Asigurarea de calatorie este protectia de care ai nevoie atunci cand calatoresti in strainatate, indiferent ca alegi sa vizitezi o tara din Europa sau la capatul lumii, in Australia sau SUA. Scapi de griji si te asiguri ca nu iti vei depasi bugetul de vacanta, in caz ca suferi un accident, o toxiinfectie alimentara sau iti este pierdut bagajul.

In primul rand, este foarte important sa verifici ca datele tale, numele  si CNP-ul, sunt completate corect pe asigurare astfel vei fi sigur ca in caz de dauna nu vei intampina neplaceri.

Specifica sau completeaza cu atentie, in cazul in care iti achizitionezi asigurarea online, durata si perioada calatoriei. Tine cont ca polita de calatorie va fi valabila numai dupa ce parasesti teritoriul Romaniei. Daca vei pleca neasigurat, o poti face online, insa polita va intra in vigoare, in functie de asigurator, dupa 7-8 zile de la data emiterii asigurarii.

Atunci cand inchei o asigurare de calatorie este foarte important sa citesti cu atentie serviciile incluse in polita, dar mai ales excluderile. De exemplu, daca urmeaza sa practici un sport extrem, pentru care ai nevoie de o clauza speciala, trebuie sa specifici acest lucru. In acest caz, costul asigurarii este mai ridicat, insa clauza pentru sporturile periculoase acopera  toate cheltuielile generate de acest lucru cum ar fi transportul de la locul accidentului pana la cea mai apropiata unitate medicala, costuri cu procedurile mai complexe, diverse operatii, etc

Daca urmeaza sa ai un zbor cu escala, atunci s-ar putea sa te intereseze clauza de pierdere sau deteriorare a bagajului. Daca ajungi la destinatie fara bagaj, compania de asigurari iti va oferi despagubiri. Astfel, solicita aceasta clauza, deoarece in majoritatea cazurilor, asigurarile standard nu contin aceasta optiune.

Asigurarea de calatorie poate include si o clauza care sa acopere intarzierea zborului. Astfel, daca zborul are o intarziere mai mare de 4 ore, din motive meteorologice sau alte considerente, iar din acest motiv vei pierde si zborul de conexiune, o asigurare de calatorie te va scapa de grija asta.

Asigura-te ca ai datele de contact ale asiguratorului sau ale brokerului care ti-a incheiat polita si cunosti procedurile pe care trebuie sa le urmezi in cazul unei daune. Iti recomandam sa pastrezi cu tine asigurarea de calatorie sau o poti accesa in contul tau de client, de oriunde, daca ai acces la internet; sa iti salvezi numarul de telefon, alaturi de numarul politei, pentru ca va trebui sa contactezi agentul in maximum 48 de ore de la incident, pentru a te ghida in aceasta situatie.

In plus, pentru o protectie completa, te poate interesa si clauza pentru Raspundere civila in strainatate. Aceasta acopera prejudiciile cauzate unor terte persoane pentru o fapta comisa din culpa si acopera avarii sau distrugeri ale unor bunuri dar si vatamarea corporala.

Iti reamintim, pretul unei asigurari de calatorie este unul foarte mic in comparatie cu suma pe care ai putea sa o platesti in cazul unei situatii neprevazute. Cheltuielile medicale in strainatate pot fi extrem de ridicate, ajungand undeva la mii de euro pentru cateva zile de spitalizare. Un eveniment neplacut iti poate strica nu numai vacanta, dar iti va afecta si bugetul.

In concluzie, cand pleci in vacanta ia cu tine o asigurare de calatorie. Costa mai putin decat crezi si te scapa de griji.

La ce trebuie sa fii atent atunci cand iti faci o asigurare de calatorie
Tagged on: