Daca ai ales destinatia de vacanta pe ultima suta de metri si ai ratat super ofertele la bilete de avion sau esti unul dintre cei care prefera calatoriile cu masina personala, pentru ca iti place sa te bucuri de peisaje si sa detii controlul, atunci este foarte important sa verifici cateva componete ale masinii, inainte de a pleca intr-o calatorie lunga. Atat din punct de vedere al sigurantei tale si a pasagerilor cat si pentru a nu iti creste bugetul in cazul unor cheltuieli neprevazute daca cedeaza masina in vacanta, departe de casa.

In primul rand, inainte de orice calatorie lunga, este important sa verifici presiunea anvelopelor. Presiunea optima, recomandata de producatorul auto, poate ajuta la optimizarea consumului de combustibil si reduce riscul de a face pana sau de a afecta directia masinii. Daca observi denivelari sau o uzura neuniforma a cauciucurilor, verifica si geometria directiei.

Verifica starea placutelor de frana. Daca acestea sunt uzate, trebuie schimbate.

Este important sa verifici si nivelul lichidelor de parbriz, racire, frana si servodirectie. Completeaza daca este necesar pentru o buna functionare a masinii. Tinand cont ca temperaturile sunt ridicate si vei strabate o distanta mare, sistemul de racire este suprasolicitat. Nu uita si de antigel. O cauza a supraincalzirii motorului poate fi nivelul scazut de antigel, caz in care este necesara inlocuirea lui, in service.

Evident, ca in aceste conditii de drum, este foarte important si sistemul de aer conditionat. N-ai vrea sa ai surprize pe drum. Asa ca verifica si completeaza agentul de racire si inlocuieste filtrul de polen, daca este cazul.

Nu uita sa verifici si starea bateriei. In general, bateria unei masini are o autonomie de aproximativ 4 ani. Astfel, daca te afli in acest interval, in mod normal nu ar trebui sa iti faci griji in ceea ce priveste bateria.

Inainte de a pleca la drum, verifica si nivelul uleiurilor si completeaza daca este cazul. Si fa-ti o rezerva de becuri, in cazul in care se arde unul in timpul calatoriei.

Si nu in ultimul rand, asigura-te ca stergatoarele de parbriz functioneaza corespunzator pentru a evita lipsa vizibilitatii.

Oricare ar fi alegerea ta pentru urmatoarea vacanta planificata, nu uita de asigurarea de calatorie pe care o poti comanda online de aici. Introduci destinatia, data calatoriei si varsta, si primesti pe loc variantele de asigurari disponibile. Le compari in functie de factorii importanti pentru tine si alegi polita care te avantajeaza. Platesti online si primesti polita prin e-mail.

Drum bun si vacanta frumoasa!

Cum iti pregatesti masina pentru vacanta de vara