Traim vremuri care ne invata, mai mult ca oricand, cat de important este sa fim pregatiti in fata situatiilor neprevazute. De aceea, asigurarea de raspundere profesionala trebuie sa fie acum o prioritate, astfel incat sa fii acoperit in fata situatiilor neprevazute.

Polita de asigurare de raspundere profesionala IT se adreseaza in primul rand specialistilor din industria IT care isi desfasoara activitatea in cadrul unor contracte B2B, in calitate de contractanti. Spre deosebire de un angajat cu norma intreaga, unde raspunderea este limitata si asumata de catre angajator, ca liber-profesionist porti intreaga responsabilitate pentru munca pe care o prestezi si poti fi tras la raspundere inclusiv in instanta, in cazul unor prejudicii, in special in relatia cu un client international.

Ce obligatii are un prestator de  servicii in domeniul IT

Clientul, compania care contracteaza serviciile tale, iti poate cere sa raspunzi pentru orice prejudiciu financiar care se dovedeste a fi din culpa ta, din eroare, omisiune sau neglijenta in prestarea serviciilor pe care i le oferi. Iar obligatiile pe care tu le ai fata de cel care te contracteaza sunt bineinteles respectarea conditiilor contractuale asumate in ceea ce priveste: termenul de livrare, calitatea serviciilor, respectarea confidetialitatii si a drepturilor de proprietate intelectuala, siguranta datelor etc.

Beneficiile oferite de o asigurare de raspundere IT

O asigurare de raspundere profesionala IT poate despagubi atat prejudiciul creat de tine care poate ajunge sa genereze pierderi financiare dezastruoase cat si cheltuielile de judecata care pot fi cu adevarat costisitoare. In plus, faptul ca detii deja o astfel de asigurare iti intareste reputatia profesionala in ochii clientilor tai si te poate pozitiona inaintea competitorilor care nu au nicio plasa de siguranta.

Cand este necesara o asigurare de raspundere IT

Majoritatea companiilor contractoare de servicii IT, in special cele internationale, solicita incheierea unei polite de asigurare de raspundere profesionala. In lipsa acesteia exista posibilitatea ca multi dintre clienti sa refuze incheierea unui contract de prestari servicii, pentru ca riscurile exista la tot pasul si pot aduce prejudicii de la cateva mii pana la cateva sute de mii de euro.

Indiferent de experienta ta profesionala, este imposibil sa stii ce se poate intampla intr-un viitor proiect. Si este suficient sa se strecoare o greseala, dintr-o simpla neatentie, pentru care clientul sa iti solicite despagubiri importante.

De exemplu, ti se poate strica laptopul si poti pierde date importante sau unul dintre subcontractantii tai sa nu livreze la timp. Daca nu esti asigurat, vei fi nevoit sa raspunzi singur pentru prejudiciile produse.

Ce riscuri acopera o asigurare de raspundere IT

Asigurarea de raspundere IT te acopera pentru daunele pe care le-ai cauza clientilor tai din eroare, omisiune sau neglijenta comise in cadrul indeplinirii sau neindeplinirii serviciilor profesionale. Dar si pentru daunele proprii sau provocate tertilor in urma unui atac cibernetic asupra ta.

Suplimentar vei beneficia  de acoperire si pentru:

Incalcariale confidentialitatii – Te acopera pentru prejudiciile produse unor terte parti ca urmare a dezvaluirii neautorizate a unor informatii cu caracter confidential

Cheltuieli reputationale – Te acopera pentru cheltuielile necesare pentru a contracara efectele negative din mass-media, ca urmare a unui atac cibernetic

Amenzi si penalitati ale Autoritatilor – Te acopera pentru amenzile si penalitatile impuse de catre Autoritati in cazul unui atac care ar duce la pierderi de date cu caracter personal (GDPR).

Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala si defaimare – Te acopera pentru prejudiciile reclamate de catre terte parti ca urmare a defaimarii, subaprecierii produselor, incalcarii neintentionate a drepturilor de proprietate intelectuala etc

Subcontractori – Te acopera pentru eventuale prejudicii produse de catre subcontractorii cu care lucrezi in baza unor contracte de prestari servicii.

Pentru mai multe detalii dar si pentru configurarea unei polite potrivite activitatii pe care o desfasori, specialistul nostru in asigurari Tech&Cyber, Daniel Szocs, iti sta la dispozitie la telefon  +40 726 112 952 sau pe adresa de email: [email protected].

De ce este necesara o asigurare de raspundere IT pentru prestatorii de servicii informatice