Ne aflăm într-o lume a afacerilor în continuă schimbare, iar riscul de neîncasare a facturilor cu plata la termen poate avea un impact semnificativ asupra stabilității financiare a oricărei companii.

Dacă vinzi produse sau servicii cu plata la termen, ești conștient de riscurile la care te expui în eventualitatea insolventei clienților tăi, sau în caz de neîncasare a facturilor de la aceștia.

Facturile neîncasate de la clienți îți pot dezechilibra cash-flow-ul și poți pierde controlul afacerii, cu posibilitatea de a deveni, la rândul tău, un rău platnic.

 Lipsa banilor pe care i-ai previzionat la o anumită dată pentru plăți de salarii, taxe sau facturi către furnizori crează un blocaj în activitatea ta și îți poate atrage, în cel mai pesimist scenariu, chiar falimentul.

Pentru a preveni astfel de situații, îți arătam mai jos o metodă sigură de a-ți pune la adăpost afacerea, o metodă de securizare a facturilor și de creștere a vânzărilor.

 Este vorba despre asigurarea de credit comercial, care preia riscul de neîncasare a facturilor cu plata la termen datorat insolvenței/falimentului sau întârzierii prelungite la plată a clienților tăi.

Asigurarea de credit comercial îți conferă încredere în fața partenerilor și te ajuta să-ți cunoști clienții 

Prin preluarea riscului de neîncasare, asigurarea de credit comercial îți poate atrage  încrederea partenerilor de business pentru că ești protejat împotriva eventualelor pierderi financiare.

În același timp, această asigurare te ajută să afli, la rândul tău, informații despre partenerii de afaceri prin sistemul de analiză și monitorizare a clienților, pe care îl folosește asigurătorul  .

Practic, vei ști în permanentă cui este oportun să vinzi, reducând astfel riscul de neplata/insolvență al clienților și implicit orice “stres” pe cash-flow-ul companiei tale.

Asigurarea de credit comercial – sursă de creștere a afacerii tale.

Pe lângă componenta de protecție, asigurarea de credit comercial este o sursă de creștere a afacerii tale, pentru că îți furnizează toate motivele să începi să vinzi unor clienți noi în condiții de siguranță

Asiguratorul are expertiză, resursele și infrastructura necesară efectuării unei analize de risc a potențialilor tăi clienți. Clienții vor fi asigurati în funcție de rezultatele evaluării și de nevoia limitelor de credit, iar pentru siguranța afacerii tale, e foarte important să nu te extinzi peste această limită.

Cu asigurarea de credit comercial îți recuperezi ușor datoriile, pentru că Agenția de colectare a fiecărui asigurător va prelua aceste demersuri de colectare a creanțelor.

Te poți extinde pe piețe noi, îți crești cifra de afaceri în condiții sigure prin abordarea de clienți noi sau poți extinde termenele de plată sau volumul de afaceri derulat.

Poți crește profitul companiei tale prin creșterea prețului de comercializare pentru plata mărfii peste termenul obișnuit (15 zile -> 90 zile) sau poți, acolo unde este cazul, să ceri plata în avans.

Îți poți finanța mai ușor și mai ieftin capitalul de lucru. Prin analiza de credit îți poți reduce costurile operaționale cu analiza de credit făcută intern.

Companiile asigurate prin aceasta poliță vor fi despăgubite direct de asigurători, conform termenilor și condițiilor menționate în poliță. Practic, aceasta poliță îți permite să-ți derulezi activitatea în mod sigur, cursiv și predictibil, atât din punct de vedere operațional, cât și financiar.

Cum funcționează asigurarea de credit comercial?

Procesul începe cu evaluarea riscurilor de către compania de asigurări. Aceasta va analiza istoricul de plată al clienților tăi, situația economică a industriei în care activezi și alți factori relevanți pentru a determina limitele de credit pentru clienții analizați și primele de asigurare. 

După încheierea poliței, în cazul în care unul dintre clienții tăi nu plătește factura, vei putea depune o cerere de despăgubire către compania de asigurări pentru a recupera pierderile.

Asigurătorul începe demersurile legale pentru recuperarea sumei, prin colectare sau, dacă aceasta nu dă rezultate, prin despăgubire.

Beneficiile asigurării de credit comercial

În primul rând, oferă protecție împotriva riscului de neplată a facturilor, asigurându-ți fluxul de numerar și stabilitatea financiară. 

De asemenea, poate spori încrederea clienților în afacerea ta, ceea ce poate duce la creșterea vânzărilor.

Prin acest tip de asigurare ai posibilitatea să-ți cunoști partenerii prin serviciul integrat de analiză și monitorizare a clienților.

Poți cesiona polița la bancă iar acest aspect poate influența procesul de acordare a creditului. Banca va avea garanția de încasare a despăgubirilor, însă acest lucru depinde și de modul de utilizare a poliței de către asigurat.

Când ar trebui să ai o asigurare de credit comercial?

Asigurarea de credit comercial este o opțiune utilă în mai multe situații. Dacă activezi într-o industrie cu risc crescut de neplată a facturilor sau dacă depinzi de câțiva clienți mari pentru o parte semnificativă din veniturile tale, atunci ar trebui să iei în considerare cu seriozitate această formă de protecție financiară. De asemenea, dacă intenționezi să-ți extinzi afacerea și să explorezi noi piețe, asigurarea de credit comercial poate fi un instrument valoros pentru gestionarea riscurilor.

Concluzie

Asigurarea de credit comercial este o soluție eficientă pentru protejarea afacerii tale împotriva riscului de neplată a facturilor. Prin înțelegerea modului în care funcționează și beneficiile pe care le oferă, poți lua decizia informată de a proteja stabilitatea și succesul afacerii tale.

Bibliografie și resurse utile:

  1. https://www.ajg.com/au/news-and-insights/2023/sep/how-trade-credit-insurance-can-protect-smes-from-bad-debt/ 
  2. https://www.coface.com/news-economy-and-insights/trade-credit-insurance-in-a-nutshell
  3. https://www.eulerhermes.com/ 
  4. https://www.coface.com 
  5. https://www.atradius.com/ 
  6. https://books.google.ro/books/about/Credit_Management.html?id=tGVGAAAACAAJ&redir_esc=y 

Întrebări Frecvente:

Q:  Cum se calculează primele de asigurare pentru asigurarea de credit comercial?

A: În funcție de volum și sector, costul poate varia între 0,1% – 0,4% din cifra de afaceri asigurata

-Q: Ce se întâmplă dacă unul dintre clienții mei nu plătește factura și am o poliță de asigurare de credit comercial?

A: După notificare, asigurătorul începe demersurile legale pentru recuperarea sumei, prin colectare sau, dacă aceasta nu dă rezultate, prin despăgubire.

Q:  Cum pot alege cea mai potrivită companie de asigurări pentru asigurarea de credit comercial?

A: Noi, Otto Broker, avem o experiență bogată pe acest tip de asigurare, fiind cel mai mare broker local independent de asigurări de risc de neîncasare cu prezență internațională, prin intermediul ICBA (www.icba.com).  

Oferim suport clienților noștri în obținerea limitelor de credit necesare, prin intervenții directe la departamentul de underwriting al fiecărui asigurător. Avem acces direct la oamenii de risc care fac evaluarea deciziilor de creditare și facem constant discuții cu aceștia pentru a înțelege motivele din spatele deciziilor cât și informațiile care lipsesc pentru a spori șansele unei decizii favorabile. În majoritatea cazurilor, reușim să obținem decizii în favoarea clienților noștri.

Dacă ești interesat să afli mai multe despre asigurarea de credit comercial și cum poate aceasta să îți protejeze afacerea, nu ezita să ne contactezi.

Nu lăsa riscul de neincasare să împiedice creșterea și succesul afacerii tale. Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată conform nevoilor companiei tale. Îți stăm la dispoziție pentru a te ajuta sa faci cele mai bune alegeri pentru viitorul afacerii tale.

Daniel Szocs

e-mail: [email protected] 

tel: +40 726 112 952

Cum să NU te afecteze insolvența clienților tăi. Metoda sigură să te ferești de problemele lor financiare.