medical-563427_960_720Angajații reprezintă cu siguranță cea mai importantă resursă a unei companii și în mod curent apar provocări din cele mai diverse ce țin de  factorul uman: de la  găsirea oamenilor potriviți, până la păstrarea celor care merită. Beneficiile legate de sănătate sunt dorite și apreciate de angajați, având o contribuție semnificativă la fidelizarea și motivarea acestora.

Noul Cod Fiscal a adus modificări importante, asigurările de sănătate fiind acum una dintre pârghiile prin care angajatorii pot motiva angajații într-un mod eficient fiscal. Aceste modificări cu incidență asupra taxării asigurărilor private de sănătate au fost dezbătute pe 29 martie în cadrul seminarului “Impactul modificării codului fiscal asupra beneficiilor pentru angajaţi”, organizat de Otto Broker, bpv Grigorescu Ştefănică şi Allianz-Ţiriac.

Anca Grigorescu – Partener bpv Grigorescu Ștefănică și Coordonator al departamentelor de Drept Fiscal și Dreptul Muncii,  Silvia SAVA – Director Regional Asigurări Sănătate Allianz Țiriac și Răzvan Șofâlcă -Corporate Manager Otto Broker au prezentat aspecte juridice și practice legate de noul cadru pentru asigurările de sănătate.

Anca Grigorescu_poza

Regimul fiscal al cheltuielilor angajatorilor cu asigurările private de sănătate încheiate în beneficiul angajaților proprii a devenit mai favorabil de la 1 ianuarie 2016. Astfel, aceste cheltuieli sunt în prezent integral deductibile pentru angajator la calculul impozitului pe profit, în timp ce sub regimul Codului fiscal anterior (până la finalul anului 2015) deductibilitatea acestora era limitată la 250 euro/an/angajat. Totodată, cheltuielile angajatorilor cu asigurările private de sănătate încheiate în beneficiul angajaților proprii nu se includ în baza de calcul a contribuțiilor sociale în limita a 400 euro/an/angajat, limita anterioară fiind de 250 euro/an/angajat. Mai mult decât atât, și pentru angajat primele de asigurare sunt neimpozabile și neincluse  în baza de calcul a contribuțiilor sociale, în limita a 400 de euro/an. Regimul fiscal anterior prevedea impozitarea acestui beneficiu primit de angajat cu impozit pe venit și nu-l includea în baza de calcul a contribuțiilor sociale în limita a 250 euro/an.

Cu asigurarea privată de sănătate permiteți angajaților accesul la servicii medicale de calitate, atât în spitalele de stat, cât și în cele private. Beneficiile cuprind atât servicii de prevenție precum analize și alte investigații, dar și acoperirea costurilor cu spitalizarea, posibile intervenții chirurgicale si tratament.

Silvia Sava2În întreaga Europă, costurile totale ale problemelor de sănătate – asociate sau nu cu locul de muncă – sunt estimate la 240 de miliarde de euro pe an. Mai puțin de jumătate din această sumă provine din costurile directe, cum ar fi tratamentele medicale, în timp ce suma de 136 de miliarde de euro este corelată cu productivitatea pierdută, inclusiv cu absenteismul legat de concediile medicale. -Silvia Sava, Allianz Țiriac

 

Asigurarea de sănătate înseamnă siguranța tratamentului corect și la timp și poate fi ușa către orice medic din România sau chiar din afară. Alternativa poate fi un abonament la serviciile unei clinici medicale private, oferit angajaților de către companie. Noul regim fiscal înclină acum balanța în favoarea asigurărilor de sănătate, acestea prezentând multiple avanataje atât pentru angajat, cât și pentru angajator.

Razvan Sofalca

 

Dincolo de acces la servicii medicale fără a avea grija banilor si protecție financiara pentru sănătatea personală sau a membrilor familiei, polița de asigurări de sănătate înseamnă pentru angajat  recunoașterea valorii, semnalizând  încredere si parteneriat solid cu angajatorul. -Razvan Sofalca, Otto Broker

 

 

Despre avantajele asigurarii de sănătate pentru angajați puteți citi informații și aici si pe blog, iar în acest infografic am identificat 6 avantaje pe care le oferă asigurarea de sănătate, comparativ cu un abonament la serviciile unei clinici medicale private.

Impactul modificării codului fiscal asupra beneficiilor pentru angajaţi