La un moment dat, fiecare dintre conducatorii auto pot trece printr-un accident, fie ca este vorba de o simpla tamponare in parcare sau mai rau de un grav accident rutier. Un astfel de eveniment se intampla atunci cand te astepti mai putin si in oricare din cele doua cazuri, este bine sa fii pregatit si sa cunosti dinainte procedura pe care trebuie sa o urmezi.
Sperietura, emotia sau urgenta pe care o poate impune situatia te pot afecta pe moment. De aceea asigura-te ca esti pregatit pentru orice. Daca nu urmezi corect procedura in cazul unui accident, pot avea de suferit persoanele implicate, te poti trezi cu o amenda de la politie sau chiar dat in judecata sau poti ramane fara despagubire daca asiguratorul invoca anumite clauze din contract si nu va plati daunele.
In cazul unui accident cu victime, suna imediat la 112 si anunta Salvarea si Politia! Nu ai voie sa muti masina sau sa incerci sa modifici sau sa stergi urmele accidentului. Si bineinteles, nu trebuie sa parasesti locul accidentului. In aceasta situatie, Politia va face masuratorile, va incheia procesul-verbal, va stabili vinovatia fiecarui sofer si va elibera autorizatia de reparatie pentru vehicul. Soferul considerat vinovat va da o copie a politei sale RCA celuilalt sofer. Iar in cazul accidentelor cu urmari grave se deschide un dosar penal pentru vatamare corporala sau ucidere din culpa.
Daca in urma coliziunii au fost inregistrate doar pagube materiale, dupa scoaterea vehiculelor in afara partii carosabile, sunt doua variante la care poti apela. Poti merge, impreuna cu celalalt sofer implicat, la cea mai apropiata sectie de Politie, in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare. Sau se poate folosi constatarea amiabila, in care cei doi soferi completeaza un singur formular de constatare amiabila si pastreaza una dintre cele 2 foi autocopiative. Atat copia cat si originalul au aceeasi valoare juridica. Constatarea amiabila se poate utiliza doar in mometul in care cei doi soferi sunt de acord sa utilizeze aceasta procedura iar in urma accidentului nu au rezultat si victime, au fost imlicate numai doua vehicule si nu au fost avariate alte cladiri sau bunuri.
Daca s-a incheiat o constatare amiabila la locul evenimentului rutier, atunci nu trebuie sa mai treci si pe la Politie. Constatarea amiabila are valoare juridica si este un document eliberat de asiguratori la incheierea unei polite de asigurare.
Pastreaza acest formular la indemana pentru a-l putea folosi in caz de nevoie. Constatarea amiabila nu stabileste vinovatia, ci explica doar circumstantele incidentului. Formularul se preda asiguratorului, in maxim 24 de ore de la producerea evenimentului, iar acesta va elibera documentul de introducere in reparatie, va stabili responsabilitatea fiecarui sofer si va acorda despagubirea, dupa caz.
In plus, daca accidentul nu este produs din vina ta, este important ca soferul vinovat sa iti arate documentele de identificare (carte de identitate, permis de conducere si polita RCA). Astfel, vei evita cazul in care datele sunt scrise gresit sau chiar furnizate alte date.
IMPORTANT! In cazul in care soferul care te-a accidentat nu are o polita valabila RCA este foarte probabil sa nu doreasca sa se prezinte la Politie pentru ca va primi o amenda usturatoare si i se vor retine placutele de inmatriculare si talonul. In acest caz, asigura-te ca faci o fotografie masinii implicate sau macar vei retine numarul de inmatriculare pentru a te prezenta la Politie cu scopul de a declara incidentul.
ACTE NECESARE DESCHIDERII DOSARULUI DE DAUNE AUTO – RCA
* proces-verbal de la Politie / anexa 2 de la Politie / constat amiabil ;
* autorizatie de reparatie;
* seria si nr politei RCA (sau Cartea Verde, in cazul in care celalalt autovehicul este inmatriculat in strainatate);
* certificatul de inmatriculare al autovehiculului;
* Documentele soferului (cartea de identitate , permis de conducere)
* procura notariala, daca vehiculul apartine altei persoane fizice decat proprietarul;
* delegatie, daca vehiculul apartine unei persoane juridice (firma / societate de leasing).