Criza sanitară globală actuală afectează toate companiile pe un plan sau altul, dar anumite industrii simt impactul acesteia la nivel de securitate cibernetică mai intens decât altele. Companiile mari din sectoarele precum cel de sănătate, financiar, energie sau telecomunicații, sunt înclinate să investească mai mult în securitate în această perioadă.

Află mai jos câteva posibile implicații ale unui atac cibernetic îndreptat împotriva unor jucători mari din aceste industrii:

  • Sectorul energetic

Amenințările cibernetice cu care se confruntă companiile de energie electrică și gaze includ atacurile tipice care afectează și alte industrii: furt de date, diverse scheme de “social engineering” și fraude sau atacuri de tip ransomware.

Cu toate acestea, în acest sector, un atac cibernetic poate avea și efecte mult mai grave în situația în care hackerul intervine asupra sistemelor ce controlează generarea, transmisia și distribuția energiei. În astfel de cazuri, se poate pune problema unor daune materiale la echipamente și instalații foarte costisitoare, cât și potențiale vătămări corporale ale utilizatorilor, care pot transforma un atac îndreptat împotriva unor astfel de ținte în terorism cibernetic.

Complexitatea organizațională a acestor companii este un factor decisiv ce le face vulnerabile la atacuri cibernetice, iar o abordare integrată a securității fizice și tehnologice este esențială.

  • Sectorul financiar

Un studiu recent realizat de Institutul pentru Finanțe Internaționale în parteneriat cu McKinsey a arătat că aproximativ 33% dintre companiile de servicii financiare nu folosesc autentificare în doi pași atunci când își gestionează activitatea de la distanță.

De asemenea, la nivel global, grupurile organizate de hackeri specializați în atacuri țintite asupra băncilor sau a utilizatorilor de servicii bancare sunt într-o extindere și perfecționare accelerată. Printre cele mai întâlnite tipuri de atacuri se numără: atacuri pe bazele de date personale ale băncilor, copierea “ID-ului digital” bancar al utilizatorilor, exploatarea vulnerabilitatilor în sistemele de autorizare tip OTP ale bancilor, atacuri targetate pe softuri folosite de anumite bancomate samd.

  • Industria auto

În ultimii ani, autoturismele au devenit din ce în ce mai dependente de tehnologie, mai autonome și, deci, mai expuse riscului de atac cibernetic. De aici și nevoia de a introduce niste indicații cât mai clare pentru securitatea acestora. Piața de securitate cibernetică pentru industria auto poate fi separată în trei elemente: hardware, software și procese/soluții de securitate cibernetică. Pe baza interviurilor cu experți externi, a analizelor McKinsey și a modelării predictive, se estimează că piața totală a securității cibernetice pentru industria auto va crește de la 4,9 miliarde de dolari în 2020 la 9,7 miliarde de dolari în 2030, ceea ce corespunde unei creșteri anuale de peste 7%.

  • Sectorul public

Pe fondul intensificării tensiunilor geopolitice și economice, una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă astăzi națiunile sunt atacurile cibernetice între state.

De la interferența electorală până la eventuale tentative de accesare ilegală a studiilor pentru vaccinul COVID-19 sau întreruperile de alimentare cu energie electrică pentru aproape un sfert de milion de persoane, atacurile cibernetice sponsorizate de stat au potențialul de a se infiltra în infrastructura critică a țărilor din întreaga lume.

O strategie națională de securitate cibernetică trebuie să includă cel puțin următoarele: o agenție națională dedicată securității cibernetice, un program național de protecție a infrastructurii critice, un plan național de răspuns (și recuperare) în urma unui incident cibernetic, legi bine definite referitoare la infracțiunile informatice și un ecosistem cât mai extins de securitate cibernetică.

Așa cum se poate vedea, situația globală actuală pune presiune pe toate business-urile, indiferent de industrie sau mărime, să își reevalueze politicile de securitate cibernetică.

Pentru a nu rămâne descoperit chiar și atunci când metodele de prevenție eșuează, o asigurare împotriva riscului cibernetic este o soluție care poate face diferența între o „zgârietură” și o „rană mortală”. O astfel de poliță va acoperi atât eventualele daune proprii (pierderi de venituri din blocarea activității, pierderi de date operaționale, plăți fraudate etc), cât și potențialele prejudicii aduse partenerilor de afaceri sau clienților (pierderea unor date cu caracter personal, transmiterea de fișiere virusate, încălcarea confidențialității etc.) sau amenzilor autorităților pentru încălcarea GDPR.

Intră pe www.ottobroker.ro și află mai multe despre cum te putem ajuta sau scrie un mail la [email protected] și consultanții noștri te vor contacta în cel mai scurt timp.

Topul celor mai afectate sectoare de atacuri cibernetice