Ca proprietar de locuinta, esti obligat prin lege sa inchei o polita de asigurare PAD. Aceasta acopera daunele provocate de cutremure, inundatii si alunecari de teren dar si daunele directe provocate de aceste trei riscuri. Polita PAD se incheie pe o perioada de 12 luni si acopera o despagubire in limita a 20.000 EUR, pentru o prima de 20 EUR/an, insa aceasta nu iti asigura o protectie completa.
Este important de retinut ca asigurarea obligatorie nu acopera alte riscuri in afara celor trei mentionate mai sus. Iar daunele provocate bunurilor din locuinta dar si cele ale anexelor sau utilitatilor care nu sunt legate structural de locuinta asigurata, nu sunt acoperite de polita obligatorie PAD. De aceea, asigurarea facultativa a locuintei este o masura necesara pentru a iti proteja atat caminul cat si bunurile la valoarea lor reala. Aceasta ofera o protectie suplimentara pentru riscurile acoperite de asigurarea obligatorie si poate acoperi si alte riscuri la care locuinta ta este expusa, de exemplu incendiul, apa de conducta si refularea acesteia sau explozia. Retine! Nu poti achizitiona o asigurare facultativa daca nu ai incheiat o polita obligatorie de locuinta PAD.
Un studiu realizat de Inspectoratul General pentru Situatiile de Urgenta arata ca in Romania au loc anual, 4.540 de incendii, ceea ce inseamna ca in medie, are loc un incendiu la fiecare 20 de minute. Principalele cauze ale incendiilor sunt: instalatiile electrice defecte/improvizate, aparatele electrice uitate sub tensiune, sistemele de incalzire defecte sau nesupravegheate dar si cosurile sau burlanele de fum defecte sau necuratate. Cifrele arata ca cele mai multe incendii se produc in intervalul orar 18:00 – 22:00.
Conform unui sondaj realizat de asigurarealocuintelor.ro in cadrul editiei din 2017 a campaniei nationale „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte”, 1 din 4 romani (27% dintre respondenti) a declarat ca i s-a intamplat sa uite in priza sau pornit un aparat care ar fi putut provoca un incendiu (fierul de calcat, resoul, caloriferul electric, aragazul etc.).
Odata cu inceperea sezonului rece, creste si pericolul izbucnirii incendiilor din cauza sistemelor si mijloacelor de incalzire din locuinte. Astfel, utilizarea detectoarelor de gaz, verificarea instalatiilor electrice si de gaz de catre persoane autorizate si curatarea cosurilor de fum inainte de sezonul rece sunt esentiale si pot preveni incidente cu urmari grave.
Asigurarea facultativa a locuintei este o modalitate ieftina, eficienta si comoda pentru protejarea casei si recuperarea eventualelor prejudicii. De exemplu, pentru un apartament de 2 camere de 45.000 EUR, din mediul urban, cu o suprafata de 55 m, construit in anul 1980, pretul mediu este intre 57 și 76 euro/an. Prima anuala variaza in functie de pachetul de riscuri si de asiguratorul ales. Cere o cotatie de pret pentru locuinta ta de aici.
Luna aceasta se desfasoara campania de comunicare “Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” care urmareste cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta. Descarca Ghidul sigurantei casei tale de aici.
IMPORTANT! Nu te grabi sa inchei cea mai ieftina asigurare facultativa. La Otto Broker iti oferim mai multe optiuni de asigurare diferite, pornind de la nevoile tale, pentru a alege polita facultativa care sa iti asigure casa si bunurile la valoarea lor reala. Nu pretul trebuie sa fie factorul decisiv in alegerea ta, ci riscurile la care locuinta ta este expusa si nivelul de protectie pe care ti-l asigura polita.