Daca alegi sa pleci in vacanta cu avionul sau cu autocarul, iar destinatia pe care ai ales-o are de oferit multe locuri de explorat pe care nu trebuie sa le ratezi, cea mai simpla metoda este sa inchiriezi o masina. Astfel, daca impreuna cu partenerii de calatorie ati decis sa inchiriati un vehicul, pentru a iesi mai ieftin si a nu intampina neplaceri la finalul vacantei, e bine sa tii cont de cateva aspecte.

In primul rand, noi iti recomandam sa faci aceasta alegere daca nu vei sta numai in oras. De exemplu, in orasele din Europa, o masina inchiriata nu te va ajuta atat de mult, pentru ca oricum transportul in comun este foarte bine pus la punct si vei risca sa platesti foarte multe ore de parcare, pentru a parcurge distante scurte doar in orasul pe care il vizitezi. Daca vei alege destinatii precum Tenerife, Palma de Mallorca, Malta, Grecia, Cipru sau Sicilia, atunci chiar vei avea nevoie de o masina inchiriata pentru a descoperi toate locurile minunate.

Cel mai eficient din punct de vedere al costului este sa inchiriezi masina online, imediat ce ai achizitionat biletul de avion. Cu cat vei rezerva acest serviciu mai repede, cu atat vei avea o oferta mai larga din care sa alegi si vei obtine si un pret mai bun. Evita sa inchiriezi masina direct din aeroport, acolo costurile sunt mult mai mari iar oferta mult mai mica. Insa, atunci cand achizitionezi online acest serviciu, afla dinainte daca poti lua masina direct din aeroport, sau nu.

Foarte important, atunci cand alegi masina pe care vrei sa o inchiriezi, sa nu tii cont numai de pret. Citeste cu atentie conditiile de inchiriere, chiar daca nu iti face placere. Cele mai ieftine oferte pot sa aiba limitari de kilometri. Adica, in pretul contractului, poti face numai 100 de kilometri pe zi, apoi fiecare kilometru in plus va fi taxat.

Pretul de inchiriere poate include si o asigurare in cazul anumitor daune produse. Daca vrei o asigurare completa, care sa acopere toate riscurile, chiar si furtul masinii, s-ar putea sa platesti o taxa suplimentara. In functie de destinatia pe care ai ales-o, o asigurare care sa acopere riscurile la care esti expus, te va scapa de costuri suplimentare in caz de dauna.

Atunci cand faci rezervarea, incearca sa vezi daca poti obtine un pret mai bun, in functie de zilele pe care le alegi. De exemplu, adaugand cateva ore sau chiar zile in plus, poti obtine o reducere pentru ca ai rezervat o saptamana intreaga sau poti prinde o oferta speciala de weekend. Insa, trebuie sa verifici daca exista o taxa aplicata in cazul returnarii masinii mai devreme de termenul stabilit.

Cand primesti masina, inainte de a invarti cheia in contact, asigura-te ca nu ai o limita de kilometri trecuta in contract si ca masina nu are nicio avarie in momentul in care o preiei. Ideal ar fi sa ii faci cateva fotografii care sa iti fie de ajutor drept dovada, in caz de ceva, atunci cand o predai companiei la finalul contractului. Iar in cazul in care masina are zgarieturi sau alte avarii, asigura-te ca agentul care iti inchiriaza masina le mentioneaza pe toate in procesul verbal, pentru a nu te trezi cu surprize la final.

Important, in momentul inchirierii sa ai la tine: permisul de conducere, cardul de credit pe numele soferului (care semneaza contractul de inchiriere) si voucherul printat. De asemenea, asigura-te ca pe cardul tau exista fondurile necesare pentru depozitul solicitat de compania de inchirieri. Depozit care iti va fi returnat la finalul contractului, in conditiile in care totul este in regula.

Fii atent cata benzina ai in rezervor. In general, masina se preia cu rezervorul plin si se aduce la fel. Asa ca, nu uita sa faci plinul inainte sa inapoiezi masina. Majoritatea companiilor percep un tarif de 2-3 ori mai mare decat pretul de la pompa, pentru fiecare litru de combustibil care lipseste la returnare. Nu are rost sa fii taxat aiurea. Ar fi bine sa pastrezi si bonurile de combustibil, cand faci alimentari.

Masina trebuie returnata la locul prevazut initial in contractul de inchiriere, la ora stabilita. Se poate aplica o amanare de 30 de minute dar, de cele mai multe ori, daca intarzii, la factura se mai adauga inca o zi de inchiriere. In cazul in care vehiculul nu poate fi returnat in timpul orelor de program, vei fi responsabil pentru acesta pana a doua zi la deschiderea agentiei de inchirieri. Unele companii folosesc cutii postale pentru restituiri. Totusi, ar fi bine sa faci cateva fotografii masinii in momentul predarii acesteia. Nu se stie niciodata.

In cazul predarii acesteia direct agentului care ti-a inchiriat, acesta va face din nou inventarul masinii pentru a verifica daca sunt sau nu probleme cu aceasta.

Oricare ar fi alegerea ta pentru urmatoarea vacanta planificata, nu uita de asigurarea de calatorie pe care o poti comanda online de aici. Introduci destinatia, data calatoriei si varsta, si primesti pe loc variantele de asigurari disponibile. Le compari in functie de factorii importanti pentru tine si alegi polita care te avantajeaza. Platesti online si primesti polita prin e-mail.

Important! De cele mai multe ori, cand inchiriezi o masina, contractul CASCO include o fransiza la dauna de aproximativ 500€- 1000€. In caz de accident, tu suporti fransiza iar suma depasita peste aceasta valoare o va suporta compania de asigurari. Pentru a evita aceasta situatie, poti opta pentru o asigurare de calatorie care acopera, sub o clauza suplimentara, aceasta fransiza in suma maxima de 500€. Pentru detalii suna-ne la telefon 0732 940 303 sau scrie-ne pe [email protected]

Ce trebuie sa stii atunci cand inchiriezi o masina in vacanta