Desi sunt esentiale pentru a ii permite copilului sa calatoreasca in siguranta, scaunele auto sunt adesea folosite incorect. Specialistii sustin ca exista cateva greseli frecvente pe care parintii le fac atunci cand le instaleaza. Astfel, in 95% din cazuri, scaunul bebelusului este incorect montat, lucru ce ar putea pune sanatatea si siguranta copilului in pericol la cel mai mic impact sau la o frana mai puternica, care tie probabil ti s-ar parea inofensiva. Studiul a inclus 300 de parinti, majoritatea mame cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani.

Cele  mai frecvente greseli sunt instalarea gresita a scaunului, pozitionarea incorecta a centurii de siguranta sau reglarea necorespunzatoare a curelei de fixare a scaunului. Pentru a fi bine pozitionata, centura de siguranta trebuie sa treaca pe la jumatatea claviculei si in partea superioara a coapsei.

In primul rand, este important de stiut ca scaunul auto se monteaza intotdeauna pe bancheta din spate a masinii, niciodata pe scaunul din dreapta soferului. Specialistii recomanda ca fiind cea mai sigura obtiune locul din mijloc al banchetei, cat mai departe de geamurile laterale care pot fi periculoase in caz de impact. Si cel mai important aspect este montarea scaunului cu spatele la sensul de mers, cel putin pana la varsta de un an. Aceasta pozitie asigura o protectie mai buna in cazul micutilor, acestia nefiind pregatiti sa faca fata fortelor incredibil de mari exercitate in timpul unui accident auto.

Verifica de fiecare data ca umerii sunt bine tinuti in ham, acesta nu trebuie sa vina mai jos decat nivelul umarului. Si asigura-te ca hamul nu se rasuceste si centura de fixare nu este prea slaba. Este important sa schimbi scaunul de indata ce acesta nu se mai potriveste inaltimii copilului tau.

Daca instructiunile de montare care insotesc scaunul nu iti sunt de ajutor, cel mai bine ar fi sa mergi la magazinul de unde l-ai achizitionat pentru a cere ajutor, astfel vei invata cum sa il montezi corect pentru siguranta celui mic.

Dispozitivele create special pentru transportul micutilor cu masina sunt impartite in 3 categorii in functie de varsta copilului si in 2 categorii in functie de sistemul de prindere (isofix sau centura)

  • Pana la 12 -15 luni – scaune care se fixeaza cu spatele la directia de mers (cosulet sau scoica)
  • Pana la 4 ani – scaune care se fixeaza cu fata la directia de mers
  • Pana la 12 ani – scaune inaltatoare cu purtarea centurii de siguranta

In functie de modul de prindere si materialele din care sunt confectionate, aceste dispozitive pot consta intre 200 si 2000 de lei.

Conform noilor reglementari in legislatia auto intrate in vigoare la inceputul acestui an, soferul poate fi sanctionat pe loc cu o amenda ce poate depasi valoarea scaunului de masina pentru copil, daca acesta nu este transportat corespunzator. De asemenea, este intersiza transportarea copiilor mai mici de 12 ani pe scaunul din dreapta soferului.

 

Doar 5% dintre parinti folosesc corect scaunul auto pentru copii
Tagged on: