Cu siguranta ai incercat sa economisesti bani, poate pentru a pune de-o parte o suma de rezerva, pentru o vacanta pe care ti-o doresti de mult sau un hobby. Daca aplici deja cateva dintre sfaturile pe care urmeaza sa ti le propunem poti sa mai adaugi ceva pe lista pentru a economisi si mai mult sau poti incepe de acum sa economisesti testand ce metoda ar functiona in cazul tau.

Te provocam ca timp de 30 de zile sa fii mai disciplinat, sa economisesti si sa vezi ce rezultate ai la sfarsit de luna. Punand in aplicare sfaturile noastre vei putea reduce atat cheltuielile cat si consumul de energie si resurse pentru mediul inconjurator.

Pentru inceput, analizeaza toate cheltuielile pe care le ai pe parcursul unei saptamani sau chiar a unei luni intregi. Vei observa ca poate nu trece nicio zi in care sa nu cheltuiesti ceva. Iar aceste cheltuieli pentru lucruri de care nu ai cu adevarat nevoie sau pe care ti le doresti doar la impuls iti dezechilibreaza bugetul si te impiedica sa economisesti.

Astfel, incepe prin a reduce cheltuielile cu energia si astfel sa platesti facturi mai mici la intretinere, luna de luna, asa cum iti recomandam aici: bit.ly/38Am0cn

Apoi, cel mai simplu mod de a economisi este sa iti propui ca timp de o luna, sa iti reduci cheltuielile la cele obligatorii, cum ar fi : ratele la banca, chiria daca este cazul, primele de asigurare, intretinere si facturi, medicamente si mancare, abonamentul la sala sau ce alt sport sau hobby mai practici. Renuntand la cumparaturile din impuls sau cele pe care ti le doresti fara a avea o nevoie reala, vei observa ca la sfarsitul lunii vei reusi sa economisesti o suma consistenta.

Daca ti se pare imposibil sa iti reduci cheltuielile pentru 30 de zile, propune-ti cel putin 2-3 zile pe saptamana, pentru inceput, in care sa aplici aceasta tactica. Asigura-te ca:

  • Nu cheltui mai mult in celelalte zile in ideea de a compensa;
  • Ai grija sa ai combustibil sau abonament/bilet pentru transportul in comun pentru zilele in care nu vei cheltui sau ca esti dispus sa parcurgi distanta necesara pe jos;
  • Nu cheltui pur si simplu. Daca ai uitat sa cumperi ceva gandeste-te la o solutie de inlocuire.

Amana tabieturile scumpe pe care obisnuiesti sa ti le faci in oras. Cum ar fi mancatul la restaurant sau ingrijirea personala la salon pe care ti le poti face acasa cu succes. Propriul ritual de ingrijire va face diferenta in portofel, la sfarsitul lunii.

Nu astepta salariul ca pe acel moment in care iti vei putea face de cap, cumparand tot ce ai vazut in aceasta perioada. O pereche de pantofi, produse cosmetice sau cine stie ce device pe care ti s-a pus pata, lucruri de care nu ai cu adevarat nevoie dar pe care le-ai cumpara din impuls, lasandu-te influentat de toate reclamele pe care le vezi zilnic in social media sau pe e-mail. Analizeaza cat de necesar este pentru tine acel produs si renunta la el pentru o perioada. Sunt sanse mari sa realizezi ca ai facut o alegere buna prin faptul ca nu l-ai cumparat.

Ca sa iti fie mai usor, dezaboneaza-te de la toate newsletter-le de la magazinele de fashion care iti trimit constant e-mailuri cu reduceri si oferte sau renunta sa mai urmaresti conturile de Instagram sau Facebook ale magazinelor online, din acelasi motiv. Mai putine tentatii, mai usor sa rezisti.

Un alt mod prin care poti economisi o suma consistenta este sa pui de-o parte toate bancnotele de 1 leu pe care le primesti ca rest de la magazin intr-un borcan/cutie. Facandu-ti un obicei din asta, peste ceva timp vei constata ca poti strange o mica avere acolo care te va ajuta cu cheltuielile casei sau la care poti apela din cand in cand pentru a iti indeplini un moft la care ai renuntat.

Cand mergi la cumparaturi, fa-ti o lista de acasa si nu te abate de la ea. Eventual iti poti seta o suma de bani de rezerva pentru lucrurile cu adevarat necesare de care ai uitat si iti aduci aminte la hypermarket. Astfel vei economisi bani si nici nu vei mai arunca produses expirate cumparate fara rationament.

Este important sa nu iti faci stocuri si sa nu cheltui in anticiparea zilelor fara cumparaturi, pentru ca asa nu vei obtine rezultate. Ideea de baza este sa te gospodaresti cu ce ai deja in casa si sa gasesti solutii, schimbandu-ti stilul de viata pe termen lung. Daca se intampla sa iti lipseasca ceva de care chiar ai nevoie, cum ar fi hartia igienica, cumpara din suma de bani pentru mancare si ai grija sa nu depasesti aceasta suma cand vei merge la cumparaturi.

In concluzie, te provocam sa pui in aplicare sfaturile noastre. Nu trebuie sa astepti ziua de luni ca sa incepi, poti incepe chiar acum. Seteaza-ti perioada si accepta provocarea noastra de a iti reduce cheltuielile pentru 30 de zile. Astfel vei putea observa care sunt cheltuieli inutile la care poti renunta definitiv si cum poti face o schimbare pe termen lung pentru a economisi eficient.

30 de zile fara cheltuieli din impuls