Asigurarea de răspundere civilă auto RCA este una dintre puținele asigurări obligatorii din România, și prima de acest fel. De aceea, orice conducător auto are grija asigurării RCA și este important să opteze pentru o poliță care să îl avantajeze, chiar dacă asigurarea RCA are ca scop despăgubirea unor terți pentru daunele produse de asigurat.

De la consultanții Otto Broker afli oferta de asigurări RCA de la toți asigurătorii de pe piață, pentru a fi in deplină cunoștință de cauză. Abia după ce afli care sunt soluțiile disponibile poți alege cea mai bună variantă, în funcție de nevoile tale și ale mașinii pe care o deții.

În plus, la Otto Broker beneficiezi de consultanță gratuită indiferent că alegi să închei polița online sau într-una dintre locațiile noastre.

Când este necesară o asigurare RCA

Conform legislației, șoferii care dețin mașini înmatriculate trebuie să aibă asigurare auto RCA valabilă.

Deși nu mulți cunosc acest lucru, asigurarea RCA este obligatorie și pentru autoturismele trase pe dreapta, părăsite, dacă acestea sunt înmatriculate și staționează pe un drum public. Chiar dacă pare incorectă o astfel de reglementare, potrivit ASF “Proprietarul unui vehicul trebuie să dețină o asigurare RCA valabilă pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat/înregistrat, chiar dacă acesta nu este utilizat”. Fiind vorba despre un vehicul părăsit există riscul ca acesta să ia foc sau să plece de pe loc, dacă nu este parcat corespunzător, astfel avariind alte autoturisme.

Nu trebuie să fii implicat într-un accident de circulație sau să produci o daună cu mașina pentru a fi prins fără asigurare. Agenții de circulație îți vor cere asigurarea RCA dacă te opresc în trafic, indiferent de motiv, chiar dacă ai fost oprit pentru un control de rutină sau ai încălcat o lege de circulație.

Partea bună este că nu ești obligat să ai polița la tine. Dacă ești oprit pentru o verificare, Poliția poate verifica pe loc (prin site-ul AIDA) dacă mașina are sau nu asigurare RCA valabilă. Dacă apari în baza de date ca fiind asigurat, ești liber să pleci.

Beneficiile oferite de o asigurare RCA

Plătind o sumă modică și pe care o cunoști încă de la început, vei asigura plata unei pierderi cu o valoare necunoscută, care cu siguranță ar putea avea o valoare mult mai ridicată față de prețul poliței de asigurare și pe care, de cele mai multe ori, ar fi foarte greu sau aproape imposibil să o plătești din bugetul propriu.

Indiferent dacă lovești o persoană, o mașina aflată în trafic sau staționată, un gard sau un stalp, prin polița RCA ești exonerat de la plata daunelor; această responsabilitate revenind asigurătorului.

Sistemul bonus-malus se poate păstra chiar dacă îți schimbi mașina. Astfel, consultantul Otto Broker se asigură că istoricul tău este transferat la noul asigurător, în baza adeverinței de istorie de dauna de la asigurătorul mașinii vechi și beneficiezi de aceeași clasa bonus-malus de care ai beneficiat anterior, ceea ce poate înseamnă o reducere de până la 50% ( reducerea maximă).

În plus, dacă ești păgubit într-un accident, ai dreptul să închiriezi o mașina din aceeași clasă sau inferioară, în timp ce mașina ta este în service (în baza unei polițe RCA), sau cât timp asigurătorul face cercetări cu privire la accident. Asigurătorul este obligat să achite costul închirierii, conform normelor interne pentru fiecare 4 ore de manoperă ai dreptul la o zi de închiriere.

Indiferent prin ce canal alegi să îți închei asigurarea RCA, poți opta pentru a include în contractul de asigurare și serviciul de Decontare Directă. Dacă ai ghinionul să fii implicat într-un accident auto produs din vina celuilalt șofer, serviciul de Decontare Directă te va scăpa de procedura complicată care îți poate da bătăi de cap atunci când șoferul vinovat are o polița RCA încheiată la o companie de asigurări care are proceduri mai greoaie.  Astfel, dacă ești păgubit într-un accident rutier în care este implicat încă un autoturism, poți să îți repari mașina la firma de asigurări la care ai ales tu să îți faci RCA-ul tău. Asigurătorul tău își va recupera apoi dauna de la asigurătorul RCA al șoferului vinovat.

Diferența dintre o asigurare RCA și CASCO

Polița RCA este o asigurare care acoperă prejudiciile materiale și/sau vătămările corporale cauzate de tine în urma unui accident rutier. Spre deosebire de aceasta, CASCO este o asigurare auto facultativă care acoperă propriul autoturism în cazul unui furt (total sau parțial) și/sau avarie (parțială sau totală) produsă din vina ta sau a unei terțe persoane, obiect, vehicul sau fenomen natural. Poți afla mai mult despre diferențele dintre cele două polițe de asigurare auto de aici.

Cum alegi cea mai bună ofertă RCA pentru tine

În momentul în care închei o asigurare RCA prin Otto Broker, ai posibilitatea să alegi cel mai bun RCA pentru  tine și mașina ta, având la dispoziție toate ofertele asigurătorilor de pe piață. În plus, în funcție de nevoile tale, poți adăuga și alte clauze suplimentare în contractul tău de asigurare RCA cum ar fi Pachetul RCA +, care include și polița care te despăgubește și pe tine, ca șofer.

Un RCA obișnuit nu despăgubește și soferul accidentat. RCA+ face acest lucru, pentru că include și o asigurare de cheltuieli medicale. Acesta acoperă orice tip de accident, chiar și casnic sau de muncă.

De asemenea, poți include în contractul tău de asigurare RCA și clauza de Decontare Directă care îți va permite să ceri despăgubire direct de la propriul tău asigurător RCA, dacă ești păgubit într-un accident, și ai avantajul să lucrezi direct cu asigurătorul tău pe care îl cunoști și în care ai încredere.

Iar dacă alegi un alt asigurător, așa cum îți povesteam mai sus, ne vom ocupa să-ți transferăm clasa bonus-malus, astfel încât istoricul tău să fie accesibil pentru noul asigurător.

La Otto Broker, beneficiezi de flexibilitate astfel că poți încheia online asigurarea RCA, direct de pe telefonul tău mobil, oricând și de oriunde, pe ce perioadă ai nevoie între 1 și 12 luni. Dar ține cont de faptul că, de regula, dacă alegi să închei asigurarea RCA pe 12 luni, vei beneficia de o reducere considerabilă în ceea ce privește costul primei de asigurare.

Un alt beneficiu atunci când închei asigurarea RCA prin Otto Broker este că nu trebuie să stai cu grija termenului de valabilitate, pentru că asta este grija noastră și te vom anunța din timp când îți expiră asigurarea RCA.

Cum se calculează costul unei polițe RCA

La Otto Broker poți afla pe loc costul primei de asigurare doar completând câmpurile necesare din calculatorul RCA disponibil aici. Primești pe loc oferte de la toți asigurătorii din piață și o alegi pe cea care ți se potrivește. Dacă ai nevoie de consultanță, ne poți suna la 021.555.6886 și te consiliem gratuit. Iar dacă ai ales deja polița care ți se potrivește, o poți comanda online, plătești cu cardul în siguranță și primești polița pe e-mail.

Oricând ai nevoie sa îți verifici polița RCA o vei putea face în contul tău de client, oriunde ai fi. Și tot de acolo o poți printa dacă ai nevoie. De asemenea, o poți reînnoi din contul tău de client cu un singur click.

Cum alegi cea mai bună asigurare RCA pentru nevoile tale?