Introducerea taxei Oxigen a fost aprobata, joi, de catre consilierii municipali, avand ca scop reducerea nivelului de poluare din Capitala. Aceasta va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2020 si va costa, in functie de norma de poluare, intre 500 lei si 1900 lei, pe an.

Potrivit proiectului de hotarare adoptat, incepand cu data de 01.01.2020, va fi restrictionat accesul, pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica de 5 tone, pe arterele din Bucuresti, de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor legale, in intervalul 07:00 – 22:00, astfel:

  • masinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6 – nu vor avea restrictii.
  • pentru cele cu norma de poluare Euro 3 si Euro 4, accesul va fi pemis pe toate strazile municipiului Bucuresti numai in urma achizitionarii unei viniete electronice Oxigen; restrictia pentru Euro 3 se aplica din 2020, iar pentru Euro 4 se aproba din 2021.
  • pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 si Euro 2, accesul este interzis in Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucuresti numai in urma achizitionarii unei viniete electronice Oxigen.

Soferii care nu au vinieta corespunzatoare vor fi sanctionati cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Aplicarea sanctiunilor va fi facuta atat de catre politisti si politisti locali, cat si de ”imputerniciti ai primarului general”.

Taxa Oxigen in vigoare din 1 ianuarie 2020
Tagged on: