Dezastrele naturale acoperite de polita de asigurare obligatorie PAD sunt doar cateva dintre riscurile care iti ameninta constant locuinta. Dar casa ta este expusa si altor riscuri care pot fi acoperite doar printr-o polita de asigurare facultativa. De exemplu, PAD-ul despagubeste doar daunele provocate la cladiri de inundatiile naturale, insa nu despagubeste si bunurile. Pentru acestea ai nevoie de o clauza suplimentara la asigurarea facultativa de locuinta.

In plus, unul dintre cele mai frecvente riscuri este inundatia provocata de spargerea accidentala a conductelor de apa. Este important de retinut faptul ca, indiferent daca esti vinovat sau pagubit si ai asigurare obligatorie PAD, chiar daca stii ca locuinta este acoperita pentru daune produse de inundatii, acestea nu se refera la inundatiile provocate de instalatiile sanitare, ci la dezastre naturale.

Iar in situatia in care tu esti cel vinovat de provocarea unei inundatii care iti afecteaza si vecinii, chiar daca ai o asigurare pentru propria locuinta, retine ca aceasta nu acopera si daunele provocate altora. Pentru a nu plati din buzunarul propriu daunele altora, ar fi de preferat sa ai o asigurare facultativa de locuinta care sa includa si clauza de raspunderea civila fata de terti. Astfel, in caz de inundatie, asiguratorul va plati despagubirile catre cei afectati.

Oricat de prudent ai fi, tine cont ca in lipsa ta se poate sparge o teava de apa in apartamentul tau, situatie in care vei ajunge sa iti inunzi si vecinii. Daca refuzi sa ii despagubesti, risti sa fii dat in judecata, si intr-un final vei ajunge sa platesti pentru daunele produse. Pentru astfel de situatii, nu este suficient sa iti asiguri doar locuinta si bunurile proprii pentru a te proteja de cheltuieli neprevazute.

Cand inchei o asigurare de locuinta, poti opta pentru cea mai ieftina varianta, dar in caz de dauna te vei trezi ca nu iti acopera toate daunele. Pentru a evita surprizele neplacute, te sfatuim sa iti faci o asigurare la valoarea reala a locuintei. In cazul daunei totale vei primi suma asigurata, care te va ajuta sa cumperi un apartament similar.

Este important sa eviti subasigurarea – de exemplu, daca pentru un apartament de 3 camere a carui valoare este de 70.000 de euro iti inchei asigurarea la o suma asigurata de 35.000 de euro, in cazul unei daune partiale de 5.000 euro ai primi doar 2.500 euro, intrucat se aplica regula despagubirii proportionale.

Un client dezinformat sau informat insuficient devine cu siguranta, mai devreme sau mai tarziu, un client nefericit. Noi, la Otto Broker, te consiliem in alegerea produsului potrivit nevoilor tale si iti prezentam corect produsele de asigurare, pentru a intelege exact toate clauzele pe care le poate acoperi polita de asigurare. Te asteptam pe www.ottobroker.ro  sau intr-unul dintre birourile noastre de vanzare, beneficiind gratuit de consultanta din partea specialistilor Otto Broker.

Cine plateste daca iti inunzi vecinii?