„Cum este să participi la un concurs de downhill? Ne spune Marc Sandu, după a doua etapă a Cupei Naționale, desfășurată in weekend la Sinaia:

”E foarte greu, dar nu imposibil, dacă ai răbdare, nu te grăbești să arzi etapele și alegi trasee cu un grad progresiv de dificultate. În Sinaia Bike Resort există traseele Old School, ușor- mediu, Fairy Trail, mediu și Happy Bear, avansat, pe acesta din urmă având loc și concursul.

M-am bucurat opt ani de ciclismul montan clasic dar și de cursele de șosea, după care în Pandemie am dorit să încerc ceva nou. Am acumulat aproape doi ani de experiență până când să mă încumet să abordez traseul Happy Bear.

Nu îmi imaginam atunci când în 2011 am participat la primul concurs, faimoasa Prima Evadare, 50 de kilometri printr-un teren plat și relaxant, cu start din București și finish în Snagov, că voi ajunge să mă bucur și de un astfel de traseu, chiar dacă în concurs presiunea e mult mai mare.

Realist vorbind, în comparație cu ce au făcut restul concurenților, juniorii și riderii de elită se poate spune că parcursul meu a fost unul de supraviețuire”, punctează însă sportivul nostru amator, care deși are 42 de ani, spune că mai există o plajă de creștere a abilităților specifice disciplinei.

„Cel mai important mi se pare însă faptul că acest sport, îi poate învăța multe pe adolescenții care, tipic vârstei, sunt în căutare de senzații tari. Presupune multă disciplină, atât la nivel mental cât și ca pregătire fizică. Te obligă să analizezi și să decizi la nivel reflex! Riderii rapizi sunt niște super-procesoare de informație!

Într-o societate în care celor mai tineri le este din păcate atât de ușor să își piardă busola, am rămas atât de impresionat să aud rideri de 13-14 ani vorbind despre ce trasă să adopte în zone imposibil de parcurs la picior și cum lucrează suspensiile! Și stim foarte bine cum pot fi discuțiile la această vârstă… Există desigur riscuri, dar ele pot fi gestionate corect prin afilierea la un club de profil!

Și ca să o spun mai direct: o bicicletă de downhill/enduro îi va ține mintea ocupată copilului tău adolescent, fără derapaje în zona comportamentelor de risc social, abuzul de substanțe de exemplu, atât de la îndemână din păcate.

Și nu în ultimul rând, am văzut familii unite în jurul acestui sport!”

Pasiunea pentru două roți și iubirea pentru natură ne-a adus împreună. Ne bucurăm că suntem alături de Marc în această călătorie și vom continua să îl susținem mai departe în fiecare etapă din competiție.

Află de la Marc Sandu cum este să participi la un concurs de downhill
Tagged on: