Daca se intampla sa fii implicat intr-un accident rutier si nu esti tu soferul vinovat, trebuie sa notifici asiguratorul RCA in maxim 5 zile de la data producerii evenimentului asigurat. Insa, imediat dupa producerea accidentului, primul pas este incheierea procesului verbal de catre Politia rutiera sau intocmirea formularului de constatare amiabila, daca in eveniment au fost implicate doua vehicule asigurate, din care au rezultat numai daune materiale.

Daca tu, soferul prejudiciat, ai optat pentru decontarea directa la incheierea contractului RCA (afla mai multe aici) atunci vei adresa cererea de despagubire propriului asigurator RCA in cazul in care sunt indeplinite toate conditiile decontarii directe.

Daca nu se aplica decontarea directa vei inainta cererea de despagubire catre asiguratorul RCA al soferului vinovat. Iar daca ai ghinionul ca soferul vinovat sa nu aiba RCA valabil la momentul producerii accidentului rutier, atunci trebuie sa te adresezi Biroului Asiguratorilor de Autovehicule (BAAR).

Dupa ce ai avizat asiguratorul , acesta va deschide un dosar de dauna si va constata pagubele intr-un proces verbal, unde vor fi enumerate piesele avariate si solutiile tehnice adoptate, iar legea il obliga sa iti comunice valoarea maxima de despagubire in termen de 7 zile calendaristice. Urmand ca in termen de 30 de zile, asiguratorul RCA sa raspunda cererii formuland in scris o oferta de despagubire justificata.

Important! Daca in termen de 30 de zile de la depunerea cererii de despagubire, asiguratorul RCA nu te-a notificat in vederea respingerii pretentiilor de despagubire, motivand respingerea, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii.

Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maxim 10 zile de la data acceptarii ofertei de despagubire. Iar daca acesta nu respecta termentul de plata este obligat la plata unor penalitati de 0,2% pe zi de intarziere. Urmand ca plata despagubirii sa se faca de catre asiguratorul RCA in contul indicat de catre tine, soferul prejudiciat.

De retinut! Despagubirile pentru vehicul nu pot depasi valoarea pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului si nici limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA.

Cum se acorda despagubirea prin polita RCA