Atacurile cibernetice reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri la care companiile și persoanele fizice se expun în mediul online. Riscul a crescut și mai mult pe perioada pandemiei, când mulți angajați lucrează de acasă, folosind rețele nesecurizate. Citește mai jos câteva exemple de potențiale atacuri și sfaturi despre cum să le identifici și să te ferești de ele.

  1. Primești un e-mail de la un expeditor necunoscut sau cu o adresă de mail suspectă

Primele spam-uri apăreau sub forma unui mesaj lung de la persoane necunoscute ce pretindeau că sunt moștenitori ai unui imperiu. Astăzi, hackerii compun e-mail-uri spam mult mai concise, de multe ori propunând oportunități de afaceri sau colaborări. Cu toate acestea, există câteva elemente care le fac ușor de recunoscut:

  • domeniul adresei de e-mail nu se potrivește cu compania de la care respectivul pretinde că este,
  • numele expeditorului și adresa de e-mail nu se potrivesc
  • ți se solicită accesarea unui link, deschiderea unui atașament sau divulgarea unor informații sensibile.

În aceste situații, este important să nu ne angajăm în conversație, să nu accesăm linkuri sau atașamente, să nu răspundem la mesaj și să alertăm suportul IT pentru introducerea domeniului respectiv in “blacklist”.

  1. E-mailul conține greșeli de scriere sau exprimări neobișnuite

E-mail-urile spam sunt trimise în masă, către un grup foarte mare de oameni, pentru a maximiza șansele ca unii dintre ei să devină victime. De multe ori, destinatarii lor se află în diferite țări și vorbesc diverse limbi. Așadar, este destul de probabil ca textul e-mail-ului să fie tradus automat, acest lucru ducând la greșeli de scriere sau exprimări care sună nenatural. Orice fraza, expresie care pare nelalocul ei e o buna indicație asupra naturii periculoase a acelui email.

  1. Ești anunțat că ai câștigat un premiu sau că ai șansa la o reducere substanțială sau că trebuie să-ți platesti un abonament la un serviciu on-line

Acest tip de e-mail spam se bazează pe faptul că, atunci când primesc vești bune, oamenii tind să fie mai puțin vigilenți si sa lase precauția deoparte. Totodată, printr-un astfel de mesaj este mult mai ușor ca utilizatorul să fie redirecționat către un site sau convins să descarce fișiere. Este nevoie numai de câteva secunde de neatenție pentru a cădea pradă unui atac printr-un astfel de e-mail.

S-au inmulțit de asemenea notificările prin care esti informat că un anume serviciu online la care esti abonat nu a putut sa-si “tragă ” costul abonamentului si ți se solicită autentificarea si re-introducerea datelor bancare pentru procesarea platii.

Nu deschide niciun mail cu titlu suspect și, cu atât mai mult, nu introdu datele personale si bancare fără o verificare atentă in prealabil!

  1. Primești un mesaj în care ți se cere o răscumpărare în bani pentru a-ți recupera accesul la date, sisteme sau informații

Dacă în situațiile anterioare atacul cibernetic încă putea fi evitat, în cazul în care te afli în situația de mai sus este aproape sigur că ai căzut victimă unui atac de tip “ransomware”. Pe scurt, un astfel de atac presupune blocarea accesului victimei la un program, o aplicație sau la date personale de orice fel si solicitarea unei răscumpărări, de obicei în Bitcoin sau o alta monedă virtuală, pentru a i se acorda accesul la date.

Desigur ca plata răscumpărării nu reprezinta o garanție a recuperării datelor, iar decizia de a plăti sau nu este dificilă și trebuie luată cu atenție, cunoscând și acceptând posibilele riscuri și în parteneriat cu părțile implicate.

Orice companie, oricât de precaută, va fi cu siguranță expusă unor atacuri cibernetice. Asigurarea reprezintă plasa de siguranță atunci când toate celelalte metode de protecție eșuează. O poliță bună va acoperi atât pierderile proprii (pierderi de venituri din blocarea activității, pierderi de date operaționale, plăți fraudate etc) cât și pentru daunele pe care le-ai putea produce partenerilor de afaceri, clienților sau angajaților (transmiterea de viruși informatici, încălcarea confidențialității, pierderi de date cu caracter personal etc). O astfel de poliță iți dă acces la un ecosistem de parteneri specializați – experți in securitate cibernetică , avocați, experți in comunicare de criza care sa te ajute sa treci cu bine si sa minimizezi efectele unui atac.

Intră pe www.ottobroker.ro și află mai multe despre cum te putem ajuta sau scrie-ne la [email protected]

Cum recunoști un atac cibernetic