Cu cat gerul este mai mare, cu atat creste valoarea facturilor, din cauza costurilor de incalzire. Insa, daca tii cont de cateva trucuri, poti face economii importante, iar facturile la incalzire sa nu-ti mai “goleasca” buzunarele. Pe langa izolarea termica a locuintei si montarea unui termostat pentru reglarea temperaturii, doua metode care reduc considerabil costurile pentru incalzirea locuintei tale pe timp de iarna, ti-am mai pregatit alte 5 trucuri care te pot ajuta sa reduci cu cateva procente facturile, daca le pui in aplicare.

  1. Nu arunca caldura pe fereastra. E simplu, daca deschizi ferestrele fara sa inchizi robinetii termostati ai caloriferelor, vei irosi caldura. Intr-o camera cu aer proaspat ne odihnim mai bine si ne concentram mai bine. Chiar daca este iarna, aerisirea corecta a locuintei este necesara. Astfel, pentru a nu pierde foarte multa caldura, inchide incalzirea si deschide larg ferestrele, pentru aproximativ 10-15 minute. Este recomandat ca pe timp de iarna sa aerisesti in reprize de cateva minute, de mai multe ori pe zi, pentru ca aerul proaspat sa patrunda in casa, iar nivelul umiditatii sa ramana in intervalul recomandat, intre 40% – 60%, fara sa arunci caldura pe fereastra.
  2. Daca ai o centrala termica, o mica investitie intr-un termostat ambiental programabil iti va fi de mare ajutor. In functie de programul familiei tale, iti poti programa centrala pe momentele zilei. De exemplu, o poti programa la 20 de grade pe timp de noapte, la 18 grade atunci cand esti plecat de acasa, daca niciun membru al familiei nu ramane in locuinta pe timpul zilei, si la 21-22 de grade seara, inainte sa revii acasa. Astfel, nu vei fi nevoit sa faci tu aceste modificari, de care risti sa uiti si in acelasi timp vei face o economie considerabila la bugetul familiei.
  3. Specialistii recomanda mentinerea unei temperaturi constante, de 21-22 de grade Celsius pe timpul zilei (daca esti in locuinta) si 20-21 de grade Celsius pe timpul noptii. Foloseste termostatul ambiental setand temperatura la nivelul de jos al confortului termic. Fiecare grad poate creste sau micsora factura cu aproximativ 3%. Daca setezi temperatura la 24-25 de grade Celsius, permanent, nu vei avea cum sa economisesti, din contra.
  4. Economiseste pe timpul noptii. Un studiu efectuat la Univesitatea Lille, din Franta, a demonstrat ca intervalul ideal de temperatura in timpul somnului, se incadreaza intre 16-19 grade Celsius, cu conditia sa fii invelit si imbracat. Profita de faptul ca pe timpul noptii esti protejat, sub caldura pilotei, si seteaza termostatul ambiental sau robinetul termostat al caloriferului din dormitor, la cel mult 20 de grade Celsius.
  5. Un alt truc de care merita sa tii cont, pentru o factura mai mica la gaze daca ai centrala termica, este sa setezi temperatura apei la 48-50 de grade Celsius. Nu are rost sa setezi o temperatura foarte ridicata si sa o combini cu apa rece, atunci cand faci dus. Un truc eficient care te ajuta sa nu iti umfli singur factura, mai ales pe timpul iernii.

Iti protejezi bugetul familiei alegand o asigurare facultativa pentru locuinta care sa te protejeze financiar in caz de daune legate de scurgeri de gaze, spargerea unui calorifer, sau a unei tevi, precum si in caz de incendiu, dezastre naturale, inundatii, furt etc. O astfel de polita de asigurare costa mai putin decat crezi. Vezi care este pretul pentru locuinta ta aici.

5 trucuri pentru a reduce factura la incalzire