecte sau resturi de structuri

Inainte de cutremur

Pregateste un plan de urgenta pentru toata familia. Invata metode de prim ajutor si afla care sunt cele mai sigure locuri din casa sau de la locul de munca in care te poti adaposti in caz de cutremur si exerseaza refugierea in aceste zone.

Un exercitiu util este sa te plimbi prin casa si sa-ti imaginezi ce s-ar putea intampla in cazul unui cutremur. Fiecare membru al familiei trebuie sa fie pregatit si instruit sa opreasca apa, electricitatea si gazele.

Este important sa te asiguri ca centrala termica, boilerul sau alt aparat casnic este montat corespunzator si fixat bine, pentru a evita ca acestea sa cada si sa rupa tevi de apa sau gaz. Acelasi principiu se aplica si la piesele grele de mobilier. Asigura-te ca toate obiectele de mobilier suspendate sunt fixate bine pe pereti. Evita sa agati tablouri sau oglinzi grele care ar putea cadea timpul unui cutremur.

Depoziteaza toate produsele inflamabile (detergenti, produse de curatat etc) departe de sursele de caldura.

Impacheteaza provizii de urgenta in pungi sau cutii rezistente si plaseaza-le in locuri sigure din casa (debara, sub scari)

Pastreaza un kit de urgenta in casa si in masina, care poate fi accesat usor. Proviziile trebuie sa includa alimente neperisabile, usor de transportat: conserve de legume, carne, cereale, dulciuri, apa imbuteliata, mancare speciala pentru copii sau animale de companie. Si o idee buna ar fi sa pastrezi si un deschizator de conserve in zona in care depozitezi proviziile.

Tine aproape un kit de prim ajutor in casa si masina, care sa includa medicamente (analgezice, antiseptice, dezifectant si fase). Alte provizii importante, pe care nu trebuie sa le uiti, sunt: lanterna cu baterii de rezerva, lumanari, sapun, hartie igienica, saci de plastic.

Fa-ti asigurare de locuinta

Atunci cand iti faci o asigurare pentru locuinta, discuta cu brokerul de asigurari despre polita de asigurare pentru cutremur si informeaza-te. Acest aspect poate fi crucial in cazul in care suferi pierderi materiale in timpul unui cutremur.

  • In timpul cutremurului

Daca in momentul cutremurului te afli intr-o cladire, stai pe loc, nu iesi afara. Adaposteste-te sub un obiect de mobilier solid (o masa grea sau un birou). Evita usile, pentru ca se pot tranti si pot fi ranit. Stai departe de ferestre, usi de sticla, oglinda, biblioteca sau mobilier inalt. Acopera-ti capul si adaposteste-te de orice obiect care ar putea sa cada.

Nu folosi liftul. Daca seismul te surprinde in lift, apasa butonul de oprire la cel mai apropiat etaj si iesi de acolo cat se poate de repede. Daca esti surprins de cutremur afara, incearca sa te duci intr-o zona sigura, departe de pereti, ferestre sau stalpi de electricitate. Daca esti intr-o masina, trage pe dreapta intr-un loc sigur si asigura-te ca nu blochezi drumul. Stai departe de poduri, tuneluri si cladiri si ramai in masina.

In zonele aglomerate, este important sa te adapostesti undeva unde nu este inghesuiala. Daca te afli in interiorul unui mall, intra in cel mai apropiat magazin si stai departe de ferestre si de rafturi inalte cu obiecte grele.

  • Dupa cutremur

In primul rand ramai calm si verifica daca ai vreo rana sau daca sunt raniti in zona. Ajuta-i pe ceilalti daca ai posibilitatea. Asculta radio-ul sau televizorul pentru informatii din partea autoritatilor si urmeaza instructiunile.

Echipeaza-te cu haine si incaltaminte rezistenta, care te protejeaza de cioburi sau resturi cazute. Verifica daca locuinta ta a suferit daune de structura sau alte pericole. Asigura-te ca ai scos din priza toate electrocasnicele pentru a preveni declansarea unui incendiu, atunci cand revine electricitatea. Stai departe de peretii de caramida, pentru ca este posibil sa fie slabiti de cutremur. Nu folosi soba, caloriferul sau semineul. Pornirea gazelor ar putea provoca un incendiu.

Nu porni intrerupatoare si nu aprinde chibrituri pana nu esti complet sigur ca nu exista scurgeri de gaz sau de lichide inflamabile. Foloseste o lanterna si verifica utilitatile, dar porneste-le doar daca nu au suferit daune.

In concluzie, un dezastru natural nu poate fi oprit. Dar cea mai buna solutie pentru a te proteja financiar este asigurarea facultativa de locuinta. Iar o astfel de polita costa mai putin decat crezi. Vezi care este pretul pentru locuinta ta aici.

 

Ce trebuie sa faci in cazul unui cutremur
Tagged on: