Riscurile care iti ameninta locuinta te pot lua pe nepregatite iar daunele pe care le-ar putea produce iti pot afecta puternic confortul financiar, fie ca este vorba despre reparatii majore sau de situatia in care trebuie sa iti cumperi alta locuinta pentru ca cea in care locuiai a fost distrusa complet de un dezastru.

Ca sa iti protejezi caminul, ai nevoie sa te asiguri ca faci cea mai potrivita alegere ca sa poti fi sigur ca esti in siguranta, cu o asigurare completa care sa te protejeze de cele mai frecvente riscuri la care casa ta este expusa. Daunele majore pe care locuinta ta le poate inregistra sunt probleme pe care, cu siguranta, nu le-ai prevazut in bugetul familiei si de care nu ai nevoie.

Cum poti beneficia de o protectie completa

Poti obtine o protectie completa pentru apartamentul sau casa ta cu ajutorul unei asigurari facultative de locuinta care sa includa cele mai frecvente riscuri care iti ameninta locuinta, precum: explozie, furtuna, inundatia de la apa de conducta, refularea, furt si alte clauze. Asigurarea facultativa completeaza acoperirea minima a politei obligatorii PAD, peste limita politei care este de maximum 20.000 euro si integral pentru riscurile asigurate, daca polita de asigurare facultativa este incheiata la valoarea reala a locuintei.

Care sunt diferentele intre asigurarea obligatorie de locuinta PAD si asigurarea facultativa de locuinta

In timp ce asigurarea obligatorie PAD acopera doar 3 riscuri din cauze naturale: cutremur, indundatii si alunecari de teren, asigurarea facultativa poate include cele mai frecvente riscuri la care locuinta ta este expusa, precum: inundatii provocate de apa de conducta, incendiu, explozie, furtuna, caderea corpurilor pe acoperis, ploi torentiale, furt si alte clauze cum ar fi: asigurarea bunurilor din interior si a obiectelor de valoare, electrocasnice, asistenta tehnica la domiciliu, avarii la instalatiile de aer conditionat sau centrala termica, raspundere civila fata de terti etc.

Daca locuinta ta valoreaza 100.000 euro si tu inchei o polita PAD si o asigurare facultativa la valoarea reala asigurarea facultativa va acoperi riscurile de inundatie din cauze naturale, cutremur si alunecari de teren in limita a 80.000 euro, iar restul de 20.000 euro vor fi acoperiti de catre polita obligatorie.

Este important de retinut faptul ca asigurarea facultativa poate fi incheiata doar daca inchei si o asigurare obligatorie PAD.

De ce asigurarea obligatorie de locuinta PAD acopera doar 3 riscuri

In Romania, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia o asigurare PAD. Aceasta acopera daunele produse locuintelor de oricare dintre cele 3 riscuri de catastrofe naturale ce pot aparea in Romania: inundatii, cutremur si alunecari de teren, precum si pentru daune ce pot aparea ca efect indirect al producerii acestor dezastre.  Asigurarea a devenit obligatorie conform legii nr. 260/2008 si este eliberata de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) sau de catre companiile de asigurari autorizate care au protocoale de colaborare incheiate cu PAID.

Asadar, conform legislatiei din Romania, asigurarile obligatorii de locuinta reprezinta un produs standardizat cu acoperire a celor 3 riscuri de catastrofa naturala, indiferent de zona in care este amplasata locuinta. Iar scopul principal al acestui produs de asigurare este ca proprietarii de locuinta sa poata primi o minima despagubire, in cazul producerii unui dezastru major. Astfel incat sa primeasca un sprijin pentru a putea merge mai departe cu ajutorul sumei asigurate.

Bineinteles, costul mic (20 euro – aprox 100 lei/an) pe care polita obligatorie il are, nu ar putea despagubi integral valoarea unei locuinte. De aceea, pentru o protectie completa, fiecare proprietar poate alege sa isi asigure locuinta la valoarea reala a acesteia. Astfel incat, in cazul unei daune majore sa fie integral despagubit pentru un nou inceput.

Riscurile acoperite de polita de asigurare facultativa de locuinta

Asa cum spuneam mai sus, asigurarea facultativa completeaza acoperirea minima a politei obligatorii PAD oferind protectie suplimentara pentru cele 3 riscuri de catastrofa naturala cat si a altor riscuri majore pe care le-am amintit anterior.

In plus, polita facultativa poate acoperi cheltuielile de cazare provizorie pentru o perioada de maximum 3 luni, timp in care locuinta ta poate fi refacuta, in urma unor daune majore care au facut ca aceasta sa fie nelocuibila.

Asigurara facultativa de locuinta poate include acoperire pentru:

  • Cele mai frecvente riscuri la care locuinta ta este expusa: incendiu, explozie, inundatia de la apa de conducta,  refularea apei de conducta, furt, cutremur, furtuna etc;
  • Raspundere civila fata de terti pentru daunele produse locuintelor vecine;
  • Bunurile din interior cum ar fi mobilier, electrocasnice si aparate audiovizuale, diferite obiecte de uz casnic, obiecte de arta si chiar articole de imbracaminte (in limita a 500 eur/obiect);
  • Asistenta tehnica la domiciliu pentru avarii la instalatiile electrica, apa, gaz, canalizare, incalzire sau pentru geamurile exterioare avariate;
  • Defectiuni la aparatele electrocasnice si a dispozitivelor electronice pentru fenomene electrice;
  • Avarii la instalatiile de aer conditionat sau la centrala termica;

Ce se intampla in cazul in care un dezastru ar lovi Romania

In cazul unui dezastru major, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) beneficiaza de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrala si de Est, in valoare de 1 miliard de euro, pentru reconstructia locuintelor asigurate in urma daunelor produse de unul dintre cele 3 riscuri de calamitate.

De asemenea, potentialele daune aferente riscurilor asigurate prin politele facultative de locuinte sunt la randul lor reasigurate, iar in cazul unui eveniment major, sarcina pentru plata daunelor va reveni unor companii gigant care se ocupa cu reasigurarea riscurilor de catastrofa la nivel global.

Este important de mentionat faptul ca, in cazul in care persoana asigurata isi pierde viata in urma unui dezastru asigurat printr-o polita de locuinta, obligatorie si/sau facultativa, despagubirea va reveni mostenitorilor legali.

Cat costa o asigurare facultativa a locuintei

Poti calcula costul primei de asigurare pentru apartamentul sau casa ta folosind calculatorul disponibil aici, completand formularul pentru a obtine o cotatie de pret. Si poti incheia asigurarea online, simplu si rapid, oriunde ai fi.

Dupa efectuarea platii, vei primi polita pe e-mail si vei avea oricand acces in contul tau de client pentru a verifica istoricul de comenzi si o poti descarca oricand ai nevoie. De asemenea, oricand poti verifica polita ta de asigurare facultativa accesand contul, poti achita ratele scadente sau poti verifica valabilitatea acesteia si ne ocupam noi sa iti reamintim din timp atunci cand se apropie momentul sa o reinnoiesti.

Actele necesare pentru incheierea unei asigurari

Pentru a incheia asigurarea facultativa de locuinta ai nevoie de actul de identitate al tau, in calitate de proprietar al imobilului. Actele de proprietate sunt solicitate doar in caz de dauna.

Asigurarea se incheie pe baza datelor furnizate de catre proprietar, iar acestea sunt: adresa asigurata, suprafata utila, an constructie, structura constructie, numar total nivele cladire, numar camere,valoarea bunurilor, valoarea asigurata.

Daca nu ti-am raspuns la toate intrebarile contacteaza-ne oricand la telefon 021.555.6886, pe chat-ul de pe site sau pe e-mail la [email protected] sau viziteaza rubrica de intrebari frecvente aici.

Comanda online asigurarea facultativa de locuinta de aici!

Afla cum iti poti proteja locuinta la adevarata ei valoare, in caz de dauna majora