Polita de asigurare pentru raspundere civila auto ( RCA) trebuie incheiata in mod obligatoriu de cei care detin automobile. Cu ajutorul acesteia, soferul nevinovat este despagubit in cazul unui accident auto. Asigurarea poate fi incheiata online aici , pe o perioada intre 1 si 12 luni, pentru orice autovehicul inmatriculat pe teritoriul Romaniei.

Daca esti implicat intr-un accident auto din vina ta, exista si situatii in care asiguratorul RCA te poate da in judecata dupa ce acesta il despagubeste pe soferul pe care l-ai prejudiciat. Desi aceste situatii sunt o exceptie de la regula, sunt stipulate si descrise in detaliu in legislatia in vigoare, respectiv in art. 25 din Legea nr. 132/2017.

Polita RCA nu te fereste intotdeauna de responsabilitati daca tu esti soferul vinovat, implicat intr-un accident. Chiar daca asiguratorul ii va despagubi pe cei pagubiti in urma accidentului, acesta are dreptul sa isi recupereze banii, in anumite situatii. Astfel, actiunea de recuperare a contravalorii prejudiciului de la cel vinovat de accident, in cazul asigurarii RCA, poarta numele de regres si se poate aplica in urmatoarele cazuri:

  • accidentul a fost produs cu intentie;
  • accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie;
  • accidentul a fost produs in timp ce autorul infractiunii savarsite cu intentie incerca sa se sustraga de la urmarire;
  • persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus vehiculul fara consimtamantul asiguratului.
  • asiguratul  a refuzat in mod nejustificat indeplinirea obligatiilor sale impiedicand in acest fel asiguratorul RCA sa isi desfasoare propria investigatie , iar asiguratorul este in masura sa probeze ca acest fapt a condus la plata nejustificata a despagubirii.

Pe langa cele mentionate mai sus, printre infractiunile care pot conduce la regres se mai numara si circulatia sub influenta substantelor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare, precum si consumul de alcool (daca este peste 0,8g/l alcool pur in sange )si participarea la intreceri neautorizate.

Astfel, daca vei produce un accident si te regasesti intr-una dintre ipostazele de mai sus, dupa ce ii va despagubi pe cei nevinovati implicati in accidentul produs de tine, asiguratorul tau RCA se poate intoarce impotriva ta pentru a isi recupera prejudiciul.

Cand se aplica regresul in cazul asigurarii RCA ?