Specialiștii financiari spun că aplicarea câtorva idei de bază atunci când îți organizezi bugetul personal pot face diferențe importante. Sursele de informare sunt la îndemâna oricui în această eră digitală pe care să le analizezi și să le adaptezi propriului caz.
Chiar dacă ai o mulțime de lucruri pe cap și niciodată destul de mult timp la dispoziție, noi îți recomandăm să începi de mâine să îți organizezi bugetul personal. Nu o lăsa pe luni, pe luna viitoare sau de la anul. Mâine este momentul perfect să faci asta pentru tine și familia ta.
Întocmirea unui buget personal este o metodă care îți va aduce o mulțime de beneficii din punct de vedere financiar și nu numai. Pe scurt, pentru a-ți organiza bugetul trebuie să răspunzi la doua întrebări: „Unde se duc banii tăi?” și “Unde ai vrea să se ducă?”.
Pentru organizarea bugetului poți folosi metoda clasică pix și o agendă, un tabel excel sau o aplicație special creată pentru asta pe care o poți descărca pe smartphone-ul tău.
Pentru a-ți da seama unde se duc banii lunar și care sunt “găurile” pe unde se pierd sume importante, trebuie să pui pe hârtie care sunt veniturile lunare și bineînțeles cheltuielile. Astfel vei putea face o analiză pentru a scăpa de cheltuielile mai puțin necesare, schimbând câteva obiceiuri.
În categoria veniturilor lunare trebuie să incluzi toate tipurile de venituri pe care le încasezi lunar, atât veniturile active obținute prin munca prestată în mod activ, cât și veniturile pasive pe care le câștigi fără să mai depui muncă activă în prezent.
Apoi scrie toate cheltuielile pe care le ai, fără a omite absolut nicio sumă oricât de mică ar fi aceasta. Împarte cheltuielile pe 3 categorii, după regula 20-50-30. Această regulă este principiul de bază pentru un buget financiar sănătos și reprezintă 20% economii, 50% nevoile de zi cu zi și 30% pentru satisfacerea dorințelor, acele cheltuieli la care ai putea renunța cel mai ușor pentru optimizarea bugetului.
Prima categorie este fondul de economii necesar rambursării datoriilor cât și pentru zile negre sau situații neprevăzute. Acest procent este recomandat să crească odată cu vârsta, de la 5% la 20-25 de ani până la a depăși 20% după 50 de ani. În această categorie pot intra: fondul de urgență, pensii private, asigurări cu economii și investiții, fond de vacanță, fond pentru o mașină nouă, pentru educația copiilor sau pentru plata impozitelor și a reviziilor.
Pentru a fi sigur că economisești și nu te abați de la acest plan, începe lunar organizarea bugetului cu economiile. Dacă le lași la finalul lunii sunt șanse mari să nu mai reușești ce ți-ai propus. Astfel că, imediat ce ți-au intrat banii în cont, redirecționează suma respectivă într-un cont de economii sau pune-o într-un plic imediat ce ai ajuns acasă.
Procentul de 50% este dedicat cheltuielilor obligatorii (de bază) precum chirie, impozit, rata la bancă, asigurare locuință, cheltuieli pentru mâncare, îmbrăcăminte, medicamente și igienă, facturi la utilități sau cheltuieli de transport, incluzând aici atât combustibilul, abonament la transportul public, reparațiile auto, asigurările auto sau rovinieta. Aceste cheltuieli reprezintă satisfacerea nevoilor lunare. Dacă acestea depășesc 50% din venituri încearcă să reduci aceste cheltuieli acolo unde poți renunța la anumite servicii. Cum ar fi un abonament la care poți renunța, să reduci combustibilul alegând altă metodă de transport împărțind mașina cu un coleg sau membru al familiei sau să reduci facturile la utilități. Dacă procentul este mai mic de 50% atunci acea diferență de bani o poți economisi.
Ultima categorie, 30% din venituri, cea care trebuie să fie pe ultimul loc și în organizarea bugetului tău sunt cheltuielile alocate satisfacerii dorințelor: vacanțe, gadget-uri, articole vestimentare și accesorii la modă care nu sunt neapărat necesare, masa în oraș, abonament la muzică și filme, coafor și cosmetică, divertisment etc. Acest procent nu trebuie depășit nici dacă veniturile îți permit. Alege întotdeauna să economisești din timp pentru o vacanță sau achiziția unui gadget decât să crești procentul pentru această categorie de cheltuieli.
Având această organizare scrisă pe foaie sau tabel, indentifică posibilitățile de scădere a fiecărei cheltuieli și încearcă să economisești bani prin reducerea la utilități sau renegocierea contractelor și abonamentelor pe care le ai, sau chiar refinanțarea creditelor.
În cazul cheltuielilor dedicate satisfacerii dorințelor aplică „testul timpului” recomandat în general mai ales în cazul cumpărăturilor de valoare mai mare. Amână achiziția pentru câteva zile și așteaptă să vezi dacă îți mai dorești acel lucru sau dacă ai neapărat nevoie de el. De asemenea, poți economisi bani pe alimente mergând la cumpărături o dată pe săptămână cu o listă stabilită de la care să nu te abați și să reduci comenzile la restaurante sau mesele în oraș, atunci când acest lucru va fi din nou posibil.
În același timp, încearcă să îți diversifici veniturile fie că închiriezi un spațiu pe care nu îl folosești, că vinzi pe internet obiecte care nu îți mai trebuie, sau să transformi un hobby într-o mică afacere online. Încearcă să găsești permanent metode prin care să-ți crești veniturile și să îți optimizezi cheltuielile.