Q : Daca schimb masina, pierd clasa de bonus actuala?

A: In cazul persoanelor fizice, clasa de bonus se acorda acum pe CNP si ramane aceeasi in cazul in care schimbi masina sau achizitionezi alta masina. In cazul persoanelor juridice insa, clasa de bonus se acorda pe fiecare masina in parte pe CUI si serie de sasiu si este individual pentru fiecare masina. In cazul in care se instraineaza o masina care are istoric si este achizitionata o alta, poate fi solicitat transferul bonusului de pe o masina pe alta si in cazul persoanelor juridice.

Q : Dupa varsta de 30 de ani a asiguratului scad preturile la RCA?

A : Preturile RCA sunt stabilite si in functie de varsta asiguratului, aici sunt anumite praguri care influenteaza pretul.

  • Factorii care conteaza in stabilirea tarifului sunt multipli:
  • varsta
  • istoricul de daunalitate
  • caracteristicile tehnice ale masinii
  • judetul si localitatea pe care este inmatriculata

Q : Ce se intampla daca asiguratorul la care am RCA intra in faliment?

A : In aceasta situatie, politele sunt preluate de catre Fondul de Garantare al Asiguratilor si vor ramane valabile pana la declararea falimentului definitiv de catre instanta. De asemenea, puteti solicita rezilierea politei in acest interval si veti primi proportional diferenta pentru perioada ramasa, in situatia in care pe acea polita nu au fost inregistrate daune.

Q: Daca vand masina pot recupera banii pe perioada ramasa pana la expirarea politei?

A: Iti poti recupera banii pe perioada ramasa de la momentul instrainarii autovehiculului pana la expirarea politei RCA cu conditia nu fi avut inregistrate daune pe acea polita RCA.

Q : Ce se intampla daca am accident si vinovat este cineva care nu are RCA valabil?

A : Iti poti repara masina pe polita ta CASCO sau deschide dosar de dauna la Fondul de Protectie a Victimelor strazii, acesta va vor despagubi apoi vor recupera dauna de la cel vinovat.

Q : Ce inseamna clauza de Decontarea Directa?

A : Clauza de decontare directa poate fi achizitionata odata cu polita RCA si aceasta iti ofera posiblitatea sa efectuezi reparatia la propriul asigurator in cazul in care esti partea prejudiciata intr-un accident rutier.

Q : Daca am clauza de decontare directa si ma loveste cineva fara asigurare, pot repara masina la propriul asigurator?

A: Clauza de decontare directa se aplica doar in cazul accidentelor rutiere dintre 2 auto, soldate cu daune materiale, in care ambele au RCA valabil si sunt inmatriculate in Romania.

Q : Pot sa imi reziliez asigurarea daca nu mai folosesc masina?

A : Polita RCA poate fi reziliata doar daca autoturismul este instrainat sau radiat din circulatie, in baza documentelor justificative (contract de vanzare/factura cu radiere fiscala, certificat radiere polite, certificat casare).

Q : Daca am dauna, cu cat voi plati mai mult?

A : In cazul daunelor materiale, bonus va scadea cu 2 clase, iar in cazul vatamarilor corporale, bonus va scadea cu 3 clase.

Q : Daca am avut dauna, in cat timp imi recuperez bonusul?

A : Bonus se majoreaza cu cate o clasa in fiecare an calendaristic fara daune. Deci clasa de bonus va ajunge la nivelul anterior dupa 2 ani fara daune (3 daca accidentul s-a soldat cu vatamari corporale)

Q : Am cumparat o masina si am facut asigurarea in vederea inmatricularii. Cat timp pot sa circul?

 A : Ai obligatia ca in termen de 90 de zile de la intocmirea actelor de vanzare cumparare sa mergi sa inmatriculezi masina pe actualul proprietar

Q : Daca nu am continuitate la asigurare, pierd bonusul / istoricul?

A : Nu, istoricul ramane pe CNP chiar daca nu exista continuitate

Q : Pot sa imi fac un RCA valabil de astazi?
A : Asigurarea RCA intra in valabilitate cel mai devreme a doua zi dupa emiterea politei. Exceptie fac politele emise in vederea inmatricularii, care pot intra de astazi in valabilitate.

Q : Masina este inmatriculata pe numele meu, dar vreau sa fac asigurarea pe numele sotiei pentru ca are istoric mai bun. Este posibil?

A : Nu, asigurarea se incheie pe proprietarul din talon. Se poate doar in vederea inmatricularii pe baza documentelor justificative si aveti obligatia de a schimba si certificatul de inmatriculare pe numele sotiei.

Q : Pot plati RCA in rate?

A: Da, politele RCA se pot plati si in rate. Sunt 3 posibilitati de plata in rate, astfel:

  1. RCA in rate acordate de anumiti asiguratori, pentru politele emise pe 12 luni si cu prima peste o anumita limita
  1. RCA in rate de la bancile noastre partenere: BRD, Banca Transilvania, Alpha Bank, Garanti BBVA
  2. RCA in rate prin cardurile de credit ale clientilor: ING, BCR, BRD

Q : Care este cea mai mica perioada pe care pot emite o polita RCA?

A : Polita RCA poate fi incheiata pe perioada minima de o luna si maxim 12 luni (orice perioada multiplu de o luna).

Q : Daca am asigurare CASCO, mai trebuie sa cumpar si asigurare RCA?

 A : Da, polita RCA este o asigurare obligatore din punct de vedere legal si este asigurare de raspundere civila auto si acopera eventualele daune pe care le provocati tertilor, fiind o asigurare obligatorie prin lega. Asigurarea CASCO este facultativa si va protejeaza propria masinii in caz de accident, vandalism, fenomene atmosferice, caderi de corpuri etc.

La Otto Broker iti punem la dispozitie toate ofertele RCA din piata pentru ca tu sa o alegi pe cea care ti se potriveste.

Daca ai nevoie de consultanta, ne poti suna la 021.555.6886 si te vom indruma gratuit astfel incat sa inchei polita RCA potrivita pentru tine.

Iar daca ai ales deja polita care ti se potriveste, o poti comanda online, platesti cu cardul in siguranta si primesti polita pe e-mail.

In plus, oricand ai nevoie sa verifici polita RCA o vei putea face in contul tau de client, oriunde ai fi, de pe laptop sau un telefonul mobil. Si tot de acolo o poti printa daca ai nevoie. De asemenea, o poti reinnoi din contul tau de client cu un singur click.

Află răspunsurile la cel mai des întâlnite întrebări despre asigurarea RCA
Tagged on: