Ce este asigurarea CMR?

Polita CMR este asigurarea de raspundere a transportatorului, in calitate de caraus,  pentru marfa transportata.

Asigurarea CMR este obligatorie?

Din punct de vedere legislativ, asigurarea CMR este o asigurare facultativa care se supune prevederilor Conventiei privind contractul pentru transportul international de marfuri pe sosele (Conventia CMR).  In practica insa existenta unei astfel de polite valabile poate fi insa o conditie esentiala pentru obtinerea unei comenzi de transport.

Cine trebuie sa incheie o polita CMR?

Asigurarile CMR se adreseaza firmelor care au de efectuat transporturi in tara sau strainatate cu vehicule personale, inchiriate sau in gestiune.

Ce riscuri acopera asigurarea CMR?

Riscurile asigurate de polita CMR sunt pierderea totala, partiala sau deteriorarea produselor transportate precum si depasirea termenului de livrare din vina transportatorului. Aceasta polita se poate incheia pentru un singur transport, acoperirea riscurilor fiind delimitata in timp si spatiu conform contractului sau pentru o perioada de timp -una sau mai multe luni, precum si perioade de un an, acoperind riscurile tuturor transporturilor efectuate in perioada de asigurare conform conditiilor contractuale.

La cererea asiguratului si prin plata unei prime suplimentare se poate opta si pentru includerea riscului de furt al bunurilor transportate. Unele companii asigura doar furtul prin efractie, altele furtul partial sau integral.

Ce riscuri nu sunt acoperite de polita CMR?

Asigurarea CMR nu acopera situatiile in care nu intervine raspunderea transportatorului. De asemenea, nu iti va acoperi pagubele indirecte, cum ar fi scaderea valorii marfii transportate si altele asemanatoare,  pagubele rezultate pe perioada unui razboi sau care au rezultat in urma grevelor, cheltuieli pentru imbunatatirea sau transformarea bunurilor, pagubele produse prin repararea unor avarii produse de cauze care nu sunt cuprinse in polita de asigurare. Polita CMR nu despagubeste produse autovehiculului cu care se efectuează transportul, astfel de situatii fiind acoperite de o asigurare auto. De aceea, iti recomandam sa ne contactezi pentru a afla toate detaliile despre acest tip de polita de asigurare.

Care este suma maxima asigurata?

Suma despagubita in cazul pierderii totale sau partiale a marfii nu este fixa. Potrivit Conventiei CMR aceasta se determina pe baza:

  • costului marfii la locul si momentul primirii acesteia pentru transport;
  • cursului bursei sau pretul curent al pietei;
  • valorii uzuale a marfurilor de acelasi fel si aceeasi calitate.
Alaturi de acestea se restituie si taxa de transport, taxe vamale si celelalte cheltuieli in legatura cu transportul marfii.
Chiar daca exista un plafon maxim fixat de CMR, sunt societati de asigurari care ofera posibilitatea optarii pentru o acoperire superioara. Echipa Otto Broker te poate ajuta cu informatii suplimentare, pentru ca tu sa obtii cea mai buna acoperire.
Ce tipuri de marfa sunt asigurate?

Conform conventiei CMR nu pot fi asigurate animale vii. Exista marfuri excluse conform conditiilor de asigurare, dintre cele mai frecvente  fiind hartii de valoare, metale pretioase, bani, bilete de banca, bijuterii, blanuri, obiecte de arta si de colectie.

Pot fi clauze speciale de preluare in asigurare pentru transportul vehicule pe platforme, marfuri perisabile transportate cu vehicule dotate cu instalatii frigorifice, marfuri periculoase, transporturi efectuate pe baza conventiilor postale internationale, produse electronice. Daca nu transporti marfuri generale trebuie sa ai prevazute in asigurare clauze speciale pentru a putea primi despagubiri.

Cat costa o asigurare CMR?

Prima de asigurare pentru o astfel de polita variaza de la o companie de asigurari la alta si se calculeaza in functie de:

  • natura marfurilor transportate;
  • detalii privind vehiculul utilizat pentru transport;
  • suma asigurata solicitata de asigurat.

Prima de asigurare poate fi mai mica daca se incheie polita cu fransiza -procentuala din suma asigurata sau dauna sau valoare fixa. Aceasta poate fi valabila pentru anumite riscuri – de exemplu doar pentru furt sau se aplica pentru orice dauna. Iti recomandam sa ai in vedere si alte aspecte importante, cum ar fi reputatia asiguratorului sau riscurile asigurate. Otto Broker iti sta la dispozitie cu informatii suplimentare despre asigurarea CMR si despre cum poti obtine cele  mai avantajoase oferte.


Daca esti exportator sau importator sau daca afacerea ta implica frecvent transportul de bunuri, afla de pe blog  de ce sa nu te bazezi doar pe asigurarea CMR carausului.

Polita CMR este deseori confundata cu CARGO. Vezi aici care sunt diferentele.

Citeste mai multe despre asigurarea CMR si pe website.

 

 

 

Tot ce trebuie sa stii despre asigurarea CMR
Tagged on: