Terorismul a fost descris în mai multe feluri de-a lungul secolului 20, iar definiția acestuia este într-o continuă schimbare ca urmare a influenței Internetului și a digitalizării exponențiale din ultimii ani.

În general, teroriștii sunt acei oameni sau structuri care amenință sau pun în practică acte de violență planificate și ostentative, folosite în scopuri politice, religioase, ideologice etc, îndreptate împotriva unei puteri organizaționale sau structuri statale.

Teroriștii au descoperit, în ultimii ani, că Internetul este o armă extrem de potentă prin care pot deteriora sau distruge sisteme informatice care pot impacta viața a milioane de oameni. Efectele unui atac cibernetic pot varia de la daune materiale, directe și indirecte, până la vătămari corporale sau pierderea de vieți omenești în cazul unor infrastructuri critice. Cu toate acestea, deși câștigul politic este o cauză tot mai des întâlnită a terorismului cibernetic, o bună parte din atacuri sunt determinate încă de motive financiare.

Companiile de stat reprezintă, de cele mai multe ori, ținte predilecte pentru acest tip de atacuri. Cu toate acestea, companiile private mari și foarte mari sunt și ele ținte atractive pentru hackerii sponsorizați de stat, iar un atac cibernetic major va impacta entități inter-conectate pe verticală și orizontală.

Citește mai jos câteva dintre cele mai de impact incidente de terorism cibernetic din istoria recentă:

  1. NotPetya

În 2017, compania farmaceutică Merck a pierdut 1,3 miliarde de dolari, fiind prinsă la mijloc în ce se bănuiește a fi fost un atac cibernetic rus îndreptat împotriva Ucrainei. Evenimentul, denumit ulterior NotPetya, a fost cel mai mare atac cibernetic din istorie, daunele sale ridicându-se la 10 miliarde de dolari în total, în întreaga lume, o întindere asemănătoare unei calamități naturale sau unui mic război.

  1. Atacurile cibernetice împotriva Estoniei

În anul 2007, Estonia a căzut victimă unei serii de atacuri cibernetice care au vizat site-uri web ale organizațiilor estoniene, inclusiv parlamentul eston, bănci, ministere, partide politice, ziare și stații radio. Atacurile au determinat organizațiile militare din întreaga lume să reconsidere importanța securității rețelelor și să ia măsuri pentru a fi în siguranță.

  1. Titan Rain

O serie de atacuri cibernetice îndreptate împotriva Statelor Unite ale Americii și Regatului Unit al Marii Britanii, originare din China, au fost denumite Titan Rain de către guvernul federal al SUA. Hackeri bănuiți a fi sponsorizați de statul chinez sunt suspectați că ar fi pătruns în rețelele Departamentelor de Apărare și Energie ale SUA, dar și ale ministerelor de Apărare și de Externe ale Regatului Unit. Deși atacurile au fost anunțate public pentru prima dată în 2005, Statele Unite au raportat că au fost în desfășurare încă din 2003 și ar fi continuat până în 2007.

Atacurile cibernetice, inclusiv cele teroriste, prezintă riscuri serioase – însă întreprinderile nu trebuie să fie fără apărare în fața lor. Pe termen scurt, liderii de afaceri pot începe să-și sporească pregătirea prin înțelegerea vulnerabilităților sistemelor lor cibernetice și pregătirea pentru cele mai nefavorabile scenarii.

Asigurarea pentru răspundere cibernetică reprezintă primul pas dintr-un plan complet de apărare împotriva terorismului cibernetic. O astfel de poliță va acoperi atât pierderile proprii (pierderi de venituri din blocarea activității, pierderi de date operaționale, plăți fraudate etc) cât și potențialele daune aduse parteneilor de afaceri, angajaților sau clienților (pierderea unor date cu caracter personal, încălcarea confidențialității etc). Alături de niște măsuri solide de securitate cibernetică, această asigurare va oferi protecția necesară împotriva amenințărilor cibernetice.

Intră pe www.ottobroker.ro și află mai multe despre cum te putem ajuta.

Top 3 atacuri cibernetice din istorie