De cele mai multe ori, impachetatul bagajelor este cea mai neplacuta parte dinaintea unei calatorii. Stresul ca ai putea uita ceva esential, spatiul mic din geamantan si limita de greutate pe care o poti avea sunt factori care fac din impachetat o povara.
Pentru a-ti usura munca, ti-am pregatit o lista de sfaturi utile despre impachetatul eficient care sa te ajute sa faci bagajul cat ai zice “city break”!
Fa o lista cu tot ce ai nevoie. Gandeste-te ce folosesti intr-o zi obisnuita si este absolut esential si apoi imparte-le pe categorii: haine si lenjerie de schimb, pantofi, cosmetice, medicamente, electronice.
Ia cu tine medicamentele de care crezi ca ai putea avea nevoie (aspirina, ibuprofen) sau tratamentul prescris de medic. Pune in bagaj si plasturi dezinfectanti. Iar daca ai un somn sensibil, ia cu tine si dopuri de urechi si o masca pentru somn.
Nu uita incarcatoarele sau bateriile de rezerva pentru aparatele pe care le iei cu tine: incarcator de telefon, laptop, camera foto, tableta etc.
Intr-o geanta pe care o tii aproape de corp, pune banii, cardul, actele, biletele de calatorie, rezervarile pentru hotel si asigurarea de calatorie. Ia-ti o asigurare de calatorie de aici.
Verifica online vremea destinatiei pe care urmeaza sa o vizitezi cu 1-2 zile inainte. Odata ce stii cu aproximatie ce vreme te asteapta, iti va fi mult mai simplu sa iti alegi hainele. Alege articole vestimentare potrivite, iar daca se anunta vreme ploioasa, pune in bagaj o pelerina usoara si pantofi impermeabili. Daca e soare, nu uita ochelarii si crema de protectie.
Alege bagajul potrivit pentru calatoria ta. Daca planuiesti sa pleci intr-un city break de 3-4 zile, ai nevoie doar de un troller mic sau de un ghiozdan bine organizat. Daca mergi intr-o calatorie de afaceri, poti opta pentru un ghiozdan care are compartiment dedicat pentru laptop.
Planuieste-ti fiecare tinuta, pentru fiecare zi a vacantei, in functie de activitate. Gandeste-te ce ai vrea sa faci in excursie si alege cele mai potrivite articole vestimentare. Daca vrei sa explorezi orasul, impacheteaza pantofi comozi si un ghiozdan in care sa ai mereu o sticla cu apa. Daca te pregatesti pentru plaja, nu-ti uita slapii, crema de soare, dar si un hanorac pentru serile pe nisip.
Impacheteaza tinute complete, nu doar piese individuale. Asa te vei putea hotari mai usor asupra hainelor pe care le vei lua cu tine. Pune in bagaj articole versatile, care se potrivesc in mai multe contexte. Astfel, chiar daca nu te tii de planul initial, poti combina hainele pentru orice ocazie se iveste. Alege hainele care au palete cromatice compatibile si asigura-te ca se potrivesc in mai multe combinatii, pentru mai multa flexibilitate.
Impacheteaza mai multe haine subtiri. Hainele subtiri sunt perfecte pentru vremea calda sau rece. Daca in vacanta ta vei avea parte de schimbari climatice, impacheteaza articole precum: tricouri simple, o geaca usoara, un hanorac si o esarfa – le poti da jos oricand ti-e cald si sunt bune de avut la indemana cand se face racoare.
Aranjeaza toate elementele in bagaj in functie de prioritatea folosirii. Gandeste-te la momentul in care ajungi la destinatie. Care este primul lucru de care ai nevoie? Deodorantul sau o pereche curata de blugi? Tine deasupra produsele de igiena, intr-o punga care se sigileaza, pentru a evita varsarea lor in bagaj. Obiectele fragile se impacheteaza mereu la mijlocul valizei. Pentru extra protectie, le poti infasura intr-un tricou sau hanorac.
Mai jos iti dam 3 metode de impachetat hainele, pe care le poti adapta la volumul bagajului tau.
Impaturirea hainelor. Aceasta este cea mai familiara metoda de impachetat. Este rapida si usoara, dar nu foarte eficienta din punct de vedere al utilizarii spatiului. Ramane totusi o optiune valida daca vrei ca hainele tale sa nu se sifoneze foarte tare. Daca optezi pentru aceasta varianta, cea mai buna solutie este sa impachetezi tinute gata de purtat: pantaloni+tricou ziua 1, pantaloni+bluza ziua 2 si asa mai departe. In spatiile ramase libere pe marginea bagajului, pune lenjeria intima. Este o varianta buna pentru tine daca vei despacheta direct cand ajungi la destinatie.
Impachetarea pe straturi. Metoda impachetarii pe straturi este potrivita pentru haine care tind sa se sifoneze. Tot ce trebuie sa faci este sa impachetezi hainele unele in altele: indoi o camasa, o impachetezi intr-un pulover, pe care-l impachetezi intr-un hanorac si tot asa. Spre exterior impacheteaza hainele care se sifoneaza mai greu. Teoretic, este o tehnica buna, insa nu este potrivita in toate scenariile. Daca impachetezi tricouri sau pantaloni scurti, s-ar putea sa nu fie cea mai eficienta metoda. La fel, daca vrei sa scoti ceva din bagaj pe drum, s-ar putea sa fie dificil.
Impachetarea prin rulare. Aceasta este de departe cea mai eficienta metoda de a folosi spatiul, daca ai haine care nu se sifoneaza. Ruleaza tricourile, bluzele si pantalonii si aseaza-le unele langa celalalte in bagaj. In spatiile libere vei avea loc pentru sosete si lenjerie. Prin rulare, vei compresa hainele foarte mult si vei indeparta excesul de aer, ceea ce te ajuta sa impachetezi aproape de doua ori mai multe haine in acelasi bagaj, in comparatie cu celelalte doua tehnici.
Iata si 5 sfaturi utile de care ar trebui sa tii cont atunci cand iti pregatesti bagajul pentru calatorii:
- Daca vei calatori cu avionul sau cu trenul, imbraca cele mai groase haine: un pulover gros, sau o geaca voluminoasa. Acest lucru te va ajuta sa folosesti spatiul economisit din bagaj pentru alte lucruri.
- Pune toate produsele cosmetice intr-o punga care se sigileaza, pentru a evita scurgerea lor in bagaj. Pentru calatorii scurte sau city break-uri, cumpara sampon, gel de dus, deodorant, pasta de dinti si crema hidratanta in varianta mini. Tine minte ca daca zbori cu avionul, produsele tale pot avea maximum 100ml. Lasa acasa orice produs inflamabil precum: fixativ, spuma de par sau deodorant aerosol.
- Nu ai nevoie sa impachetezi prosoape. Toate hotelurile, hostelurile sau apartamentele Airbnb pun la dispozitie prosoape curate pentru vizitatori.
- Nu ai nevoie de uscator de par. Chiar daca nu il vei gasi in toate camerele de hotel, poti sa ceri unul la receptia hotelului.
- Incearca sa nu supraaglomerezi bagajul. Pastreaza putin spatiu liber pentru suveniruri sau alte lucruri pe care s-ar putea sa vrei sa le cumperi din locul pe care il vizitezi.