Petrecem zilnic multe ore la volan, in special in cazul oraselor mari unde traficul aglomerat face ca timpul petrecut la volan sa ocupe o buna parte din zi. Si, din pacate, agresivitatea in trafic este la ordinea zilei. Fie ca vorbim de flashuri si claxoane, injuraturi sau gesturi vulgare pana la amenintari si agresiune fizica, agresivitatea la volan creste semnificativ riscul producerii de accidente rutiere, alaturi de alti factori precum oboseala, alcoolul, neatentia sau nerespectarea regulilor de circulatie.

Statisticile arata ca soferii care manifesta un stil agresiv de condus sau au reactii agresive fata de ceilalati participanti la trafic raporteaza de doua ori mai multe accidente in simularile de condus.

Sicanarile verbale sau claxoanele sunt la ordinea zilei, in special in traficul din Bucuresti. Insa de foarte multe ori, acestea escaladeaza catre agresiune fara sa ne dam seama de acest lucru.

Cel mai des intalnite motive care pot provoca astfel de situatii sunt intarzierile din trafic provocate de aglomeratie, semafoare sau lipsa lor, stilul mai lent al altor colegi de trafic, lipsa locurilor de parcare si asa mai departe. Totodata, comportamentul agresiv dezvoltat de-a lungul timpului este unul dintre motivele care stau la baza acestui fenomen. Iar aceste reactii agresive din trafic nu reflecta decat modul in care unii oameni sunt obisnuiti sa reactineze atunci cand lucrurile nu ies asa cum isi doresc.

De multe ori, persoanele care reactioneaza violent in trafic sunt pregatite cu obiecte ce pot fi folosite in conflicte si cauta astfel de situatii sau le provoaca, pentru a se detensiona emotional si pentru a iesi in evidenta in momentul in care reusesc sa intimideze alte presoane.

Dar cum reactionezi daca ti se intampla si esti agresat in trafic de catre un alt conducator auto? Iti recomandam:

  • Nu raspunde agresiv si pastreaza un ton calm.
  • Evita contactul vizual cu soferul agresiv, in special daca acesta merge in paralel cu tine si deschide geamul.
  • Daca este necesar, trage pe dreapta pentru a lasa soferul agresiv sa te depaseasca.
  • Nu opri daca un participant la trafic este agresiv si iti cere acest lucru si nu iesi din masina. Blocheaza usile si ridica geamurile.
  • Daca soferul iti taie calea, fii constient ca exista riscul ca acesta sa franeze brusc in fata ta. Pastreaza o distanta de siguranta.
  • Daca merge in spatele tau lipit de tine si nu pastreaza distanta, schimba banda si lasa-l sa te depaseasca.
  • Daca simti ca situatia degenereaza, pastreaza-ti calmul, nu arata ca iti este frica si apeleaza 112.
  • Daca esti insotit, roaga un pasager din masina ta sa filmeze cu telefonul comportamentul soferului agresiv.

Nu uita, pe langa regulile de circulatie pe care trebuie sa le respectam cu totii, este necesar sa apelam la un stil de condus defensiv si la regulile de bun simt pentru siguranta noastra si a celorlalti participanti la trafic.

Tu cum reactionezi daca te agreseaza cineva in trafic?