Ca turist se intampla sa faci anumite greseli, si fara sa-ti dai seama acestea iti pot afecta timpul, bugetul si intreaga experienta atunci cand esti in vacanta. Chiar daca toti in jurul tau vorbesc despre ce sa faci si iti dau sfaturi despre cum sa iti petreci timpul in vacanta, este foarte important sa stii si ce nu este bine sa faci, pentru a nu te trezi cu bagaje si bani pierduti sau zile ineficient petrecute in vacanta.
Daca vei pleca in vacanta cu avionul, trebuie sa ai grija la greutatea bagajului tau. Daca nu vrei sa ramai in aeroport, iti recomandam sa iti cantaresti geamantanul de acasa. Atat bagajului de mana cat si cel de cala nu trebuie sa depaseasca dimensiunile solcitate si nici greutatea admisa. E bine de stiut ca bagajul de cala poate cantari pana la 32 de kg, iar cel de mana nu trebuie sa fie mai greu de 10 kg.
Totusi, daca ai bagaj la cala, atunci trebuie sa ajungi la aeroport cu cel putin o ora si jumatate , chiar doua, inaintea decolarii. Este o masura pe care o recomanda companiile aeriene, pentru ca toata activitatea sa se desfasoare in bune conditii. Daca ajungi in ultimul moment, risti ca bagajul tau sa nu mai prinda avionul pe un aeroport foarte aglomerat. In plus, iti recomandam sa iti pui o eticheta pe geanta pentru a putea sa o identifici cu usurinta si sa nu ai surprize ca bagajul tau a fost incurcat cu geanta altcuiva. Se mai intampla.
Daca vei inchiria o masina la destinatie, ai grija sa predai masina la timp si de preferat sa o lasi chiar unei persoane de la compania de inchirieri, in loc sa lasi cheile intr-o casuta postala din aeroport. Daca masina este lovita intre timp, nu vei putea dovedi ca n-a fost vina ta, avand in vedere ca nu a fost verificata si nu ai primit un document care sa arate ca totul este in ordine. Astfel risti sa platesti daunele produse de altcineva.
Daca pleci in afara Europei, in anumite destinatii e obligatoriu ca pasaportul tau sa aiba minim 6 luni pana la expirare, altfel e posibil sa nu iti permita sa calatoresti. Mai bine verifica de mai multe ori, daca esti la limita cu data, verifica la ambasada tarii pe care vrei sa o vizitezi daca ti se mai permite intrarea in tara.
Nu schimba bani in aeroport! Ratele de schimb valutar sunt cele mai proaste in aeroport, asa ca cel mai bine ar fi sa gasesti alta solutie. Incearca sa faci asta inainte de a pleca in concediu. Exista din ce in ce mai multe banci care nu mai percep comisioane pentru retragerile de bani de la ATM-urile din afara tarii. In plus, multe dintre plati se fac direct cu cardul, mai ales in Europa. Vei avea insa nevoie de bani cash la tine, pentru plati la comerciantii locali sau in excursii cu barca, de exemplu.
Sa nu iti faci o asigurare medicala crezand ca tie nu ti se va intampla nimic. Daca esti tentat sa crezi ca nu ai nevoie de o protectie in calatoriile tale, pentru ca ai fost de atatea ori plecat si nu ti s-a intamplat nimic, gandeste-te ce faci cand se intampla? Poti manca ceva care nu iti prieste, poti face o alergie, o infectie sau poti avea un accident pe strada. Sunt foarte multe situatii neasteptate in care o asigurare de calatorie te poate scuti de probleme. Comanda online asigurarea de calatorie potrivita pentru tine, de aici. Alegi ce ti se potriveste, platesti online si primesti polita prin e-mail!
Asigura-te ca ai la tine toate documentele si daca se poate, fa si cateva copii. Este recomandat ca in vacanta sa ai mare grija de documentele tale si sa le pastrezi mereu in diferite parti ale bagajului, avand si o copie ale acestora. Inainte sa pleci in calatorie, este o idee buna sa iti scanezi documetele si sa ti le trimiti pe e-mail. In caz ca pierzi un act, sau ti se fura portofelul, vei putea demonstra cu usurinta cine esti.