Statisticile spun ca la fiecare 24 de secunde un om isi pierde viata in trafic. Iar numarul deceselor in urma accidentelor rutiere la nivel global continua sa creasca. Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), lansat la sfarsitul anului 2018, arata ca numarul deceselor anuale din accidente rutiere a ajuns la 1,35 de milioane in 2016, ceea ce inseamna ca, in lume, 3.700 de persoane isi pierd zilnic viata intr-un accident rutier, iar la fiecare 24 de secunde un om moare fie ca pasager, pieton sau biciclist.
In Romania, anul trecut au fost inregistrate 30.202 accidente rutiere soldate cu 1.867 de decese. Principalele 3 cauze au fost indisciplina pietonilor, neacordarea de prioritate de trecere a pietonilor si vehiculelor, si viteza excesiva.
In aceasta perioada se desfasoara, pentru al treilea an consecutiv, campania nationala de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN, care isi propune cresterea gradului de siguranta rutiera din Romania, avand ca scop scaderea numarului de accidente.
Studiile spun ca un sofer care vorbeste la telefon reactioneaza mai greu in fata unui obstacol si devine mai putin constient de ce se intampla in jur. Este dovedit faptul ca sunt necesare doar 3 secunde de neatentie ca un accident sa aiba loc. Astfel, un banal mesaj transmis in timp ce conduci, cateva secunde petrecute pe Facebook sau poate chiar mancatul la volan, sunt actiuni care trebuie sa astepte pana cand opresti masina in conditii de siguranta.
Fie ca vorbim despre distragerea atentiei de tip vizual (nu te uiti la drum), cognitiv (nu esti atent la condus) sau fizic (manile sunt ocupate cu altceva), e evident ca trebuie sa fii cat mai vigilent si sa nu lasi nimic sa te puna in periol pe tine sau pe ceilalti participanti la trafic.
IMPORTANT! Indiferent de experienta ta ca sofer, atunci cand esti la volan concentreaza-te in totalitate pe condus. Nu lasa nimic sa iti distraga atentia, scaneaza drumul cu atentie, foloseste oglinzile retrovizoare si fii atent la biciclisti si pietoni.
Cand urmeaza sa conduci pe un drum nou, studiaza dinainte traseul pe care urmeaza sa il parcurgi. Daca folosesti GPS-ul, programeaza-l inainte de a porni la drum si foloseste setarile audio pentru indicatii, ca sa eviti sa te uiti la ecran pentru instructiuni. Daca ai pasageri, cere-le ajutorul in caz de nevoie, pentru ca tu sa poti continua sa te concentrezi asupra condusului.