Cine si-ar dori sa piarda munca de o viata in cateva clipe ? O asigurare de locuinta costa mult mai putin decat cred cei mai multi proprietari.
Iti dam cateva sfaturi pentru ca tu sa poti lua decizia corecta cand vine vorba de protectia locuintei tale.
Suma asigurata reprezinta valoarea la care iti vei proteja locuinta.
Te sfatuim sa iti faci o asigurare la valoarea reala sau la valoarea de piata a apartamentului tau. In cazul daunei totale vei primi suma asigurata, cu care iti vei putea cumpara unul similar.
Poti incheia asigurarea si la valoarea de nou, mai ales daca e vorba despre asigurarea unei case. Va trebui sa tii cont de cheltuielile necesare pentru construirea integrala a cladirii sau achizitionarea unor bunuri similare.
Pentru stabilirea valorii reale sau de piata criteriile variaza in functie de asigurator, in general importante in stabilirea valorii fiind anul de constructie al cladirii, suprafata construita, materialele folosite si zona in care se afla constructia.
Pentru a evita surprizele neplacute iti recomandam sa inchei o polita de asigurare la valoarea reala a locuintei. Exista pe piata de asigurari din Romania produse ce iti ofera acoperire la prim risc ceea ce inseamna ca nu conteaza valoarea locuintei asigurate ci valoarea daunei. Acesta NU este insa un produs uzual si nu recomandam astfel de polite intrucat ele nu protejeaza in totalitate bunul asigurat.
De asemenea e important sa eviti subasigurarea – de exemplu, daca pentru un apartament de 3 camere a carui valoare este de 70.000 de Euro iti inchei asigurarea la o suma asigurata de 35.000 de Euro, in cazul unei daune partiale de 5.000 euro ai primi doar 2.500 Euro, intrucat se aplica regula despagubirii proportionale.
Pretul se stabileste prin aplicarea unor cotatii cuprinse intre 0,05%-0,3% din suma asigurata, in functie de riscurile alese, anul constructiei si zona in care se afla.