Tot mai multi romani profita de lunile de inceput de an pentru a pleca intr-o vacanta, alegand un weekend la ski sau o saptamana intr-o destinatie exotica. In ultimii ani, vacantele exotice au castigat tot mai multi adepti. Lipseste aglomeratia din vara, iar zborurile sunt mai ieftine. In plus, este o ocazie perfecta pentru a scapa cateva zile de gradele cu minus din termometre. In topul preferintelor sunt destinatii precum Thailanda, Vietnam, Cambodgia, Maldive sau Zanzibar.

Pe cat de fascinante sunt plajele cu nisip alb si apele in nuante de turcoaz, vacantele in destinatii indepartate si in special cele exotice pot ridica o multime de probleme, daca nu tii cont de cateva aspecte importante atunci cand planifici o astfel de calatorie.

In primul rand, planificarea unei excursii intr-o destinatie exotica trebuie sa includa neaparat un plan de vaccinare, mai ales daca zona pe care o vei vizita implica un risc crescut in cazul unei anumite afectiuni, cum ar fi malaria. Este un pas important in planificarea vacantei tale, deoarece vei vizita locuri in care poti intalni paraziti, virusuri si microbi diferiti de cei cu care este obisnuit organismul tau. In functie de tara sau regiune, exista o serie de vaccinuri sau tratamente profilactice recomandate inainte de a calatori. Consulta-te cu medicul tau de familie cu cateva saptamani inainte de plecare si asigura-te ca ai destul timp sa iti faci toate vaccinurile sau tratamentele.

Iti recomandam sa iti pui in bagaj medicamentele de baza, pentru dureri de cap, probleme digestive sau rau de miscare. Cel mai probabil, poti cumpara majoritatea medicamentelor, fara reteta si mult mai ieftin, la destinatie. O idee buna ar fi sa notezi substantele chimice ale medicamentelor de care crezi ca ai putea avea nevoie. Acestea se traduc similar in toate limbile, chiar daca medicamentul se gaseste sub alta denumire. Nu uita sa pui in bagaj, sau sa cumperi cand ajungi, si o crema cu protectie solara si un spray anti-tantari.

De asemenea, asigura-te ca te informezi cu privire la zonele pe care trebuie sa le eviti cum ar fi lacuri si rauri unde nu este recomandat sa te imbaiezi pentru a nu contracta anumiti paraziti. De exemplu, Schistosomiaza este o boala transmisa prin apa dulce si este prezenta in Cambodgia. Nu uita, in cele mai multe cazuri, apa de la robinet nu este potabila. De aceea, trebuie sa fii atent si la bauturile cu gheata sau la fructele si legumele servite cu gheata.

In situatia unei imbolnaviri, o asigurare medicala de calatorie te va scuti de o cheltuiala neprevazuta care poate ajunge la valori foarte mari. De exemplu, o toxiinfectie alimentara in Singapore, l-ar fi putut costa pe unul dintre clientii nostri suma de 3,800 de euro, daca nu ar fi incheiat, inainte de plecare, o asigurare medicala de calatorie. O suma exorbitanta, care i-ar fi dat vacanta peste cap, oricui.

Un aspect important de care ar fi bine sa tii cont este calitatea spitalizarii care variaza de la o regiune la alta. De aceea, asigura-te ca ai o asigurare de calatorie care sa acopere evacuarea medicala de urgenta in cazul in care nu poti fi tratat local. In general, spitalele din Thailanda sunt excelente, in timp ce in Vietnam primesti  doar ingrijire medicala de baza. Iar in zonele rurale din Cambodgia sau Laos serviciile medicale sunt extrem de limitate.

Pentru ca vei zbura cu avionul pe o distanta mare, cu siguranta vei avea una sau doua escale pana la destinatie. In cazul in care avionul intarzie sau se anuleaza zborul, exista riscul sa pierzi toti banii pentru serviciile platite la destinatie. Sau riscul ca bagajul tau sa intarzie sau sa fie pierdut. In aceasta situatie devine foarte utila o asigurare de calatorie cu acoperire de pierderea sau intarziere a bagajului sau a zborului.

O asigurare de calatorie costa mai putin decat crezi. De exemplu, pentru 10 zile de vacanta in Thailanda vei plati numai 45 de lei. Si o poti comanda online de aici. Introduci destinatia, data calatoriei si varsta, si vezi pe loc ce variante de asigurari sunt disponibile. Le compari in functie de factorii importanti pentru tine si alegi polita care te avantajeaza. Platesti online si primesti polita prin e-mail!
Vacanta placuta!

Planuiesti o vacanta exotica? Iata cateva aspecte de care trebuie sa tii cont
Tagged on: