Anul Nou este sărbătorit printr-o mulțime de obiceiuri și tradiții pe mapamond. Însă toate popoarele au un numitor comun și cred că acesta aduce un nou început și speranța unui viitor mai bun, marcând această trecere prin diverse superstiții variate de la consumul unor mâncăruri speciale pentru bogăție, sănătate și stabilitate, până la diferite gesturi pentru a avea noroc și un an mai bun. Iată câteva dintre cele mai ciudate tradiții care ne-au atras atenția.
În țări din America Latină, precum Ecuador sau Peru, trecerea dintre ani este marcată prin arderea unor păpuși de cârpă umplute cu hârtie creponată care reprezintă anul ce tocmai se încheie. Acestea sunt expuse în fața caselor până pe 31 decembrie, la miezul nopții, când sunt arse în stradă. De asemenea, se ard și fotografii din ultimul an, ca semn aducător de noroc. Iar purtarea anumitor culori aduce noroc în anumite domenii. De exemplu, galbenul este semn de bani iar roșul aduce noroc în dragoste. Iar cei care își doresc să călătorească tot anul aleargă cu un geamantan în mână în jurul casei, la 12 fix.
În Napoli, Italia, Anul Nou aduce un alt obicei ciudat pentru noi românii. Aceștia aruncă pe fereastră, spre disperarea gunoierilor, obiecte vechi și simboluri ale anului care tocmai s-a încheiat. Astfel că pe străzi ajung să zacă obiecte de mobilier, vase, haine și tot felul de lucruri care reprezintă amintirile ultimului an. Pentru că obiceiul prezintă un real risc pentru trecători, acesta tinde să dispară.
Spre deosebire de alte popoare, în Irlanda oamenii nu ies din casă de Anul Nou, aici existând credința că pe străzi umblă în această perioadă spirite pe care nu este bine să le întâlnești. Iar pentru a alunga aceste spirite rele, oamenii lovesc cu pâine de pereți și atârnă la ferestre și uși o bucată din pâinea Crăciunului sau din prăjitura tradițională pe care o pregătesc de sărbători.
Francezii adoră clătitele așa că în noaptea dintre ani mănâncă la propriu o grămadă de clătite pentru a avea noroc în noul an. Aceștia pregătesc și o plăcintă în care adaugă boabe de fasole, iar cel care va nimeri o boabă de fasole este declarat “regale fasolei” și trebuie să-și îndeplinească dorințele până la sfârșitul nopții.
Un alt obicei cel puțin ciudat îl au danezii. În Danemarca, oamenii păstrează farfurii nefolosite pentru a le sparge de tocul ușilor prietenilor și rudelor pe 31 decembrie. Iar pentru un an norocos, se urcă pe scaune și sar de pe ele în noaptea de Anul Nou.
Filipinezii țin foarte mult la bani. Astfel că, în ultima zi din an totul trebuie să fie rotund astfel încât să reprezinte monede și să le aducă bogăție. Mănâncă alimente rotunde, poartă haine rotunde și folosesc numai obiecte cu această formă la intrarea în Noul An.
Iar în Spania, localnicii trebuie să înghesuie repede 12 boabe de struguri în gură la miezul nopții pentru a avea parte de noroc și fericire în fiecare dintre cele 12 luni ale anului care urmează.