Dacă te apropii de perioada de expirare a valabilitatii permisului auto, afla care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru reinnoirea acestuia, fara sa faci mai multe drumuri decat este cazul.
Trebuie sa urmezi acesti pasi daca iti expira permisul dar si daca acesta a fost furat, pierdut, deteriorat sau daca ti-ai schimbat numele.

Daca te regasesti intr-unul dintre cazurile de mai sus, iata care sunt documentele necesare pentru a iti reinnoi permisul de conducere:

  • Act de identitate, in original si in copie;
  • Dovada platii contravalorii permisului de conducere (in valoare de 68 lei)
  • Permisul vechi de conducere – daca acesta expira sau este expirat, a fost deteriorat sau ti-ai schimbat numele. In cazul in care a fost pierdut sau furat, vei declara acest fapt in cererea pe care o completezi la ghiseu.
  • Cerere tip
  • Fisa medicala schimbare permis auto – unde se ataseaza si o adeverinta eliberata de medicul de familie

Fisa medicala o poti obtine de la o clinica autorizata, in urma unor teste. Trebuie sa iti faci o programare si sa ai la tine adeverinta de la medicul de familie. Dureaza aproximativ 3 ore si trebuie sa platesti intre 125-200 de lei, in functie de clinica la care apelezi.

Apoi trebuie sa platesti taxa de permis. Aceasta costa 68 de lei si o poti achita la orice oficiu CEC Bank. Ai grija sa pastrezi chitanta pentru ca trebuie sa o prezinti cu restul documentelor in momentul in care depui dosarul pentru preschimbarea permisului.

Mai trebuie sa ai la tine si o copie dupa cartea de identitate dar si cartea de identitate in original si permisul de conducere expirat/pe cale sa expire. Trebuie sa stii ca poti schimba permisul cu cel mult doua luni inainte de data la care isi pierde valabilitatea.

Dupa ce ai completat dosarul cu toate documentele necesare, este timpul sa mergi la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Este important de stiut ca daca locuiesti in Bucuresti, dar ai domiciliul in alta localitate, poti schimba permisul, pe cale sa expire, la DRCPCIV in Bucuresti.

In momentul in care depui dosarul, totul se misca foarte repede. Fotografia pentru permis ti se va face la ghiseu si vei primi o dovada inlocuitoare, cu care vei putea circula pentru 15 zile sau pana cand vei primi noul permis, pentru ca atunci cand il primesti, dovada isi pierde valabilitatea.

Este important de stiut ca poti primi noul permis si prin posta, daca soliciti acest lucru in momentul depunerii dosarului. De exemplu, daca alegi sa iti reinnoiesti permisul in localitatea ta de domiciliu dar tu locuiesti in Bucuresti, poti solicita sa iti fie trimis prin posta, oferind adresa la care locuiesti, in capitala. In aproximativ 4-5 zile, vei primi devizul pe care trebuie sa il prezinti la posta, alaturi de cartea de identitate, pentru ridicarea noului permis.

Asigura-te ca iti cunosti valabilitatea permisului de conducere si nu risti sa conduci cu acesta fiind expirat, pentru ca amenda este usturatoare. De asemenea, nu uita sa verifici si valabilitatea politei RCA. Pentru reinnoirea politei ai nevoie doar de cateva minute, pentru a o comanda online pe Otto Broker. Completezi formularul online aici si plasezi comanda, apoi primesti polita pe e-mail. Poti incheia polita pe o perioada intre 1 si 12 luni. Multi dintre clientii Otto Broker au ales aceasta modalitate de incheiere a politei RCA.

De ce acte ai nevoie pentru preschimbare permis auto