Daca incerci sa iti administrezi bugetul dar in continuare cheltuielile sunt mai mari decat veniturile si oricat ti-ai propune sa economisesti, nu reusesti sa pui bani deoparte sau nu atat cat iti doresti, e cazul sa iti analizezi putin comportamentul. Mai jos vei gasi cateva sfaturi care sa te ajute in echilibrarea cheltuielilor tale cu venitul pe care il ai. Daca inveti sa iti administrezi corect veniturile, nu te vei mai trezi cu portofelul gol si vei reusi sa iti faci mici placeri dar si sa economisesti. Iar cand vorbim despre economisire, nu te gandi la sume foarte mari. Orice ban pus deoparte reprezinta o economie. Un obicei care ar trebui sa fie parte integrata din viata ta.
- Organizeaza-ti cheltuielile importante
E simplu. Daca esti obisnuit sa cheltuiesti tot ce castigi, un buget planificat te va ajuta sa observi cum ai putea sa reduci din cheltuieli si sa intelegi unde se duc banii. Primul pas pe care trebuie sa-l faci atunci cand planifici bugetul familiei este sa urmaresti veniturile si cheltuielile. Pentru asta trebuie sa strangi toate facturile, chitantele, bonurile, fluturasii de salariu etc. Si sa iti notezi toate cheltuielile fixe. Si anume facturi lunare, chiria sau ratele la banca si utilitatile. Bineinteles, nu vei putea sa renunti la acestea dar vei sti cat de mult reprezinta din venitul lunar, si te vei putea organiza mai bine.
A doua lista de cheltuieli trebuie sa fie cea in care incluzi toate cheltuielile variabile. Acele plati care difera de la o luna la alta, cum ar fi mancarea, combustibilul si orice tine de divertisment. Aici cu siguranta poti reduce costurile inutile care te vor ajuta sa economisesti bani mai tarziu, daca dedici putin timp acestui aspect.
Probabil ca ti se pare complicat sau o pierdere de timp. Dar cei mai multi consilieri financiari sustin ca este una dintre cele mai simple dar eficiente medote prin care sa iti gestionezi cheltuielile, luna de luna.
- Daca este nevoie, schimba-ti obiceiurile
Dupa ce ai facut o lista cu veniturile si cheltuielile, poti incepe sa vezi unde au mai ramas bani sau de unde poti sa reduci bugetul. Poti incepe cu cheltuielile de genul “imi doresc asta”. Sau sa renunti la cinema pentru un film acasa. La fel cum iti poti invita prietenii la tine, in loc sa iesiti in oras. Vei ramane surprins sa vezi ca lucrurile marunte, peste care treceai cu vederea, iti pot aduce o economie considerabila la bugetul familiei. Dupa ce ai ajustat cheltuielile pentru dorinte, analizeaza-ti cheltuielile pentru nevoi.
Incearca sa-ti schimbi obiceiurile care iti aduc cheltuieli inutile, cum ar fi cea mai mare viteza la internet daca nu ai neaparat nevoie de asta sau daca poti reduce factura de la telefon, cablu sau curent electric, oprind electrocasnicele pe care nu le folosesti.
- Planifica-ti bugetul alimentar si ia-ţi mancare la pachet
Stii cati bani cheltuiesti zilnic la serviciu pe mancare? Daca vrei sa economisesti bani, ia-ti pranzul la pachet. Daca iti prepari acasa mancarea pentru pranz, vei iesi mult mai ieftin.
Poti reduce costurile pentru hrana familiei daca planifici bugetul alimentar, pe saptamana. Facand o lista de cumparaturi scrisa de acasa, vei sti intotdeauna de ce ai nevoie si astfel poti sa urmaresti si produsele la reducere. Atunci cand iti mentii camara plina cu cele necesare, nu mai trebuie sa platesti pretul integral de fiecare data cand gatesti.
- Urmareste reducerile
Daca ai nevoie de obiecte care in mod normal au un pret prea mare pentru bugetul tau, cum ar fi un aparat electrocasnic nou, asteapta reducerile. Chiar daca iti ia mai mult timp, o oferta buna te va ajuta sa economisesti niste bani.
Iti recomandam sa urmaresti reducerile si atunci cand vine vorba de imbracaminte, produse alimentare sau bilete la cinema sau teatru. De exemplu, in loc sa mergi la film in weekend, cand biletele sunt mai scumpe, poti sa mergi in timpul saptamanii, cand cinematografele au oferte speciale.
In acelasi timp, iti recomandam sa renunti la a mai cumpara produse de care nu ai nevoie, doar pentru ca acestea sunt ieftine. Cheltuielile marunte, aparent nesemnificative, iti afecteaza bugetul.
- Tine cheltuielile sub control
Probabil ca ti se pare ca nu ai destui bani pentru a economisi. Dar de cele mai multe ori, cu cat ai mai multi bani, cu atat esti tentat sa cheltui mai mult. Astfel, e posibil ca niciodata sa nu ai destui pentru a pune deoparte.
Fie ca iti place sa folosesti cardul pentru plati, fie ca alegi sa platesti totul cash, trebuie sa stii in orice moment cati bani ti-au mai ramas din salariu. Astfel te vei organiza mai bine si vei renunta sa mai cheltuiesti in mod irational. Pentru asta poti folosi o aplicatie care sa iti gestioneze cheltuielile si care te va ajuta sa fii mai chibzuit. Incearca My Wallet, CashControl sau Money Manager.
In concluzie, iti reocmandam sa iti stabilesti un obectiv realist pe care sa il indeplinesti fara stres. Propune-ti ca atunci cand incasezi salariul, o anumita suma de bani sa o pui deoparte. Pentru inceput, incearca sa economiseti sume mici de care te poti lipsi si vei vedea ca dupa o anumita perioada, cum ar fi o jumatate de ani, suma stransa va fi considerabila.
Tine cont ca asigurarile sunt si acestea o sursa de economisire sau chiar de investitie pe termen lung. Poate consideri ca in loc sa investesti intr-o asigurare de locuinta, poti economisi singur o suma de bani de care sa te folosesti in cazul in care apare un eveniment neprevazut. Insa, de cele mai multe ori vei folosi aceasta suma de bani in alte scopuri decat cele initiale sau suma estimata de tine nu acopera dauna creata.