Multi dintre noi preferam sa plecam in vacanta cu masina personala. Iar motivele pentru care facem aceasta alegere nu sunt putine. Atunci cand tu esti soferul, te opresti unde vrei, cand vrei. Pe langa faptul ca nu depinzi de nimeni si iti faci programul asa cum iti doresti, ai sansa sa vezi mai multe orase si peisaje inedite. Adesea si costurile de drum pot fi un avantaj, mai ales daca imparti cheltuielile cu alte persoane care te insotesc, de exemplu un alt cuplu. In plus, nu mai esti nevoit sa respecti cele 23 de kilograme de bagaj, ca in cazul calatoriilor cu avionul.
Prin urmare, daca urmeaza sa pleci intr-o vacanta cu masina personala, tine cont de cateva aspecte importante.
Taxele de drum. Chiar daca sunt multe avantaje de luat in seama atunci cand pleci la drum cu masina, un aspect foarte important, pe care multi il ignora, sunt taxele de drum. Iar sumele nu sunt deloc mici. Daca in unele tari platesti doar vinieta, iar pentru 10 – 15 euro vei avea acces pe drumurile rapide din tara respectiva, in altele, precum Italia, vei plati taxe la fiecare cateva zeci de kilometri. Vei spune ca poti evita drumurile cu taxa pentru a scapa de aceste costuri, insa timpul de calatorie creste considerabil. In plus, vei risca sa ajungi pe drumuri grele, inguste sau slab iluminate. Asadar, asigura-te ca te informezi si vei fi pregatit pentru aceste costuri.
Nu uita de parcari. La taxele de drum se mai adauga si cele de parcare. Pentru ca in anumite orase europene platesti sume considerabile atunci cand masina stationeaza. In plus, de multe ori tii masina pe loc, 2-3 zile, cat timp esti in vacanta. De exemplu, cand mergi la ski, sau intr-o locatie ca Monte Carlo sau Paris, unde nu prea vei folosi masina. Ba, chiar vei uita de ea pe timpul sederii tale acolo. Cu atat mai mult cu cat, in anumite orase, nu poti intra in zona centrala fara a plati o taxa de poluare. Altfel te vei pricopsi cu o amenda de toata frumusetea.
Pregatirea masinii. Poate cel mai important aspect de care nu trebuie sa uiti este verificarea starii masinii tale. Desi pare o chestiune peste care esti tentat sa treci cu vederea, verifica-ti bine masina inainte de plecare: nivelul lichidelor, sistemul de franare, presiunea in pneuri. Astfel vei risca sa ramai pe dreapta, pe autostrada si nu vei sti ce sa faci. Nu ar fi rau sa te documentezi inainte si sa iti faci o lista cu numere de telefon utile. De exemplu, unde poti suna pentru tractare sau asistenta rutiera. In situatia in care “se intampla”, sa fii pregatit.
Regulile de circulatie. Asigura-te ca stii care sunt regulile de circulatie din tara pe care urmeaza sa o vizitezi. Consulta legislatia ce priveste regulile de circulatie si din tarile pe care le vei tranzita. In multe cazuri vei vedea ca limitele de viteza sunt diferite, ca si regulile privind prioritatea. Poti afla ponturi si sfaturi utile pentru planificarea rutei prin Europa de la The AA.
Opriri suficiente. Dezavantajul unui drum lung cu masina este oboseala. Indicat ar fi sa ai alaturi de tine un sofer care sa te poata inlocui la volan. Asa, vei putea sa te odihnesti si sa iti relaxezi spatele. In lipsa acestuia, este foarte important sa iei o pauza la fiecare doua ore si sa conduci cat mai putin pe timpul noptii. Si bineinteles, odihneste-te inainte de a pleca la drum.
Asadar, o vacanta cu masina personala nu este intotdeauna cea mai buna alegere, atunci cand costurile suplimentare, specifice unei distante lungi, iti afecteaza bugetul de vacanta. Pe langa combustibil se vor adauga costuri precum taxele de drum, de parcare sau nopti de cazare in orasele de tranzit. Iar, daca alegi avionul, poti inchiria o masina pentru 2-3 zile in orasul pe care il vizitezi. Astfel vei putea vizita si obiectivele turistice din imprejurimi. Insa atunci cand bugetul iti permite, un road trip este binevenit, mai ales daca nu-ti place un program fix, sau avionul si aeroporturile, dar iti place sa conduci, sa vizitezi locuri noi si sa descoperi peisaje.
Oricare ar fi alegerea ta pentru urmatoarea vacanta planificata, nu uita de asigurarea de calatorie pe care o poti comanda online de aici. Introduci destinatia, data calatoriei si varsta, si primesti pe loc variantele de asigurari disponibile. Le compari in functie de factorii importanti pentru tine si alegi polita care te avantajeaza. Platesti online si primesti polita prin e-mail.
Drum bun si distractie frumoasa!