Constatarea amiabila se poate aplica in cazul accidentelor rutiere, in urma carora au rezultat doar pagube materiale si in care au fost implicate doar doua vehicule cu asigurare RCA valabila. Aceasta procedura este optionala si ofera posiblitatea de a constata dauna fara a apela Politia Rutiera. Aceasta nu stabileste care sofer este cel vinovat, acest lucru ramane in sarcina asiguratorilor RCA ai vehiculelor implicate in accidentul rutier.

Daca una dintre parti nu este de acord cu semnarea acestui document, constatarea accidentului va putea fi facuta numai de unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs evenimentul rutier.

Conducatorii celor doua vehicule implicate in accident completeaza un singur formular de Constatare amiabila, deoarece formularul are 2 pagini autocopiative cu aceeasi valoare juridica si fiecare conducator auto implicat isi pastreaza cate o pagina, pe care o va trimite catre compania de asigurare in maxim 24 de ore de la eveniment. Nu exista o regula  in ceea ce priveste completarea celor doua jumatati ale documentului. Fiecare sofer poate completa fie partea galbena, fie cea albastra.

Campurile pe care trebuie sa le completeze cei doi conducatori sunt:

  1. Data si locul producerii accidentului
  2. Datele de identificare ale conducatorilor implicati
  3. Datele proprietarilor vehiculelor implicate
  4. Datele vehiculelor implicate si ale propriilor asiguratori
  5. Circumstantele producerii accidentului
  6. Schita accidentului

Formularul trebuie depus apoi la compania de asigurari care va elibera dosarul necesar pentru intrarea in reparatie a autovehiculului.

Important! Dupa completarea formularului impreuna cu celalalt sofer, iti recomandam sa faci cate o copie dupa toate documentele acestuia (asigurare RCA, talon, buletin). Asa poti evita cazurile in care datele de indentificare sunt scrise gresit sau chiar eronat furnizate intentionat. In plus, copiile iti pot fi de ajutor atunci cand vei solicita despagubirea.

La Otto Broker, ai libertatea sa comanzi online polita RCA, de oriunde si oricand. Completezi formularul online aici si plasezi comanda, in doar cateva minute. Multi dintre clientii Otto Broker au ales aceasta modalitate de incheiere a politei RCA.

Cum completezi corect formularul de constatare amiabila