”Nu am avut niciodata reclamatii de la clienti inainte de situatia traumatizanta prin care am trecut atunci cand unul dintre ei ne-a actionat in instanta pentru incalcarea contractului si ne-a solicitat ca despagubire o suma uriasa, de ordinul milioanelor, pentru intarzieri intr-un proiect de dezvoltare de software”, povesteste CEO-ul unei companii din zona de tehnologie.

„Desi consultantii nostri juridici au verificat si confirmat faptul ca nu am incalcat contractul, businessul nostru risca sa se confrunte cu un litigiu costisitor si consumator de timp.

Am notificat incidentul asiguratorului nostru, iar acesta a desemnat echipa sa specializata in daune pentru asigurari de raspundere profesionala in domeniul tehnologiei, care ne-a oferit nu numai liniste financiara, ci si indrumare pe tot parcursul procesului”

Cand citesti aceste randuri, e posibil sa gandesti ca e putin probabil sa ti se intample tocmai tie.

Exista si tendinta de a spune ca doar companiile mari sunt actionate in judecata, dar un studiu din octombrie 2020 al US Chamber Institute for Legal Reform(ILR) arata ca businessurile mici se confrunta cu cel mai mare risc. Mai mult de jumatate din procesele comerciale de raspundere civila sunt indreptate impotriva firmelor mici.

Si cand vorbim despre proces, cu siguranta vorbim de cheltuieli. Cheltuielile de judecata si cele de refacere a imaginii afectate de proces(reputationale) dar si consumul psihic si timpul pierdut sunt cateva dintre efectele negative asupra ta si a afacerii tale in timpul unui astfel de proces legal.

O polita corecta de asigurare de raspundere profesionala te poate pune la adapost de un astfel de proces.

Raspunderea profesionala este cel mai adesea cunoscuta ca un produs destinat medicilor, avocatilor sau notarilor. In realitate, orice activitate profesionala presupune o responsabilitate asupra muncii pe care o prestezi fata de beneficiarul acesteia.

Ce trebuie sa stii despre Asigurarea de raspundere profesionala pentru specialistii din IT?

  • Iti protejeaza businessul in cazul unor eventuale erori, omisiuni sau neglijenta in desfasurarea activitatii profesionale ce ar putea produce daune clientilor tai

De exemplu, o eroare de cod, oricat de mica, ar putea provoca, pentru cateva zile, caderea unui website de ecommerce.

O eroare de apreciere ar putea duce la nerespectarea termenului contractual, cauzand probleme grave clientului.

Cand oferi unui client consultanta in alegerea unui sistem de management, sistem care, in mod repetat, se blocheaza sau permite pierderi de date despre companii si persoane, clientul se va indrepta impotriva ta in instanta pentru incalcarea contractului.

Iti poate solicita despagubiri pentru daunele cauzate de pierderea datelor și pentru ca nu a generat venituri ca urmare a imposibilitatii de a-si deservi proprii clienti.

Aceste cereri de despagubire pot genera costuri de pana la cateva sute de mii de euro.

Daca nu esti asigurat, vei fi nevoit sa raspunzi cu toate activele companiei tale, ceea ce te poate face foarte vulnerabil financiar.

Asigurarea de raspundere profesionala pentru specialistii din industria IT te salveaza de aceste pierderi financiare directe.

  • Este solutia de care ai nevoie atunci cand clientul iti impune contractual incheierea unei asigurari

Cand esti la un pas de a obtine un contract, clientul iti poate cere sa detii sau sa inchei o asigurare de raspundere profesionala. Cel mai adesea, clientii externi obisnuiesc s-o faca.

Chiar si atunci cand participi la un pitch, asigurarea iti ofera avantaj in fata competitorilor, din ratiuni de incredere si de siguranta.

Asigurarea de raspundere profesionala pentru specialistii din industria IT este solutia de care ai nevoie. Iti ofera acoperire multipla, costuri reduse si rapiditate in emitere.

  •  Iti ofera acoperire impotriva atacurilor cibernetice cu efecte atat asupra businessului tau in mod direct, prin pierderi efective si intrerupere de activitate, cat si asupra clientilor tai

Vulnerabilitatile datorate lucrului remote, precum si digitalizarea accelerata vor continua sa expuna afacerile amenintarilor cibernetice.

Totodata, unii specialisti sunt mai ingrijorati de riscul unui atac cibernetic decat de o criza financiar mondiala.

Cand lucrezi cu sisteme vulnerabile si ai responsabilitatea celor mai valoroase active online ale clientilor tai, este vital sa iei in considerare amenintarea criminalitatii cibernetice.

Daca sistemul clientului tau este atacat in timp ce lucrezi la el, ai putea fi considerat responsabil, deci merita sa stii ca esti protejat.

Mai mult decat acoperire, Asigurarea de raspundere profesionala IT iti ofera access la echipe specializate de securitate cibernetica, avocati specializati, companii de comunicare in caz de criza(PR), in situatia de dauna.

Este mai degraba un serviciu complex care te protejeaza împotriva atacurilor cibernetice din momentul în care deviii client, iti minimizeaza sansele de aparitie a unui incident si chiar te poate ajuta sa previi atacul inainte de a incepe.

Alte situatii in care te acopera polita de Asigurare de raspundere profesionala IT:

  • Amenzi și penalitati ale organismelor de control în cazul unui atac ce ar duce la pierderi de date cu caracter personal.
  • Costurile cu refacerea sau restaurarea documentelor primite de la clienti, atunci cand acestea sunt deteriorate in timp ce se aflau in custodia asiguratului
  • Veniturile restante care ar fi trebuit platite de care beneficiari, in cazul in care asiguratul a renuntat la plata acestora pentru a evita o dauna acoperite prin aceasta sectiune
  • Prejudiciile produse clientilor cat si cheltuielile de judecata, ca urmare a unor acte de neglijenta/omisiune facute cu rea-credinta de catre angajatii sau subcontractorii cu care exista incheiate contracte de prestari servicii

Daca esti curios sa vezi ce presupune asigurarea de raspundere profesionala pentru tine, calculeaza-ti singur oferta in cativa pasi sau daca ai nevoie de consultanta si vrei:

  • sa afli cum se potriveste o astfel solutie afacerii tale si care ar fi limitarile acesteia
  • sa stii daca si cum te acopera, indiferent de locul in care ai contracte in derulare, in orice colt al lumii?

Iti stau cu drag la dispozitie:

Daniel Szocs

e-mail: [email protected]

tel: +40 726 112 952

Asigurarea de raspundere profesionala IT – ce este si cum te poate ajuta