Chiar daca esti tentat sa spui ca “tie nu ti se poate intampla” sau “nu e momentul pentru o cheltuiala in plus”, riscurile care iti ameninta locuinta, poate cea mai importanta investitie a ta, te pot lua pe nepregatite, iar pagubele iti pot afecta puternic confortul financiar.
Beneficiul unei asigurari facultative de locuinta este foarte mare. Pentru o suma destul de mica, pe care o platesti anual pentru prima de asigurare, vei fi despagubit pentru daunele produse in caz ca locuinta ta este afectata.
Este important sa stii urmatoarele:
- Poti sa inchei o asigurare facultativa pentru locuinta ta doar daca ai deja incheiata o asigurare obligatorie PAD.
- Asigurarea obligatorie a locuintei acopera doar 3 riscuri catastrofice: cutremur, inundatii si alunecari de teren, iar prima de asigurare este standard. Poti obtine o protectie completa cu ajutorul unei asigurari facultative de locuinta care poate sa includa daunele majore cum ar fi incendiu, explozie, furtuna, refularea apei de conducta, furt si alte clauze speciale, si astfel sa iti protejezi atat locuinta cat si bunurile, la adevarata lor valoare.
- Este bine de stiut faptul ca asigurarea facultativa de locuinta iti ofera o protectie suplimentara pentru riscurile acoperite de polita obligatorie PAD, peste limita acesteia (maxim 20.000 euro). Astfel, daca ai o locuinta de 100.000 euro si inchei o polita PAD si o polita facultativa la valoarea reala, asigurarea facultativa va acoperi riscurile de inundatie, cutremur si alunecari de teren in limita a 80.000 euro, iar restul de 20.000 de euro vor fi acoperiti de catre polita PAD.
- Asigura-ti locuinta la valoarea reala, altfel nu iti vei proteja cu adevarat investitia si nu vei fi despagubit integral, in caz de dauna. De exemplu, daca valoarea locuintei tale este de 80.000 euro, iar tu o vei asigura pentru 40.000 de euro, in cazul unei daune partiale, vei fi despagubit proportional cu suma asigurata (50%), iar in conditiile unei daune totale, vei primi suma asigurata, respectiv 40.000 de euro.
- Inainte de a achizitiona o asigurare de locuinta trebuie sa stii ca riscurile acoperite de asigurarea facultativa de locuinta difera de la un asigurator la altul, chiar daca unele pachete poarta denumiri asemanatoare. Intotdeauna verifica si rubrica “excluderi”. Un risc neacoperit de asigurarea de locuinta si mentionat la excluderi poate fi infiltratia survenita in urma scurgerilor apei de pe terasa blocului la apartamentele de la ultimul etaj.
- Asigurarea facultativa de locuinta poate cuprinde si clauza de raspundere civila fata de terti. O clauza care te scapa de cheltuieli importante in cazul in care apartamentele vecinilor sunt afectate in urma unor inundatii sau explozii produse in locuinta ta.
In cazul in care te confrunti cu o dauna aflata printre riscurile acoperite de asigurare, tot ce trebuie sa faci esta sa-l suni pe consilierul Otto Broker care ti-a incheiat polita sau sa apelezi numarul de telefon 0726 141 490. Acesta te va ajuta cu informatii referitor la documentele necesare pentru deschiderea dosarului de dauna si te va indruma in rezolvarea dosarului pe intregul proces.