Daca alegi masina personala pentru o vacanta in strainatate, trebuie sa fii pregatit cu cateva informatii importante, inainte sa pleci la drum. In primul rand, informeaza-te despre regulile de circulatie din tara pe care urmeaza sa o vizitezi dar si din cele pe care le vei tranzita. Si asigura-te ca stii tot ce trebuie sa faci in cazul nefericit al unui accident auto intr-un stat membru UE, daca te afli in situatia pagubitului dar si in cazul in care tu esti cel care a provocat accidentul.

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, RCA, este obligatorie atat pe teritoriul Romaniei cat si in orice stat membru UE dar si in Islanda, Norvegia, Elvetia si Lichtenstein. Astfel, atunci cand inchei o polita RCA, primesti automat si o asigurare Carte Verde valabila in tarile mai sus mentionate.

Daca in timpul calatoriei tale intr-unul dintre statele mai sus mentionate vei provoca un accident auto, cel prejudiciat va fi despagubit de asigurarea ta Carte Verde, in timp ce daca tu vei fi victima unui accident, vei fi despagubit de polita Carte Verde a soferului care a provocat accidentul.

Legea nr.132/2017 prevede faptul ca asiguratorul tau RCA trebuie sa acorde despagubiri celui pe care tu l-ai accidentat atat pe teritoriul Romaniei cat si pe teritoriul altui stat membru UE. In ceea ce priveste despagubirea daunelor provocate, in statele membre UE este instituit un nivel minim de despagubire, stabilit de legislatia statului in care s-a petrecut accidentul. Dar daca nivelul maxim stabilit de legea romana este mai mare, atunci se va aplica acesta.

Valoarea despagubirii va fi egala cu valoarea prejudiciului, dar fara a se depasi limita maxima de raspundere a asiguratorului RCA.

De retinut faptul ca in situatia in care prejudiciile provocate depasesc valoarea maxima garantata in tara pe teritorul careia a avut loc accidentul si nici asigurarea ta nu prevede o valoare mai mare, vei fi nevoie sa platesti aceasta diferenta din venituri proprii.

Daca ai ghinionul sa te afli intr-o astfel de situatie, trebuie sa stii ca poti gasi sfaturi utile pe site-ul oficial al UE. Se recomandă  “sa nu parasesti locul accidentului”, “sa notezi informatiile necesare despre celalalt sofer implicat si despre imprejurarile care au dus la producerea accidentului” si “daca este cazul, suna la politie si/sau urgenta”, numarul de urgenta fiind acelasi in toata Uniunea Europeana, 112.

Iti recomandam sa iei cat mai multe informatii de la cealalta parte implicata si sa completati o declaratie la fata locului care sa includa detaliile de mai jos.

  • Data si locul accidentului
  • Descrierea imprejurarilor in care s-a produs accidentul
  • Detali cu privire la vatamari corporale daca este cazul si daune materiale
  • Informatii despre martori (date de contact)
  • Datele de contact ale celuilalt sofer
  • Date de contact ale firmei la care este asigurat acesta
  • Informatii despre celalalt vehicul implicat in accident: numarul si tara de inmatriculare, marca si tipul
  • Date de contact ale sectiei de politie unde ati raportat accidentul

Iar pentru a dovedi aceste informatii trebuie sa aduci si probe cum ar fi fotografii de la locul accidentului, declaratiile martorilor sau raportul de la politie.  Daca ai toate informatiile necesare, poti sa depui cererea de despagubire la sediul reprezentantului in Romania al soferului vinovat de accident. Daca acesta nu are un reprezentat in Romania sau nu primesti niciun raspuns in maximum 3 luni, poti obtine despagubiri de la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Oricare ar fi alegerea ta pentru urmatoarea vacanta planificata, nu uita de asigurarea de calatorie pe care o poti comanda online de aici. Introduci destinatia, data calatoriei si varsta, si primesti pe loc variantele de asigurari disponibile. Le compari in functie de factorii importanti pentru tine si alegi polita care te avantajeaza. Platesti online si primesti polita prin e-mail.

Sfaturi utile in caz de accident auto in strainatate