In general, daca nu exista complicatii si sarcina evolueaza normal, cu acordul medicului o femeie insarcinata poate calatorii fara restrictii, cu mici exceptii insa.

In primul rand, acestea sunt sfatuite sa evite o calatorie in preajma termenului, mai exact, dupa 37 de saptamani. Iar in perioada 28 – 37 de saptamani, sunt recomandate calatoriile pe distante scurte, cu masina, aproape de granite sau chiar pe teritoriul Romaniei.

Ideal, calatoriile ar trebui planificate pentru al doilea trimestru de sarcina (14-28 saptamani) deoarece in cele mai multe cazuri femeile se simt bine in aceasta perioada a sarcinii, fiind intervalul de timp in care riscurile sunt cele mai mici.

In planificarea vacantei in strainatate, pe timpul sarcinii, trebuie sa ai in vedere care este nivelul de ingrijire in centrele medicale din tara pe care urmeaza sa o vizitezi. De aceea, ar trebui sa cauti cateva informatii despre acest aspect si sa comunici cu medicul tau care sa iti dea acordul in functie de starea ta, pentru orice calatorie. De asemenea, este important sa ai la tine toate documentele medicale referitoare la sarcina si un certificat care sa confirme grupa ta de sange.

Un aspect foarte important de care ar trebui sa tii cont este faptul ca nu este indicat sa calatoresti, in aceasta perioada, in locuri pentru care exista o obligatie de vaccinare sau in care exista risc mare de infectie. In perioada sarcinii sunt intersize vaccinurile precum cele impotriva febrei tifoide, poliomilitei, febrei galbene, oreionului sau rujeolei. De asemenea, nu poti lua tratament impotriva malariei, aceasta boala fiind periculoasa atat pentru fat cat si pentru mama. 

Astfel, este indicat sa eviti calatoriile in tari in care s-au semnalat cazuri de persoane infectate cu virusul Zika sau cu malarie. Cel mai bine ar fi ca atunci cand planifici o vacanta intr-o zona calduroasa, sa comunici cu medicul tau in legatura cu riscurile unei astfel de calatorii si sa verifici informatiile oficiale pe www.mae.ro.

Nu in ultimul rand, este important sa inchei o asigurare de calatorie, inainte de plecare si sa te asiguri ca esti acoperita pentru riscurile care pot sa apara in aceasta perioada.

In general, asiguratorii despagubesc cheltuielile medicale aparute in cazul unor complicatii acute aparute in primele 28/30 saptamani de sarcina, cheltuieli care privesc strict procedurile medicale pentru salvarea vietii mamei si/sau a copilului. In functie de asigurator, despagubirea poate avea o limita maxima prevazuta in contractul de asigurare.  

Ca excluderi, asiguratorii specifica faptul ca nu vor despagubi cheltuielile medicale de nastere, tentativa sau intreruperea voluntara de sarcina sau anumite complicatii aparute in trimestul trei de sarcina.

Daca ai deja incheiata o asigurare de calatorie anuala este important sa anunti asiguratorul ca esti insarcinata, inaintea calatoriei, pentru a verifica daca polita mai este valabila in aceasta situatie sau daca trebuie sa inchei o polita suplimentara.

Inainte de plecare, comanda online asigurarea de calatorie, de aici. Alegi ce ti se potriveste, platesti online si primesti polita prin e-mail!

Calatoreste asigurata in lunile de sarcina