Afacerile moderne se desfășoară din ce în ce mai mult în mediul virtual, făcând irelevante distanțele fizice între companii. Deși acest fapt aduce o multitudine de avantaje, precum o comunicare facilă, ușurința de a vinde și cumpăra bunuri și servicii oriunde pe glob, accesibilitatea informației despre parteneri etc, ne expune și la o serie de riscuri.
Conform specialiștilor, frauda cibernetică reprezintă una dintre cele mai importante amenințări ale acestui deceniu. Furtul de identitate corporativă și schemele de “social engineering” (în care un hacker “clonează” identitatea partenerului de afaceri cu scopul de a încasa plățile sau a deturna mărfurile agreate) sau e-mail-urile de tip phishing (prin care victimei i se solicită să furnizeze informații personale, financiare sau de securitate) sunt numai câteva dintre tipurile de atacuri la care utilizatorii de Internet se expun.
În cazul unei afaceri, responsabilitatea de apărare împotriva fraudei cibernetice este împărțită între angajator și angajați, iar riscurile sunt pe măsura dimensiunii companiei. Un atac cibernetic asupra unei companii poate duce la pierderi de date, pierderi financiare și probleme de imagine.
Din fericire, există câteva metode de apărare împotriva acestui tip de fraudă:
- Asigură-te că tu și angajații tăi folosiți cea mai recentă versiune de software
Pentru siguranță maximă, software-ul utilizat în cadrul companiei trebuie să fie actualizat frecvent și instalate acele “patch-uri” de securitate pe care producătorul le pune la dispoziție periodic. Versiunile mai vechi de software sunt, de obicei, mai ușor de exploatat de către hackeri din cauza micilor defecte pe care le-ar putea avea. Astfel, hackerii pot lansa un atac ciberbetic pentru a fura date importante ale companiei. Noile versiuni de software asigură repararea acestor mici defecte din versiunile precedente, minimizând astfel riscul unui atac cibernetic.
- Utilizează opțiuni de back-up adecvate domeniului tău de activitate
Un atac de tip “ransomware” poate fi mitigat relativ ușor în cazul în care ai baza de date de clienți sau istoricul cu aceștia într-o arhivă din care o poți reconstitui ușor. Asigură-te că soluția tehnică funcționează și nu păstra back-up-ul în aceeași locație sau rețea cu cea principală.
- Limitează accesul angajaților la informații sensibile
Limitarea, pe cât posibil, a accesului la informații sensibile scade riscul unei fraude cibernetice. Una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității unei companii este eroarea umană. Așadar, pentru a limita această posibilitate, este ideal ca fiecare angajat să aibă acces numai la informațiile de care are nevoie pentru a-și îndeplini rolul. În caz contrar, compania va fi cu atât mai expusă la riscul unui atac cibernetic cu cât oferă acces la date mai multor persoane.
- Apelează la metode de protecție precum un antivirus și un firewall
Pentru majoritatea companiilor, software-ul anti-malware reprezintă o investiție esențială pentru a asigura o protecție cât mai solidă împotriva fraudei cibernetice. Un antivirus bun poate preveni multe situații neplăcute, motiv pentru care trebuie ales cu mare atenție și utilizat corect. Cu toate că este important ca orice amenințare să fie eliminată în cazul în care ajunge în sistem, și prevenția este crucială. Sistemele de firewall vor trebui instalate și actualizate pe fiecare computer și dispozitiv din rețea al angajaților. Acestea vor putea împiedica hacker-ii să obțină acces la informațiile private ale companiei.
- Menține-ți angajații informați despre metodele de prevenție
Este important ca toți angajații tăi să fie în permanență la curent cu tacticile comune de fraudă cibernetică și modalitățile prin care se pot apăra. Aceste metode se schimbă constant, motiv pentru care informarea în legătură cu ele ar trebui făcută periodic. Ai grijă ca angajații să cunoască și motivele din spatele măsurilor – astfel, le va fi mult mai ușor să le implementeze. Fiecare nou angajat trebuie instruit cu privire la politicile de protecție a datelor. Aceștia pot fi informați prin intermediul unui newsletter periodic despre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva fraudei cibernetice.
- Implementează o procedură de plăți care presupune o verificare suplimentară
Companiile mari au proceduri complexe de validare a unor plăți către furnizori, care presupun verificări suplimentare a identității și datelor bancare ale acestora. Este recomandat să vă asigurați că cei care gestionează fondurile companiei sunt instruiți să facă plăți sigure.
- Cumpără o asigurare împotriva riscurilor cibernetice de la un consultant specializat
Asigurarea poate fi plasa de siguranță a unei companii atunci când toate celelalte metode de protecție eșuează. O poliță bună te va acoperi atât pentru daunele proprii (pierderi de venituri din blocarea activității, pierderi de date operaționale, plăți fraudate etc) cât și pentru prejudiciile pe care le-ai produce partenerilor de afaceri (transmiterea de viruși informatici, încălcarea confidențialității, pierderi de date cu caracter personal etc). O astfel de poliță, alături de o serie de măsuri solide de securitate cibernetică, vor oferi protecția necesară împotriva unei amenințări în continuă creștere.
Intră pe www.ottobroker.ro și află mai multe despre cum te putem ajuta.