Dupa doi ani in care stresul a atins cote maxime, anxietatea si-a spus cuvantul iar incertitudinea si distantarea sociala au lasat urme asupra sanatatii mintale a tuturor, acum suntem inconjurati de alte vesti triste si trecem printr-un nou context dificil. Anxietatea si nesiguranta isi pun amprenta asupra sanatatatii noastre si a celor dragi, si tine doar de noi sa ne asiguram un prezent cat se poate de linistit prin obiceiurile zilnice pe care le adaptam acestui context.

Cei mai multi dintre noi nu am trait niciodata astfel de momente, iar sentimentele dominate de nesiguranta si frica sunt uneori imposibil de ignorat.

Desi este dificil sa facem fata acestei perioade, frica poate fi controlata. Si mai ales, sta in puterea ta sa nu o alimentezi constant cu prea multe informatii.

Alege sursele de informare oficiale.

  • Alegand surse de informare oficiale, vei putea sa filtrezi toate acele mesaje alarmiste si vei reduce acele informatii care nu fac altceva decat sa genereze panica. Evita sursele care ofera stiri cu scopul de a cultiva panica.
  • Iti recomandam sa fii sceptic la informatiile care circula pe retelele sociale si orice informatie sa o verifici din mai multe surse. Iti reamintim ca inducerea in eroare a audientei are ca scop crearea de panica, iar audienta cuprinsa de frica va consuma mai multe stiri si va creste traficul online/audienta TV.
  • Ignora parerile celor care nu reprezinta o autoritate si nu sunt calificati pentru a isi exprima parerile pe subiectul actual.

Gestioneaza accesul la informatii.

  • Nu pastra televizorul sau radioul pornite sa ruleze stiri in fundal in timp ce tu lucrezi sau iti desfasori activitatile zilnice. Alege sa te informezi de 2-3 ori pe zi din surse sigure si corecte.
  • Poti alege sa te informezi de la un post de radio echilibrat sau dintr-o publicatie oficiala, ascultand sau citind informatiile principale. Evitand sa vezi continut video cu un impact puternic emotional la televizor vei fi mai putin afectat de toate aceste informatii transmise.
  • Renunta la sursele de informare care te coplesesc cu notificari pe tot parcursul zilei, oferindu-ti alerte si imagini traumatizante.
  • Fii selectiv cu privire la site-urile si persoanele pe care le urmaresti in social media si evita discutiile aprinse pe subiectul stirilor recente.

Vorbeste despre ceea ce simti cu cei dragi.

  • Este important sa interactionezi cu persoanele dragi. Sa iti exprimi sentimentele este benefic pentru a elibera excesul de tensiune si emotii acumulate.
  • Analizeaza ceea ce simti si accepta toate aceste sentimente si emotii care te incearca. Atunci cand identifici sentimentele pe care le ai, ai sansa sa le infrunti si sa le controlezi.
  • Evita sa transmiti informatii alarmiste care nu reflecta realitatea si care pot contribui la cresterea anxietatii celor din jurul tau.

Cea mai importanta lectie: traieste in prezent!

  • Continua sa desfasori activitatile tale obisnuite, respecta-ti programul de munca, somn si alege o alimentatie sanatoasa dar fa-ti si anumite pofte care te pot ajuta sa ai o stare mai buna.
  • Ofera-ti momente de relaxare care iti aduc placere: joaca-te cu copiii, urmareste filme sau seriale, fa o plimbare in parc, alearga sau mergi la sala de sport, citeste carti care sa te destreseze.

Concentreaza-te pe ceea ce este in controlul tau.

  • Este util sa te concentrezi pe rutina ta zilnica si pe toate acele situatii pe care le poti schimba pentru binele tau. Accepta ca unele lucruri care se intampla in jurul nostru sau chiar la cateva sute de kilometri nu pot fi controlate si nu depind de vointa ta.

Ajuta daca poti sa o faci si implica-te in actiuni umanitare

  • Daca simti ca implicandu-te in astfel de actiuni te va ajuta, nu ezita sa o faci. O astfel de atitudine iti va oferi satisfactie si iti va consuma o parte din emotiile pe care le simti, intr-un demers pozitiv.
  • Implica-te personal ca voluntar sau doneaza o suma de bani sau produse necesare asociatiilor care se ocupa cu strangerea de fonduri pentru refugiati.

In aceste vremuri in care traim emotii atat de puternice, devine cu atat mai important sa ne gandim la noi si sa avem in vedere sanatatea personala si a celor dragi.

Asigurarea privata de sanatate este un aspect important pentru a avea grija de noi, alaturi de mentinerea unui echilibru in viata personala. Ne poti suna oricand la numarul de telefon 021.555.6886 pentru a iti raspunde la toate intrebarile, astfel incat sa te ajutam sa alegi cea mai buna polita de asigurare pentru tine si familia ta, pentru ca iti vom pune la dispozitie mai multe oferte care sa se potriveasca nevoilor tale si te vom ajuta sa faci alegerea corecta.

Sfaturi despre cum să gestionezi anxietatea si stresul
Tagged on: