Sa fii lovit de o masina fara asigurare RCA valabila este cosmarul oricarui sofer responsabil. Chiar daca un accident auto in care esti implicat este intotdeauna un eveniment neplacut care iti da peste cap toate planurile, situatia devine mai neagra atunci cand conducatorul auto care te-a lovit in trafic nu are asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA) sau fuge de la locul accidentului.

Te intrebi ce poti face intr-o astfel de situatie? Daca ti se intampla, din fericire exista o solutie. Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) este organizatia care garanteaza despagubirea persoanelor prejudiciate in urma unor accidente produse de autovehicule care fie nu au asigurare de raspundere civila auro (RCA), fie nu au putut fi identificate. FPVS este o asociatie profesionala non profit constituita din companiile de asigurari care au dreptul sa practice asigurarea RCA pe teritoriul Romaniei. Acestea contribuie la finantarea Fondului cu 2% din valoarea anuala a primelor brute incasate din polite RCA.

Te poti adresa acestei institutii si in situatia in care ai fost pagubit intr-un accident care s-a produs pe teritoriul altui stat din Spatiul Economic European si nu ai reusit sa primesti despagubirea cuvenita din diferite motive.

Daca accidentul a fost provocat de un vehicul neasigurat RCA, FPVS plateste despagubirile atat pentru daune materiale cat si in situatia in care accidentul s-a soldat cu victime. FPVS isi va recupera banii platiti cu titlu de despagubire de la persoanele responsabile pentru producerea prejudiciului.

 

FPVS intervine pentru cetatenii romani atunci cand:

  • accidentul s-a produs pe teritoriul unui stat din Spatiul Economic European
  • nu a putut fi identificat in termen de doua luni asiguratorul vehiculului vinovat de producerea accidentului
  • asiguratorul vehiculului vinovat nu are pe teritoriul Romaniei un reprezentant de despagubiri
  • atat asiguratorul cat si reprezentantul sau de despagubiri nu au platit despagubirile in termen de trei luni de la data luarii la cunostinta a daunei sau nu au formulat un raspuns motivat privind respingerea pretentiilor de despagubire.

In caz ca ti se intampla, iata ce pasi trebuie sa urmezi:

  1. Contacteaza Politia pentru a intocmi un proces verbal
  2. Completeaza si trimite o cerere de despagubire pe adresa FPVS. Gasesti formularul pe website-ul Fondului (fpvs.ro)

In maxim 90 de zile de la data depunerii cererii de despagubire si a documentelor doveditoare, FPVS va plati despagubirea sau iti va formula un raspuns daca nu sunt indeplinite conditiile necesare sau dauna nu a putut fi evaluata.

O asigurare CASCO te-ar scapa de griji intr-o astfel de situatie. Te asteptam in birourile de vanzare Otto Broker cu sfaturi si recomandari personalizate in functie de nevoile tale. Sau poti cere online oferta de pret pentru masina ta, de aici.

Accident cu o masina fara RCA? Afla cine te despagubeste!