Daca ai in plan sa calatoresti cu masina in strainatate in perioada urmatoare probabil stii deja ca ai nevoie de o asigurare Carte Verde. Astfel, in baza acestei asigurarii se acorda despagubiri pentru accidentele pe care le poti provoca in strainatate.

O modificare importanta anuntata de BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania) este ca incepand cu data de 01.07.2020, politele de asigurare Carte Verde se vor putea tipari pe foi albe (standard). Aceasta masura a fost comunicata Consiliului Biroului European, si reprezinta o masura de simplificare aplicata si adoptata si in alte state europene.

Acest anunt reprezinta o veste buna si asteptata de mult timp intrucat se elimina formularele tipizate si astfel devine si mai accesibil sa intri in posesia ei. Practic, poti incheia online asigurarea si o poti printa tu singur din email sau din contul de client. Economisesti timp si bani, nu te deplasezi si eviti aglomeratia.

Toate asigurarile emise inainte de data de 01.07.2020 tiparite pe hartie verde, isi vor mentine valabilitatea pana la expirarea perioadei inscrisa in politele respective. Daca pierzi formularul pe care il ai, cere un duplicat de la brokerul tau si acesta iti va elibera un nou formular tot pe hartie verde.

Ce este important sa retii?

Faptul ca la efectuarea unor calatorii cu autovehiculul in strainatate, este obligatoriu ca sa ai asupra ta polita de asigurare tiparita pe suport hartie pentru a o putea prezenta pentru verificare la solicitarea autoritatilor cu atributii de control din tarile vizitate, cum ar fi politia de frontiera, politia rutiera.

Inainte de plecarea intr-o calatorie in afara Romaniei sa verifici perioada de valabilitate a asigurarii Carte Verde pentru ca aceasta perioada sa acopere toata durata deplasarii si de asemenea sa verifici ca polita sa fie valabila in toate tarile traversate/vizitate, respectiv simbolurile acestor tari indicate pe polita sa nu fie barate.  

Pentru autovehiculele inmatriculate si asigurate in alte state membre ale Sistemului Carte Verde, incepand cu data de 01.07.2020, vor fi valabile deopotriva atat asigurarile Carte Verde tiparite pe hartie alba cat si cele tiparite pe hartie verde.

Daca vrei sa aflii mai multe despre Cartea Verde citeste ghidul.

Asigurarea Cartea Verde devine alba