Daca esti implicat intr-un accident de circulatie cu autor necunoscut, care a fugit de la locul accidentului sau care nu are asigurare RCA valabila, poti depune o cerere de despagubire la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), o asociatie profesionala avand ca membri toate societatile de asigurare care pot practica, pe teritoriul Romaniei, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto RCA.  

Te poti adresa acestei institutii si in situatia in care ai fost pagubit intr-un accident care s-a produs pe teritoriul altui stat din Spatiul Economic European si nu ai reusit sa primesti despagubirea cuvenita din diferite motive.

Cele doua situatii in care BAAR intervine in calitate de Organism de plata a despagubirilor:

 1. In cazul in care accidentul a fost produs de un autovehicul identificat fara RCA valabil, BAAR acorda despagubiri atat pentru daune materiale cat si in situatia in care accidentul s-a soldat cu victime.
 2. In cazul unui accident cu un autovehicul ce nu poate fi indentificat, se acorda despagubiri doar pentru vatamarea integritatii corporale sau sanatatii ori pentru deces. Nu se acorda despagubiri pentru daune materiale decat daca in urma unui astfel de accident a rezultat decesul unei persoane sau aceasta a suferit vatamari corporale care necesita ingrijiri medicale pentru o perioada mai mare de 60 de zile, cu aplicarea unei fransize de 500 de Euro.

Dupa plata despagubirilor catre soferul pagubit, BAAR va recupera valoarea intregului prejudiciu de la persoanele responsabile pentru producerea accidentului.

BAAR intervine pentru cetatenii romani atunci cand:

 • accidentul s-a produs pe teritoriul unui stat din Spatiul Economic European
 • nu a putut fi identificat in termen de doua luni asiguratorul vehiculului vinovat de producerea accidentului
 • asiguratorul vehiculului vinovat nu are pe teritoriul Romaniei un reprezentant de despagubiri
 • atat asiguratorul cat si reprezentantul sau de despagubiri nu au platit despagubirile in termen de trei luni de la data luarii la cunostinta a daunei sau nu au formulat un raspuns motivat privind respingerea pretentiilor de despagubire

In caz ca ti se intampla, pentru recuperarea prejudiciului, trimite documentele de mai jos la adresa de e-mail [email protected]

 • Formularul „Avizare de dauna” completat si semnat de proprietarul autovehiculului
 • Actul din care rezulta vinovatia si circumstantele producerii accidentului (proces verbal de contraventie, constatare amabila de accident, hotarare judecatoreasca etc)
 • Actul de identitate al solicitanului (copie)
 • Actul doveditor al proprietatii asupra bunului avariat (copie)
 • Orice alte documente care sustin declaratiile si circumstantele producerii accidentului sau a pretentiilor de despagubire
 • Prima avizare trimisa reprezentantului de despagubiri pe teritoriul Romaniei al societatii de asigurari straine.

In maxim 30 de zile de la data depunerii cererii de despagubire si a documentelor doveditoare, BAAR va raspunde in scris formuland o oferta de despagubire sau notifica solicitantul motivand respingerea in totalitate sau partiala a pretentiilor de despagubire.

O asigurare CASCO te-ar scapa de griji intr-o astfel de situatie. Te asteptam in birourile de vanzare Otto Broker cu sfaturi si recomandari personalizate in functie de nevoile tale. Sau poti cere online oferta de pret pentru masina ta, de aici sau apeleaza oricand numarul de telefon 021.555.6886.

Accident cu autor necunoscut? Află unde trebuie să ceri ajutor!