Cui se adreseaza asigurarea de raspundere profesionala in domeniul IT?

Polita de asigurare de raspundere profesionala se adreseaza in primul rand specialistilor din industria IT care isi desfasoara activitatea in cadrul unor contracte B2B, in calitate de contractanti. Spre deosebire de angajatii cu norma intreaga, unde raspunderea este limitata si este asumata de compania angajatoare, contractantii poarta intreaga responsabilitate pentru munca pe care o presteaza, iar in cazul unor prejudicii pot raspunde cu toate activele.

Cum poate fi influentata raspunderea?

Sunt mai multi factori care pot influenta raspunderea, insa printre cei mai importanti se numara prevederile contractuale impuse de catre companiile contractante. Acestea pot avea rolul de a limita raspunderea specilistului IT, insa, in lipsa unor clauze clar definite in acest sens, raspunderea s-ar putea extinde pana la valoarea maxima a prejudiciului creat.

Desi la nivel local companiile contractante nu solicita intotdeauna o asigurare de raspundere profesionala, trebuie avut in vedere ca o astfel de polita poate avea beneficii pentru ambele parti implicate. Pe de o parte, contractantii sunt mai relaxati in desfasurarea activitatii stiind ca au un partener care ii protejeaza pentru eventuale prejudicii pentru care ar putea fi raspunzatori, pe de alta parte, companiile contractante au posibilitatea de a transfera eventuale cereri de despagubire din partea clientilor lor catre politele de asigurare ale contractantilor, ca urmare, nu va fi necesar sa faca uz de propria polita de asigurare. In plus, majoritatea contractantilor sunt companii de marime mica, multe dintre ele fara active “lichidabile” in cazul in care ar trebui sa plateasca daune substantiale, ceea ce ar expune companiile contractante la imposibilitatea recuperarii prejudiciilor in lipsa politei.

In Europa de Vest, Asia, dar mai ales in SUA si Canada, companiile contractante abordeaza subiectul asigurarii de raspundere profesionala intr-un mod foarte diferit. Acestea solicita oricarui specialist contractat incheierea unei polite de asigurare de raspundere profesionala (Professional Indemnity Insurance), cu o acoperire adecvata activitatii desfasurate, inclusiv pentru raspundere contractuala, pierderi financiare pure si, din ce in ce mai frecvent, raspunderea pentru incidente cibernetice (Cyber incidents). De asemenea, sumele asigurate solicitate incep de la un minim de 1 milion EUR sau USD.

Un alt factor important ce poate avea un impact semnificativ asupra raspunderii unui specialist IT este implicarea acestuia in mai multe contracte care, din motive evidente, duce la o crestere a riscului de eroare si implicit, de situatii generatoare de daune.

Asadar, cu cat capacitatea de decizie sau independenta in cadrul unui contract de prestari servicii este mai mare, cu atat si raspunderea specialistului IT creste, iar expunerea la potentiale situatii generatoare de daune devine mai mare. Riscul creste desigur si direct proportional cu gradul de complexitate al activitatiilor desfasurate, industriilor carora se adreseaza, tehnologii inovative etc

O asigurarea de raspundere profesionala nu numai ca te scapa de astfel de griji, dar este si un argument important care poate incuraja un partener international sa apeleze la serviciile tale.

Ce conditii ar trebui sa indeplineasca o asigurare de raspundere profesionala?

Intr-o era a muncii la distanta, prestarea serviciilor remote catre companii din intreaga lume este o normalitate cotidiana, iar industria IT pare a fi printre cele mai adaptate la aceste tendinte. In consecinta, majoritatea companiilor internationale solicita contractantilor o polita de asigurare cu o acoperire extinsa care sa valideze la nivel international, cu limite de raspundere adecvate si, nu in ultimul rand, la un asigurator reputabil, confirmat printr-un rating de top.


Din experienta noastra cu astfel de solicitari pentru profesionisti IT cu activitati din cele mai variate – testare de jocuri, softuri contabile, administrare de retele, verilog, verificari functionale semi-conductori etc – o asigurare de raspundere profesionala adecvata ar trebui sa intruneasca urmatoarele conditii:

  • Clauze complexe adaptate standardelor internationale:
    1. Raspunderea profesionala/Professional Indemnity Insurance (erori sau omisiuni din activitatea profesionala prestata)
    2. Raspunderea contractuala si pierderi finanaciare pure
    3. Atacuri cibernetice (Cyber insurance) care au implicatie atat asupra contractantului prin pierderi efective si intrerupere de activitate, cat si asupra clientilor sai finali
    4. Cheltuieli reputationale
    5. Amenzi si penalitati ale Autoritatilor in cazul unui atac care ar duce la pierderi de date cu caracter personal (GDPR)
    6. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala si defaimare
    7. Furt cibernetic si terorism cibernetic pentru acele atacuri generalizate
  • Limite de raspundere suficient de mari (minim egale cifre de afaceri anuale dar recomandabil de doua, trei ori cifra de afaceri), care sa tina cont si de eventualele costuri implicate intr-un litigiu intr-o jurisdictie straina, preferabil fara sub-limitari care sa restrictioneze acoperirea, avand in vedere ca daunele in acest tip de activitate au frecventa redusa dar potential impact major
  • Acoperire teritoriala si jurisdictie cat mai larga, pentru ca polita sa se poata activa la o actiune in instanta tinand cont de faptul ca de multe ori companiile contractante impun propria jurisdictie prin contract
  • Sa fie incheiata la un asigurator cu rating international astfel incat sa poata fi agreata de clienti la nivel mondial
  • Sa contina cat mai putine excluderi care limiteaza raspunderea asiguratorului in cazul unei daune si ideal, sa presupuna ca “breach response” sa fie facut de partenerii asiguratorului, acesta neputand delega responsabilitatea rezolvarii unui atac cibernetic
  • Sa fie cat mai usor accesibila, fara formalitati extinse sau furnizare de documente aditionale, de preferinta online.
  • Sa ofere un pret rezonabil in raport cu activitatea acoperita, motiv pentru care recomandam consultarea mai multor oferte de la asiguratori reputabili din piata internationala

In cazul in care aveti intrebari specifice legate de cerintele unei astfel de polite, consultantii Otto Broker va pot raspunde pro-bono in cel mai scurt timp.

Otto Broker colaboreaza cu cei mai buni asiguratori locali si internationali pentru a-ti putea propune o gama variata de acoperiri/ solutii de asigurare asimilate industriei IT.

Pentru mai multe detalii dar si pentru configurarea unei polite potrivite activitatii pe care o desfasori, specialistul nostru în asigurări Tech&Cyber, Daniel Szocs, vă stă la dispoziție la telefon  +40 726 112 952 sau pe adresa de email: [email protected].

Cum alegi cea mai potrivita asigurare profesionala IT